vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Bagage zoek? Schadevergoeding tot € 1.220,- per persoon

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen

Bagage zoek?

Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers compenseren als hun bagage vertraagd, beschadigd of zoekgeraakt is. Volgens Europese regelgeving hebben passagiers recht op schadevergoeding tot een bedrag van € 1.220,-

Nieuw hierbij is dat vliegmaatschappijen bij beschadig of vermissing van bagage, passagiers per persoon moeten compenseren en niet per koffer. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie recentelijk in een uitspraak bepaald.

Aansprakelijk

Is jouw bagage zoekgeraakt, dan kan je jouw luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen en vragen om een schadevergoeding. De maatschappij is niet aansprakelijk indien zij alle redelijke maatregelen heeft genomen om de schade te voorkomen of indien het onmogelijk was dergelijke maatregelen te nemen. In geval van beschadigde bagage moet je binnen zeven dagen na ontvangst van jouw bagage een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Bij vertraagde ontvangst van bagage is deze periode maximaal 21 dagen.

Claim van gezin

Het Europese hof van justitie heeft een Spaans gezin gelijk gegeven, dat € 4.880 bij Iberia claimde voor twee vermiste koffers. Een Spaanse rechtbank oordeelde eerder in het geschil dat € 600 wel genoeg was. Daar namen de benadeelden geen genoegen mee en gingen in beroep bij het Europese hof. Dat had succes. Volgens het hoogste rechtsorgaan moet Iberia de schade van alle personen vergoeden.

Echtpaar met kinderen

Het Spaanse echtpaar vloog in 2008 met hun twee minderjarige kinderen van Barcelona naar Parijs, met luchtvaartmaatschappij Iberia. Het gezin stopte zijn bagage in twee koffers, die kwijtraakten en niet meer werden teruggevonden.

De vraag hierbij was of luchtvaartmaatschappijen alleen een schadevergoeding hoeven te betalen aan mensen die een ontvangstbewijs van bagage kunnen overdragen, of ook aan mensen die hun spullen in de koffer van een ander hebben gestopt? Het gezin eiste de maximale schadevergoeding voor vier personen, € 4880,-. Het hof heeft nu bepaald dat het gezin hier recht op heeft.

Bewijzen

Het is wel aan de getroffen passagiers om te bewijzen dat hun spullen in de koffer van een ander meereizend persoon is gestopt, aldus het Hof. Het is aan de rechters van een Europees land om dit bewijs te beoordelen. Als voorbeeld van een dergelijk bewijs noemde het Hof bijvoorbeeld het feit dat passagiers deel uitmaken van hetzelfde gezin, samen tickets hebben gekocht of samen hebben ingecheckt.

Problemen met 26 miljoen koffers

Volgens de leverancier van bagageafhandelingsystemen voor luchthavens, zijn er per jaar wereldwijd problemen met 26 miljoen koffers. Hiervan is 85% vertraagd en 10% is zoekgeraakt of beschadigt. ‘Dat kost de luchtvaart nu al meer dan 2,5 miljard dollar, ofwel gemiddeld een dollar per gevlogen persoon.’

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739