vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering: tips voor een onbezorgde vakantie

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers De vakantie-uittocht is inmiddels begonnen. Nederlanders ondernemen in totaal zo’n 9,8 miljoen vakanties deze zomer. Hiervan worden er 5,6 miljoen in het buitenland doorgebracht.

Het Verbond van Verzekeraars geeft vakantiegangers een aantal nuttige tips over preventie en je reisverzekering. Zo kan je goed voorbereid en onbezorgd op vakantie.

Preventie

Hoe voorkom ik dat er wordt ingebroken tijdens mijn vakantie?
Zorg dat niet overal op social media te zien is dat je weg bent en hoe lang. Als je iets wilt plaatsen op social media, zorgt er dan voor dat dit afgeschermd is voor ongewenste meekijkers. Zorg er verder voor dat je huis een bewoonde indruk geeft. Dat kan als iemand de post opruimt en er een auto op de oprit staat. Je kunt ook met tijdschakelaars voor het licht laten lijken alsof je thuis bent. Ook zijn er goede gecertificeerde sloten en eventueel een alarminstallatie om inbraak te voorkomen. Lees meer over het veilig achterlaten van je huis voor de vakantie.

Wat raden verzekeraars vakantiegangers aan als het gaat om het voorkomen van narigheid op vakantie?
Wees normaal zorgvuldig, met andere woorden, let zelf goed op! De verzekeraar verwacht dit ook van klanten. Gebruik bijvoorbeeld een kluis voor waardevolle spullen in je accommodatie. En stop je iPad of laptop niet in je koffer, maar in je handbagage als je gaat reizen. Neem de verzekeringspas en relevante telefoonnummers mee, met name die van de alarmcentrale van de verzekeraar. En maak een digitale kopie van je belangrijkste (reis) documenten, zoals rijbewijs, paspoort en bankpassen en mail deze kopieën naar je eigen mailadres. Zo kunt u overal via internet deze documenten ophalen. Kortom, zorg dat je goed voorbereid bent!

Wat raden verzekeraars aan voor een veilige autovakantie?
Parkeer op veilige, drukbezochte parkeerplaatsen langs de snelweg in het buitenland. Hier loop je minder risico op een overval. Doe dat ook als je naar de kant wordt geleid, dit kan een overvaltruc zijn.

Moet je lang rijden, rust dan goed. En laat de auto vooraf even checken bij de garage. Lees hier meer tips voor een veilige autorit.

Calamiteiten op reis

Waar moet ik aan denken als het weer omslaat op vakantie?
Check het weerbericht in bergachtige merengebieden waar het weer snel kan omslaan zodat je tijdig maatregelen kan nemen. Zo kan een rustig zwembeekje op een ‘rivierdal camping’ snel stijgen: kun je daar snel wegkomen? Bij een hevige stortbui is de kans op aquaplaning ook groter. Dit betekent dat je niet goed kan remmen doordat er te veel water op de weg ligt. Controleer ook regelmatig je bandenprofiel en -spanning, vooral bij extreme regen voorkomt dit aquaplaning. Lees hier meer over zomers noodweer.

Wat doen verzekeraars en wat moet je zelf doen bij grote calamiteiten op reis?
Wat verzekeraars kunnen doen bij een calamiteit is helemaal afhankelijk van wat er aan de hand is. De ene keer is een beroep op de reisverzekering mogelijk, de andere keer op de annuleringsverzekering en meestal op het Calamiteitenfonds (als het gaat om een ANVR boeking). In geval van een calamiteit kun je het beste contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar als je in het buitenland bent. Dat geldt ook voor medische hulp. Het maakt niet uit of dat de alarmcentrale van je reis- of zorgverzekeraar is: zij regelen onderling wie wat vergoedt. Ben je nog niet vertrokken en er speelt iets in het bestemmingsland, neem dan contact op met de touroperator.

Wat moet je doen als je vlucht vertraagd was door slecht weer?
Onder bepaalde omstandigheden heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Een annuleringsverzekering biedt vaak een vergoeding (met een bepaald maximum) bij een vertraging van meer dan acht uur, indien het een pakketreis betreft. De reisverzekering biedt vaak bij extreme omstandigheden een dekking aan voor extra verblijfskosten.

Wie draait voor de kosten op als je vlucht is vertraagd en je hierdoor de aansluiting op een andere vlucht/cruisschip/rondreis mist?
Vluchtvertraging is geen annuleringsreden en dus niet gedekt op de annuleringsverzekering. Als de vertraging meer dan acht uur is, is er wel recht op een daguitkeringsvergoeding met een bepaald maximum. Dit risico is soms wel te verzekeren door een extra dekking voor samengestelde reizen. Echter niet iedere verzekeraar biedt deze dekking. Raadpleeg je reisverzekeraar of je polisvoorwaarden. Het is altijd raadzaam, indien mogelijk, om je vlucht niet al te kort op je volgende aansluiting te plannen.

Stel, de (politieke) situatie in je vakantieland is gevaarlijk geworden. Kan je dan een beroep doen op de annuleringsverzekering?
Nee, dit is geen grond voor annulering. Als je geboekt hebt onder de voorwaarden van het Calamiteitenfonds en dit fonds stelt vast dat er een uitkeringsvatbare situatie is, krijg je van de touroperator je geld terug of men biedt een alternatief aan. Wanneer de situatie van het land waar je verblijft erg onstabiel wordt en je terug naar huis moet, kun je een beroep doen op de hulp van je verzekeraar en de ambassade.

Stel, er is een ramp gebeurd met Nederlanders in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de aardbeving op Haïti. Wat doen reisverzekeraars?
De reisverzekeraars bieden altijd een coördinerende alarmcentrale aan in die gevallen. In 2012 is de alarmcentrale van de ANWB de coördinerende alarmcentrale in het geval van grote rampen en calamiteiten waarbij Nederlanders betrokken zijn. Werkzaamheden kunnen dan bestaan uit het weer thuiskrijgen van de gestrande Nederlanders die een reisverzekering hebben.

Kan mijn familie komen als je in het buitenland in het ziekenhuis beland?
Als iemand alleen reist, bestaat er vaak recht op de overkomst van één of twee familieleden. De dekking is afhankelijk van de afgesloten modules, dus raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden. Ook is er vaak dekking op de reisverzekering van openbaar vervoerskosten of taxi naar het ziekenhuis voor bezoek en van een vergoeding voor niet-genoten vakantiedagen op de annuleringsverzekering.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739