vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Europeesche: Verhoging assurantiebelasting per 1 januari 2013

Europeesche: verhoging assurantiebelasting per 1 januari 2013

Verhoging assurantiebelasting per 1 januari 2013

Begin november heeft de overheid bekend gemaakt dat de assurantiebelasting al per 1 januari 2013 van 9,7% naar 21% wordt verhoogd. Naar aanleiding van dit besluit heeft Europeesche Verzekeringen maatregelen genomen om het verhoogde tarief op tijd door te kunnen voeren.

In het Regeerakkoord werd als ingangsdatum nog 1 april 2013 genoemd. Om een naheffing te voorkomen, heeft de overheid dit in overleg met het Verbond van Verzekeraars naar 1 januari 2013 vervroegd. Als in de loop van 2013 blijkt dat veel consumenten toch kans hebben gezien het hogere belastingtarief te ontduiken, dan moeten verzekeraars dit alsnog op hun klanten verhalen.

Wat is assurantiebelasting?

Net zoals voor andere diensten en producten wordt ook voor verzekeringen belasting betaald. Dit is in de wet vastgelegd. De assurantiebelasting geldt voor een aantal verzekeringen. Hieronder vallen:

  • Autoverzekering
  • Opstalverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Reisverzekering (niet over de hele verzekering)
  • Annuleringsverzekering

Hoe hoog is de assurantiebelasting?

De assurantiebelasting is op dit moment 9,7 %. Je betaalt dit percentage over de premie van jouw verzekering, de eventueel aanvullende dekkingen en over de poliskosten.

Wanneer gaat de verhoging in?

In het Regeerakkoord van 29 oktober is een verhoging van de assurantiebelasting van 9,7% naar 21% aangekondigd. De bedoeling is dat het nieuwe tarief op 1 januari 2013 ingaat. Dit hogere belastingtarief geldt voor bestaande en nieuwe verzekeringen.

Wat betekent dit voor klanten van de Europeesche?

Bij nieuwe, doorlopende verzekeringen berekent de Europeesche de extra assurantiebelasting door vanaf 1 januari 2013. Bij lopende verzekeringen doen zij dat vanaf het eerste moment waarop de klant na 1 januari premie betaalt. In de manier waarop de Europeesche de assurantiebelasting berekenen, is niets veranderd. Dat geldt ook voor de berekening van de kortlopende reisverzekering. De Europeesche draagt het uiteindelijke bedrag aan assurantiebelasting af aan de Belastingdienst. Dit betekent dat de Europeesche voor alle kortlopende verzekeringen de hoogte van de assurantiebelasting zal aanpassen van 9,7% naar 21%.

Kan ik deze verhoging voorkomen?

De overheid heeft met verzekeraars afgesproken dat zij niet meewerken aan ontwijking van de belastingheffing. De Europeesche houdt zich aan deze afspraak. De Europeesche werkt niet mee aan verzoeken van klanten om contractvervaldatums te vervroegen, of aan andere mogelijkheden om onder het verhoogde belastingtarief uit te komen.

Hoe wordt je geïnformeerd?

De Europeesche zal de verzekerden met jaarbetaling informeren via de prolongatiebrief over de verhoging van de assurantiebelasting. Klanten met maand-, kwartaal- of halfjaarbetaling zullen via een aparte mailing worden geïnformeerd, omdat zij al eerder met de verhoging te maken krijgen. Daarnaast is er op de website van de Europeesche ook een bericht te lezen over de verhoging. Tot slot zal er vanaf begin december een telefonisch bericht te horen zijn voor klanten die bellen met vragen over de hoogte van hun premie.

Vragen of meer informatie?

Heb je nog vragen? Of wil je meer informatie over de nieuwe assurantiebelasting over verzekeringen? Kijk dan op de website van het Verbond van Verzekeraars. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon: 0800 – 0543.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739