vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering en zomervakantie

Reisverzekering en zomervakantie Het Verbond van Verzekeraars informeert je als overkoepelende organisatie van verzekeringen over van alles wat met verzekeren te maken heeft. In dit deel over een veilige zomer en verzekeren gaat het over de reisverzekering.

Veel gestelde vragen en antwoorden over een reisverzekering voor je zomervakantie.

Reisverzekering

Waarom zou je een reisverzekering afsluiten? Voor medische kosten is toch de zorgverzekering?
Met een reisverzekering ben je verzekerd voor schade, aan bijvoorbeeld je bagage, of kosten door onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie, zoals de kosten voor vervangend vervoer of de kosten van een langer verblijf. Voor de medische kosten in het buitenland betaalt de zorgverzekering uit tot het bedrag wat je in Nederland ook aan zorg kwijt zou zijn geweest. In het buitenland kunnen die bedragen hoger liggen, soms ook door opname in een privékliniek. Toeristen worden in het buitenland vaak naar deze privékliniek verwezen. Voor de medische kosten is de reisverzekering dus bedoeld als vangnet achter de lopende zorgverzekering in Nederland. Het is ook mogelijk om via de zorgverzekeraar een aanvullende dekking te sluiten voor deze kosten of sluit een reisverzekering af met een vergoeding voor medische kosten.

Wanneer is een doorlopende reisverzekering voordelig?
Een aflopende reisverzekering dekt één vakantiereis. Ga je per jaar langer dan drie weken op reis? Dan is, zeker als gezin, een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Je bent dan een jaar lang voor alle vakantiereizen verzekerd. De meeste doorlopende reisverzekeringen stellen een maximum aan de duur van de reis. Vaak is dat zestig of negentig dagen aaneengesloten. Lees hier meer over een doorlopende reisverzekering.

Reisverzekering en andere verzekeringsvormen
Bij een reisverzekering denken mensen vaak aan een vliegreis of andere geboekte reisvorm. Hoe zit dat met een reisverzekering en autovakanties?

Op een autoverzekering is wegsleephulp bij een ongeval in het buitenland op de autoverzekering gedekt, pechhulp vaak alleen als auto all risk (casco) is verzekerd. Een reisverzekering vormt dus een aanvulling op je autoverzekering. Heb je een zo’n volledige cascoverzekering, dan ben je dus vaak verzekerd voor autohulp in het buitenland, maar niet voor de kosten van autohuur of vervangend vervoer, bijvoorbeeld als de bestuurder niet meer kan terugrijden. Daarvoor ben je meestal gedekt op een reisverzekering. Ga dus goed na wat gedekt is op je autoverzekering en wat op je reisverzekering.

Wat is de verhouding tussen mijn AVP en de reisverzekering? Wie kun je bijvoorbeeld aansprakelijk stellen als je iets in je vakantiehuisje kapot maakt?Aansprakelijkheid is vaak beperkt gedekt op reisverzekeringspolissen. Het is daarom raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te sluiten, die in de meeste gevallen je schade vergoedt. De AVP wordt ook wel verward met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto veroorzaakt aan anderen en is verplicht voor autobezitters.

Wanneer heb je een annuleringsverzekering nodig?
Een annuleringsverzekering helpt als je je vakantie moet onderbreken of van tevoren afzeggen, vanwege bijvoorbeeld ziekte of een sterfgeval. De reisorganisatie of verhuurder kan de kosten dan toch in rekening brengen. De annuleringsverzekering helpt dan en keert meestal de reissom, of de huur die je hebt betaald voor een vakantiewoning uit. Dat kan ook een aanbetaling voor een campingverblijf zijn. Bekijk welke annuleringsredenen in de polis staan en of deze voor jouw reis van toepassing kunnen zijn. Er is pas dekking als jouw situatie onder de voorwaarden valt. Vaak zijn dit redenen die buiten je eigen wil geschieden, ernstige omstandigheden. Bij vertraging of geannuleerde vluchten kun je als passagier rechten ontlenen bij de luchtvaartmaatschappij of bij de touroperator.

Claimen

Krijg ik de nieuwwaarde terug als ik iets claim op mijn reisverzekering?
Een reisverzekering zorgt ervoor dat de waarde van de spullen die zijn gestolen of kwijt of beschadigd zijn geraakt, wordt vergoed. Deze vergoeding kan het bedrag zijn dat nodig is om hetzelfde voorwerp te kopen. Als spullen nog niet verouderd of versleten zijn, dan krijg je de zogenaamde nieuwwaarde vergoed. Dat is meestal zo als de spullen minder dan een halfjaar oud zijn. Voor spullen die ouder zijn gebruiken verzekeraars zogenaamde afschrijvingspercentages. Lees verder

Wat claimen vakantiegangers het meest op hun reisverzekering?
Dit wisselt nogal per jaar. De top drie van meeste geclaimde vakantieartikelen was in 2011: smartphone/mobiele telefoon, fotocamera en bril. Op doorlopende reisverzekeringen wordt in 2011 vijf procent minder geclaimd en op aflopende reisverzekeringen juist twee procent meer ten opzichte van vorig jaar. Omdat er minder doorlopende reisverzekeringen zijn verkocht in 2011, ligt het voor de hand te concluderen dat mensen minder reizen en daardoor minder claimen. En als zij reizen, sluiten ze voor die periode sneller een kortlopende reisverzekering af, waarop dan weer meer wordt geclaimd dan in voorgaande jaren.

Fraude en crisis

Hoe vaak wordt er gefraudeerd?
Hoe vaak er wordt gefraudeerd door klanten is moelijk in te schatten. Verzekeraars zien natuurlijk alleen de fraude die ontdekt wordt. Verzekeraars proberen fraude natuurlijk uit te sluiten en op te sporen door verklaringen en bonnen op te vragen. Verzekeringsfraude brengt niet alleen verzekeraars financiële schade toe, maar benadeelt indirect ook alle verzekerden, omdat de kosten hiervoor bij hen via de premie in rekening worden gebracht. Als een fraude wordt ontdekt, wordt er een onderzoek gestart. Wanneer de fraude bewezen wordt, moet de verzekerde de kosten van het onderzoek betalen. Vaak volgt een aangifte bij de politie. Dan kan er sprake zijn van strafrechtelijke vervolging, maar ook kan de verzekering worden beëindigd. Fraude wordt geregistereerd in een database die verzekeraars kunnen raaplegen voordat zij een nieuwe verzekering afsluiten. Fraude kan daardoor gevolgen hebben voor de dader bij het aangaan van iedere nieuwe verzekering.

Sluiten mensen minder reisverzekeringen af door de economische crisis?
De voorlopige cijfers van 2011 laten zien dat er minder doorlopende reisverzekeringen worden verkocht. Daarentegen worden er wel meer aflopende reisverzekeringen gesloten. Dit verschil laat zich zien vanaf 2008 en is hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan de crisis. Voor 2012 verwacht NBTC-NIPO Research voor het eerst sinds de jaren tachtig dan ook een lichte daling in het aantal vakanties van Nederlanders. Ook hiervoor is de reden de verslechterde economische omstandigheden. Nederlanders blijven naar verwachting nog wel op vakantie gaan, maar gaan korter, minder ver, minder vaak of minder luxe. Daarnaast geven ze ook minder uit aan de vakantie.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739