vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reizen met kinderen? Lees eerst de adviezen!

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Steeds meer ouders ondernemen verre reizen met kinderen. Dit is niet zonder risico en vraagt om extra voorbereiding.

Natuurlijk sluit je voordat je op reis gaat een goede reisverzekering af voor je kind, maar dat is niet voldoende. Kinderen zijn namelijk kwetsbaarder voor reisgerelateerde ziekten en problemen dan volwassenen. Ze lopen sneller een infectieziekte op, waar ze vaak zieker van zijn dan volwassenen. Dit geldt vooral voor malaria en uitdroging bij diarree.

Ga je op reis met je kind, lees dan eerst de onderstaande adviezen.

Kinderen en diarree

Kinderen kunnen door diarree snel uitdrogen. Laat je kind bij diarree extra drinken en gebruik ORS (Orale Rehydratie Solutie) volgens de bijsluiter. Stopmiddelen (zoals loperamide) mogen niet aan kinderen jonger dan 2 jaar gegeven worden of wanneer de diarree samen gaat met bloed- of slijmbijmenging of koorts. Wees voorzichtig bij kinderen onder de 6 jaar, omdat ze snel verstopt kunnen raken door stopmiddelen.

In de volgende gevallen is het raadplegen van een arts aan te raden:

  • diarree bij zuigelingen;
  • diarree met bloed en/of slijm of met koorts boven de 39°C;
  • frequente, waterdunne diarree langer dan drie dagen;
  • bij slecht drinken en aanhoudend spugen;
  • bij tekenen van uitdroging, zoals sufheid, prikkelbaarheid, minder plassen.

Kinderen en zonnebrand

Baby’s

Baby’s onder de zes maanden moet je nooit blootstellen aan direct zonlicht. De huid van de baby kan nog helemaal geen UV-straling verdragen. Zorg dat je baby altijd in de schaduw ligt. Een shirtje met lange mouwen beschermt ook goed. Tot aan de leeftijd van 4 jaar kunnen baby’s en kinderen heel slecht tegen zonlicht, de huid biedt dan nog geen bescherming. Zorg altijd dat u een goede zonnebrandmelk gebruikt. Smeer de gevoelige delen extra goed in. Dit zijn de neus, oren, oogleden, nek en onder de randjes van kleding.

Kinderen

Gebruik bij kinderen altijd een zonnebrandmelk met minimaal factor 40 ongeacht het huidtype. Smeer uw kinderen een half uur voordat ze de zon in gaan helemaal in en herhaal dat iedere twee uur. Als kinderen uit het water komen moeten ze weer opnieuw worden ingesmeerd. Indien nodig met een hogere factor. Waterproof zonnebrand verliest een deel van zijn werking na het spelen in het water. De kans op verbranden is het grootst tussen 11:00 en 15:00 uur wanneer de zonkracht het hoogst is.

Kinderen en insectenbeten

Kinderen zijn zelf niet in staat zich te beschermen tegen insectensteken. Bovendien zijn de door muggen overgebrachte ziektes malaria en dengue voor hen extra gevaarlijk. Bescherm jouw kind door middel van kleding (lange mouwen en broek), hoofdbedekking en dichte schoenen. Smeer of spray een muggenwerend middel dat DEET (diëthyltoluamide) bevat. Concentraties DEET boven de 30% kunnen bij kinderen jonger dan twee jaar beter vermeden worden. Voorkom dat het middel op de mond en in de ogen wordt gewreven door de handen niet in te smeren. Laat je kind onder een muskietennet slapen, ook overdag.

Voor sommige gebieden worden anti-malariamiddelen geadviseerd. Bij de keuze en dosering van het middel wordt rekening gehouden met het gewicht, de leeftijd en de gezondheidstoestand van je kind. Wees zorgvuldig en consequent in het geven van het voorgeschreven medicijn. Het gelijktijdig laten drinken of eten van zoetigheid kan inname vergemakkelijken. Houd de voorraad buiten bereik van je kind.

Kinderen en reizen

Bedenk dat het grootste gevaar voor kinderen op reis het verkeer in een vreemd land is!

In het vliegtuig kan je kind tijdens het stijgen en dalen door de veranderde luchtdruk oorpijn krijgen, slikken verhelpt dit; geef je kind wat te eten of te drinken.

Kinderen kunnen ook sneller last krijgen van reisziekte, geef je kind tijdens een reis niet te veel zoet of vet eten. Als je weet dat jouw kind gevoelig voor reisziekte is, kan je medicijnen tegen reisziekte geven (zie bijsluiter voor dosering).

Kinderen en activiteiten

Laat je kind niet op blote voeten buiten of in zeewater spelen. Er kunnen gemakkelijk verwondingen ontstaan die snel ontsteken.

Kinderen en dieren

Sommige kinderen hebben de neiging om dieren aan te halen. Voorkom dit in verband met het risico op beten en hondsdolheid (rabiës). Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen en ook kinderen blijken te worden gebeten of gekrabd door apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Pas daarom altijd op om met kinderen niet te dicht bij deze dieren in de buurt te komen.

Kinderen en reisverzekering

Controleer of je kinderen vermeld staan op de polis van je (doorlopende) reisverzekering. Indien je kinderen niet bekend zijn bij je reisverzekeraar zijn ze ook niet verzekerd.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739