vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies Tanzania gewijzigd

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers

Tanzania

Het reisadvies voor Tanzania  is vandaag gewijzigd: Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft de rubrieken ‘Actualiteiten’, ‘Algemeen’, ‘Terrorisme’ en ‘Onveilige gebieden’ voor Tanzania gewijzigd.

Op website van het Ministerie van Buitenlandse zaken staat de volgende tekst te lezen:

Actualiteiten

“Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten in de omgeving van vluchtelingenkampen in de regio Kigoma (weg Kasulu-Kabondo) het noordwesten van Tanzania en aan de grenzen van Rwanda en Burundi.

Bij reizen in de rest van Tanzania en op Zanzibar (de eilanden Unguja en Pemba) wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Er doen zich geregeld (kortdurende) ontvoeringen voor van buitenlandse toeristen door georganiseerde groepen die hiervoor (al dan niet ongemarkeerde) taxi’s gebruiken. Gedupeerden worden, veelal bij bus- of treinstations, ferry-aanlegplaatsen of taxistandplaatsen bij hotels in een taxi gelokt. Vaak onder dreiging van geweld worden zij enkele uren in de taxi rondgereden en gedwongen op verschillende locaties met bank/creditcard geld op te nemen

In de Indische oceaan voor de kust van Tanzania zijn piraten actief. Het risico om gekaapt te worden is behalve voor commerciële vaart ook voor particuliere zeiljachten zeer hoog. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Op het eiland Unguja (Zanzibar) zijn eind mei 2012 enkele demonstraties uitgelopen in gebruik van geweld in en rond Stonetown. Enkele gebouwen zijn beschadigd of in brand gestoken en ook op straat zijn brandjes gesticht. Voor zover bekend was er geen sprake van geweld tegen toeristen. U wordt geadviseerd in Zanzibar demonstraties en politieke bijeenkomsten te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen.

Algemeen

In Tanzania wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kleine vliegtuigen om de grote afstanden te overbruggen. Het is aan te raden om met gerenommeerde chartermaatschappij te vliegen, omdat er relatief meer ongelukken voorkomen met kleine vliegtuigen.

Tanzania ligt op een actieve breuklijn die zich uitstrekt van het noorden in het land tot in het zuiden. Aardbevingen kunnen een voorteken zijn van vulkanische activiteiten rond de vulkaan Lengai. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

Gezondheidssituatie

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Tanzania wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Tanzania is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Tanzania seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Tanzania kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Tanzania geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Tanzania kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam: https://tanzania.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme

In de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika, inclusief Tanzania en Zanzibar (de eilanden Unguja en Pemba) bestaat een verhoogde dreiging voor terroristische aanslagen. U dient zich tevens bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Het is belangrijk – ook op vliegvelden – waakzaamheid te betrachten.

Zware criminaliteit

De criminaliteit in Tanzania is aan het toenemen, met name in Dar es Salaam en in de Arusha regio. Alhoewel deze criminaliteit niet specifiek tegen buitenlanders is gericht zijn er in het verleden ook buitenlanders slachtoffer geworden van gewapende overvallen. U wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten wanneer u gebruik maakt van het openbaar vervoer (zie ook de rubriek ‘Actualiteiten’, ‘Algemeen’ en ‘Onveilige gebieden’) en wanneer u zich op stille stranden of in afgelegen gebieden bevindt. Ook wanneer u zelf rijdt blijft waakzaamheid geboden en is het raadzaam om altijd uw autodeuren gesloten te houden. Bij (gewapende) overvallen wordt u geadviseerd zich niet te verzetten.

Onveilige gebieden

Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten in de omgeving van vluchtelingenkampen in het noordwesten van Tanzania en aan de grenzen van Rwanda en Burundi. De vluchtelingenkampen liggen bij Kasulu. De weg van Kigoma naar Kasulu en Kibondo is onveilig vanwege regelmatige overvallen en rondom de vluchtelingenkampen is sprake van verhoogde criminaliteit. Indien u reist wordt u geadviseerd te reizen na zonsopgang ( 9 uur) en ruim voor zonsondergang ( tot 4 uur ‘s middags).

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. Indien u zelf rijdt wordt u aangeraden defensief te rijden. Er vinden regelmatig zeer ernstige busongelukken plaats met vele doden. U wordt aangeraden na zonsondergang geen gebruik te maken van de openbare wegen buiten de bebouwde kom. Op de overige wegen wordt u in de avonduren aangeraden waakzaamheid te betrachten in verband met het ontbreken van straatverlichting en de vele grote kuilen in de wegen.”

Actuele reisadviezen

Bezoek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele reisadviezen inzake Tanzania: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739