vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Foutje bij boeken vliegticket kost tienduizenden Nederlanders veel geld

Foutje bij boeken vliegticket kost Nederlanders veel geld

Foutje bij boeken vliegticket kost Nederlanders veel geld

Jaarlijks betalen naar schatting zo’n 60.000 Nederlanders veel geld, omdat ze hun naam foutief invullen bij het online boeken van een vliegticket.

Het doorvoeren van een naamswijziging brengt vaak hoge kosten met zich mee die kunnen oplopen tot de kosten van een nieuw ticket. Gemiddeld kost het zo’n 200 euro per persoon per ticket. Dit blijkt uit cijfers van CheapTickets.nl. Op basis van berekeningen drukken de ‘verkeerde naam-boetes’ de Nederlandse vakantiebudgetten jaarlijks met zo’n kleine 12 miljoen euro*. De meest gemaakte fout is het invullen van de roepnaam in plaats van de doopnaam die in het paspoort staat.

Tips reizigers

Reizigers dienen zich bewust te zijn van de kosten en kunnen zich beter de volgende tips in de oren knopen:

  • Pak bij het boeken altijd je paspoort erbij, zodat je je nooit kunt vergissen (ook als je voor een ander persoon boekt).
  • Controleer op dag van boeking je gegevens. Zo blijven de kosten, bij gemaakte fouten, eventueel beperkt.
  • Ben je getrouwd? Let dan extra goed op. Voor het Nederlandse paspoort gaat de regel op dat je altijd je meisjesnaam in kunt vullen. Bij andere nationaliteiten is dat niet altijd het geval. De vetgedrukte naam in je paspoort is de naam die je in moet vullen bij een boeking.

Vliegtickets met foute naam niet geldig

Een vliegticket waarin de naam foutief is ingevuld, is niet geldig. De luchtvaartmaatschappij heeft dan het recht de passagier te weigeren. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de strenge veiligheidsmaatregelen op luchthavens die het noodzakelijk maken dat de gegevens overeenkomen met het identiteitsbewijs. Bovendien is het voor luchtvaartmaatschappijen en reisagenten (administratief) veel werk om bijvoorbeeld vlak voor een vlucht gegevens te corrigeren, aangezien ze de tickets al printen direct na de boeking. Luchtvaartmaatschappijen gaan hier wisselend mee om. Soms worden alleen administratiekosten in rekening gebracht, vaak wordt er een boete berekend die gemiddeld dus neerkomt op zo’n 200 euro per persoon per ticket. Al met al kan het dus een hoop ergernis en geld schelen als reizigers de ingevulde gegevens vooraf goed controleren.

Top drie meest gemaakte invulfouten

Welke invulfouten worden er nu het meest gemaakt, waardoor naamswijziging doorgevoerd moet worden? Dit is de top drie.

  1. Het invullen van de roepnaam in plaats van de eerste voornaam volgens paspoort. Dus bijvoorbeeld Henk i.p.v. Henricus
  2. Het invullen van de achternaam van de echtgenoot in plaats van de meisjesnaam.
  3. Spelfouten in de naam. Dus bijvoorbeeld Yvonne in plaats van Ivonne.

*berekening gemaakt op basis van cijfers van CBS. In 2011 vertrokkken 5.957.000 mensen voor een lange vakantie naar het buitenland met het vliegtuig. Uit cijfers van CheapTickets.nl blijkt dat ruim 1% foutief boekt en een naamswijziging moet doorvoeren. Als bijna 60.000 mensen een naamswijziging a 200 euro moeten doorvoeren, kost dat al snel totaal zo’n kleine 12 miljoen euro (wijzigingskosten airline en administratieve kosten).

Reisverzekeringblog.nl tip: Boek je online een vliegticket? Denk dan aan een ticketannuleringsverzekering. De verzekering dekt de annuleringskosten die in rekening worden gebracht als je onverwacht noodgedwongen toch je reis moet annuleren. Meer weten of afsluiten? Klik hier: ticket-annuleringsverzekering

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739