vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Gezondheidsrisico’s tijdens je vakantie: Rabiës (hondsdolheid)

Buza roept nederlanders dringend op om mali te verlaten Je ziet ze in veel vakantielanden op straat, zoals in Thailand: zwerfhonden. Meestal vermagerd of verminkt. Soms zijn het nog maar puppy’s.

Wat veel mensen niet weten is dat een groot deel van deze honden besmet is met rabiës oftewel hondsdolheid wat erg gevaarlijk is voor mensen.

Blijf bij straathonden uit de buurt!

Wellicht heb je medelijden met deze straathonden en wil je ze even aaien. Besef je dan wel dat je een grote kans loopt om besmet te raken. Een lik, kras of bijt van een hond kan genoeg zijn om jou doodziek te maken.

Alle zoogdieren kunnen rabiës verspreiden, ook apen

Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabt door apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Pas daarom altijd op om niet te dicht bij deze dieren in de buurt te komen.

Wat is Rabiës?

Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame virusinfectie van de hersenen.

Symptomen Rabiës

Rabiës begint met griepachtige verschijnselen. Vervolgens kunnen hetzij hyperactiviteit en krampen, hetzij verlammingsverschijnselen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.

Preventie tegen Rabiës

Vermijd zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar rabiës voorkomt. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om je tegen rabiës te laten vaccineren.

Maatregelen

In het geval je gekrabd, gebeten of gelikt bent door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet:

  • Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Roep direct hulp van een arts in. Deze zal indien nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat uit vijf injecties in combinatie met antirabiës-immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in landen buiten Europa is antirabiësimmunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige voor advies (bel de Alarmcentrale).
  • Neem contact op met de Alarmcentrale van je reisverzekeraar.
  • Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
  • Stel je huisarts direct bij thuiskomst in Nederland op de hoogte.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739