vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Paspoort duurder voor Nederlanders in het buitenland

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen

Paspoort duurder

Vanaf 1 januari 2013 gaan Nederlanders die in het buitenland wonen flink hogere tarieven betalen voor hun reisdocumenten.

Per 1 januari 2013 wordt het tarief voor een paspoort bij zowel gemeenten waar ze voor een reisdocument terecht kunnen als bij de ambassades en consulaten verhoogd naar € 84,80 (was € 58,55) en voor een Nederlandse identiteitskaart naar € 79,35 euro.

Een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 14 gaat € 69,30 kosten en het tarief voor een noodpaspoort of Laissez Passer gaat € 46,69 bedragen.

Verstrekking van reisdocumenten in het buitenland

Jaarlijks worden circa 160.000 reisdocumenten door Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland verstrekt. Het gaat hierbij grotendeels om paspoorten. Daarnaast worden op de vertegenwoordigingen in het buitenland noodpaspoorten, zakenpaspoorten, ID-kaarten en laissez passers verstrekt.

Kostendekkende tarieven

Om invulling te kunnen geven aan het voornemen de verstrekking van reisdocumenten in het buitenland kostendekkend te maken is een onderzoek uitgevoerd naar de kosten van deze dienstverlening. Dit onderzoek omvatte een uitgebreide enquête bij 27 ambassades, het verzamelen van data uit de centrale financiële administratie van BZ en een volledig kostenonderzoek ter plekke op een vijftal ambassades. Hierdoor is een goed inzicht ontstaan in de kosten die BZ maakt voor de verstrekking van reisdocumenten in het buitenland.

De conclusie van het onderzoek is dat de gemiddelde kosten voor de afgifte van een reisdocument in het buitenland circa 104 euro per document bedragen. Inclusief de daarbij komende kosten voor onder meer het vervaardigen van het document zelf, is een tarief van circa 125 euro voor een paspoort en circa 120 euro voor een Nederlandse identiteitskaart op dit moment kostendekkend.

Verlenging geldigheidsduur paspoort

Het kabinet heeft besloten de geldigheidsduur van paspoorten te verlengen van vijf naar tien jaar. Op het moment dat paspoorten tien jaar geldig worden zullen de tarieven bij de Nederlandse vertegenwoordigingen worden verhoogd tot een volledig kostendekkend niveau. De nieuwe regels voor een langere geldigheidsduur gaan waarschijnlijk in vanaf oktober 2013. Dan zal een paspoort voor Nederlanders in het buitenland nog duurder worden en gaat dan naar verwachting € 125,- kosten.

Met de invoering van kostendekkende tarieven zal een einde komen aan de huidige praktijk waarbij jaarlijks vanuit de BZ-begroting circa 9 miljoen wordt toegelegd op deze dienstverlening.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739