vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Expats moeten uitkijken voor pensioengat

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers Expats die langere tijd in verschillende landen en voor verschillende bedrijven werken, moeten uitkijken voor een pensioengat. Daarvoor waarschuwt adviesbureau Mercer, dat onderzoek deed naar de financiële gevolgen van lang internationaal worden uitgezonden.

‘Het pensioengat dreigt als werknemers niet kunnen meedoen met een pensioenfondsregeling in het land waar ze werken en de werkgever ook geen internationale pensioenregeling aanbiedt’, zegt Manon Gerritsen, internationaal beloningsexpert bij Mercer.

Eigen spaarpotje

Zelf zat Gerritsen een tijdje in die situatie toen ze als expat in India werkte. ‘ Toen heb ik zelf gespaard om mijn tekort aan pensioenopbouw op te vangen. Ik heb later een spaarpotje voor mijn India-jaren. ’

Maar dat doet dus niet iedereen. Het pensioengat van de zogeheten ‘global nomads’, die langere tijd in verschillende landen werken, is lastig in euro’s uit te drukken. Gemiddeld missen ze volgens het onderzoek van Mercer zo’n 1,75% aan pensioenopbouw. Daarvoor keek het adviesbureau naar het aantal werkzame jaren en de bijdrages aan een pensioenfonds.

Pensioen overdragen

De reden dat expats niet mee kunnen doen met een lokaal pensioenfonds is vaak dat de wetgeving het niet toestaat. ‘Er zijn landen waar dat wél kan en soms kan je ook je pensioen van het éne land naar het andere land overdragen, dat hangt van belastingverdragen af’, zegt Gerritsen.

‘Het is dus zaak om je vooraf daar goed over te informeren, dat kan bijvoorbeeld op www.belastingdienst.nl. Zo’n pensioengat is iets dat je jaren kan achtervolgen. Je krijgt het niet altijd meer bij elkaar gespaard.’

Internationale regeling biedt uitkomst

Pensioenlasten worden afgedragen in het land waar je werkt. Een internationaal pensioenfonds is een uitstekende oplossing voor langdurige expats die vaak van land naar land hoppen. Zo’n fonds is niet gebonden aan de wetgeving van een bepaald land.

‘Maar voor bedrijven kan het een dure aanschaf zijn,’ legt Gerritsen uit, ‘Als niet veel werknemers meedoen met zo’n internationaal fonds zijn de kosten hoog om dat voor die paar expats in je bedrijf in te richten.’

Toch is er wel vooruitgang, het aantal bedrijven dat een internationale pensioenregeling aanbiedt, stijgt. ‘Toen we dit onderzoek vier jaar geleden hielden, deed maar 12% van de bedrijven het, dit jaar al 32%’, zegt Gerritsen. Een deel van de bedrijven die de internationale regeling niet aanbiedt, vindt de kosten te hoog (38%), maar een ander deel (17%) was zich niet bewust van de voordelen van zo’n regeling.

Talent koesteren

Volgens Gerritsen zitten er bijna alleen maar voordelen aan. ‘Bedrijven willen in eerste instantie dat de klus gewoon wordt geklaard in het buitenland. Maar ze willen ook hun werknemers het zo aangenaam mogelijk maken. Het zijn meestal de meest talentvolle mensen die je naar het buitenland stuurt, die moet je koesteren.’

Voor expats blijft het advies om de financiële gevolgen van hun beslissingen in de gaten te houden. ‘Mensen kijken vaak alleen naar het loon dat ze gaan verdienen’, zegt Gerritsen.

‘Vraag jezelf ook af: hoe kan ik mijn pensioen goed regelen in het buitenland? Kan ik het beste met een lokaal fonds meedoen? Zo nee, hoe los ik dat dan op?’ Mercer adviseert met name bedrijven, maar wil ook zeker de werknemers waarschuwen voor een pensioengat.

Bron: RNW

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739