vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Gezondheidsrisico’s tijdens je vakantie: Reizigersdiarree

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree

Een veel voorkomend probleem tijdens de vakantie is reizigersdiarree.

Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door eten en drinken van voedsel of water dat besmet is met de darmbacterie E. Coli.

De aandoening verloopt in het algemeen mild en duurt drie tot vijf dagen. Reizigersdiarree kan worden voorkomen met goede hygiënische maatregelen.

Herken reizigersdiarree

Indien je vaker dan drie maal dunne ontlasting hebt gehad binnen 24 uur spreken we van reizigersdiarree. Reizigersdiarree begint vrij plotseling en gaat vaak gepaard met buikkrampen en misselijkheid, soms met overgeven. Je kunt je flink ziek voelen, maar reizigersdiarree is meestal onschuldig. Het duurt vaak niet langer dan drie tot vijf dagen en gaat vanzelf over.

Veel reizigers naar (sub)tropische gebieden krijgen vroeg of laat, last van reizigersdiarree. De hygiënische omstandigheden in tropen en subtropen zijn vaak anders dan wij gewend zijn. Door goed de persoonlijke hygiëne in acht te nemen is reizigersdiarree te voorkomen. Het belangrijkste advies is: handen wassen met zeep na toiletbezoek en voordat je het eten bereidt of gaat eten.

Algemene adviezen tegen reizigersdiarree:

  • Was na toiletbezoek en voor het (bereiden van) eten de handen goed met zeep;
  • Wees voorzichtig met vlees, vis en schaaldieren.
  • Eet geen koud vlees of koude kip en vlees- of visgerechten die niet goed gaar zijn.
  • Consumeer geen rauwe groenten of salades, tenzij zelf bereid en gewassen met betrouwbaar water. Schil fruit;
  • Drink alleen water en drank uit flessen waarvan de sluiting nog goed is;
  • Gebruik in dranken geen ijsblokjes als de herkomst niet duidelijk is.

Wat te doen bij reizigersdiarree?

Doe een paar dagen rustig aan en voorkom inspanningen. Was je handen goed na ieder toiletbezoek. Eet lichte maaltijden en drink voldoende water of lauwe thee. Gezonde volwassenen kunnen bij waterige diarree loperamide (imodium, diarem of diacure) gebruiken. Dit zijn zogenaamde stopmiddelen. Norit, bananen of cola helpen niet. Heb je naast diarree ook koorts of bloed bij de ontlasting raadpleeg dan een dokter.

Pas op voor uitdroging!

Als de diarree (en eventueel het overgeven) hevig is en lang duurt, is het vochtverlies aanzienlijk wat kan leiden tot uitdroging. Vooral kinderen, oudere personen en mensen met bepaalde chronische ziekten hebben sneller last van uitdroging. Tekenen van uitdroging zijn:

  • aanhoudende dorst;
  • droge mond en tong;
  • snelle ademhaling en snelle hartslag;
  • weinig, geconcentreerde urine (donkere kleur, sterke geur) of geen urine;
  • sufheid.

ORS (Oral Rehydration Solution)

De belangrijkste maatregel om uitdroging te voorkomen is voldoende drinken. Vooral ORS (Oral Rehydration Solution); een mengsel van zouten en suiker, is uitstekend geschikt. Hierdoor wordt vocht in het lichaam beter vastgehouden en is de kans op uitdroging kleiner. ORS is verkrijgbaar in poedervorm, in diverse merken, bij drogist en apotheek. Het is volstrekt onschadelijk, ook voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Als er geen ORS beschikbaar is, kan je ook bouillon of rijstwater gebruiken. Raadpleeg een arts indien:

  • ondanks het innemen van ORS, er tekenen van uitdroging ontstaan;
  • het braken langer duurt dan een dag;
  • er bloed of slijm bij de ontlasting zit en dit niet na een tot twee dagen over is;
  • je koorts hebt;
  • of de klachten na een week niet over zijn.

Aanhoudende buikklachten na je vakantie

De meest voorkomende klachten na terugkeer uit de tropen zijn buikklachten. Vaak bestaan de buikklachten uit wisselende ontlasting, krampen, diarree, buikpijn en een onwel, opgezet gevoel. Raadpleeg dan je huisarts.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739