vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Normbedragen voor garantstelling visum omhoog

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen De normbedragen voor de garantstelling bij een Visum Kort Verblijf (Schengenvisum) zijn op 1 juli 2012 aangepast.

Wil je familie of een partner over laten komen uit het buitenland en is hij of zij visumplichtig, dan krijg je meestal met een financiële garantstelling en normbedragen te maken.

Voldoende financiële middelen

Iedere buitenlander die Nederland bezoekt, moet voldoende financiële middelen hebben. Dit houdt in dat een bezoeker € 34 per dag uit moet kunnen geven. Een visumplichtige buitenlander is namelijk verplicht om voor een aanvraag van een Schengenvisum aan te tonen dat hij of zij over voldoende financiële middelen beschikt. Is dat niet het geval dan kan een partner, familielid of belanghebbende in Nederland garant staan.

Bewijs van garantstelling

Om garant te kunnen staan voor iemand, moet je het formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ invullen en ondertekenen. Daarna moet je het laten legaliseren door de gemeente waar je woont. Dit formulier kan de visumaanvrager met een aantal documenten inleveren bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar de gast vandaan komt.

Financiële eisen garantsteller

De garantsteller, moet echter echter zelf ook aan bepaalde financiële eisen voldoen. Dit heet ‘middelenvereiste’. Deze middelenvereiste bestaat uit normbedragen. Heb je minder inkomen dan het normbedrag, dan kan je niet garant staan. In dat geval moet je iemand anders vragen om garant te staan.

Normbedragen garantstelling

De normbedragen waaraan moet worden voldaan, het zogenaamde ‘middelenvereiste’ bij aanvragen voor een aanvraag Visum Kort Verblijf (Schengenvisum) zijn per 1 juli 2012 omhoog gegaan.

De bedragen zijn gebaseerd op de normbedragen die de Minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid ieder jaar op 1 januari en 1 juli vaststelt in het kader van de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml).

  • Normbedrag per 1 juli 2012 exclusief vakantiegeld € 1.456,20 (was € 1.446,60).
  • Normbedrag per 1 juli 2012 inclusief vakantiegeld € 1.572,70 (was € 1.562,33).

Loondienst en garant staan

Wanneer je in loondienst werkt en voor iemand garant wilt staan, heeft jouw relatie in het buitenland de volgende documenten nodig voor de aanvraag van een Schengenvisum:

  • de ingevulde en ondertekende garantverklaring;
  • een kopie van een arbeidscontract dat nog minstens 12 maanden doorloopt vanaf het moment van de visumaanvraag;
  • een kopie van de laatste 3 loonstrookjes;
  • een kopie van het paspoort van de garantsteller.

Zelfstandig ondernemer en garant staan

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent en voor iemand garant wilt staan, heeft jouw relatie in het buitenland de volgende documenten nodig voor de aanvraag van een Schengenvisum:

  • de ingevulde en ondertekende garantverklaring;
  • een recent uittreksel van de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
  • jouw meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst;
  • een recente winstrekening en verliesrekening, waaruit blijkt wat jouw nettowinst is.

Zorg voor een goede reisverzekering

In maart 2004 is in EU-verband in Brussel besloten om vanaf 1 juni 2004 een verplichte reisverzekering in te stellen als voorwaarde voor het verstrekken van een Schengenvisum. Dit betekent dat iedereen die een visum krijgt dient te beschikken over een reisverzekering voor de gehele reisperiode in Schengen, de verzekering dient een minimale dekking te bieden van € 30.000,- inclusief medische – en repatriëringskosten.

Deze reisverzekering heeft ook als doel de garantsteller te beschermen tegen hoge financiële kosten. Sluit daarom een goede reisverzekering af, bij voorkeur in Nederland. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Mocht je een beroep moeten doen op de reisverzekering, dan is dat wel een prettig idee.

Reisverzekering voor visum afsluiten

Een verzekering voor een Schengenvisum kan je hier afsluiten: Visum reisverzekering

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739