vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nieuw paspoort voor Nederlanders in buitenland fors duurder

nederlands-paspoort

Nieuw paspoort voor Nederlanders in buitenland fors duurder

Nederlanders in het buitenland, zoals expats en pensionado’s, gaan na 9 maart flink meer betalen voor een nieuw paspoort. Het reisdocument met een geldigheidsduur van 10 jaar, gaat namelijk € 131,11 kosten.

Kostendekking niveau

Volgens Buitenlandse zaken zijn de nieuwe tarieven vastgesteld op een kostendekkend niveau. De prijs van een paspoort dat in het buitenland wordt aangevraagd bedraagt € 131,11 voor een volwassene. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen ook bij een aantal gemeenten in Nederland een reisdocument aanvragen. De tarieven liggen daar lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Bij deze gemeenten kost een paspoort voor een volwassene niet ingezetene € 101,75.

De prijsstijging heeft te maken met het feit dat het ministerie van BZ voorheen veel geld moest toeleggen op deze dienstverlening. Door de bezuinigingen is hiervoor geen ruimte meer. Daarom heeft BZ er voor gekozen de verstrekking van reisdocumenten en identiteitskaarten kostendekkend te maken.

Geldigheid paspoort naar 10 jaar

De geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen wordt verhoogd van vijf naar 10 jaar. Reisdocumenten worden dus twee keer zo lang geldig. Behalve bij het wereldwijde postennetwerk kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen, de zogenaamde niet ingezetenen, voor hun reisdocument ook in Nederland terecht bij de gemeenten Den Haag, Haarlemmermeer (Schiphol), Oldambt, Enschede, Montferland, Echt-Susteren, Maastricht, en Bergen op Zoom. De tarieven voor reisdocumenten zijn voor de gemeenten kostendekkend en liggen op een lager niveau dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739