vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Toelatingsprocedure voor kennismigrant eenvoudiger

Buza roept nederlanders dringend op om mali te verlaten

Kennismigranten

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil het bedrijven nog gemakkelijker maken om een visumaanvraag in te dienen voor kennismigranten van buiten de Europese Unie.

Een proef met de mogelijkheid om digitale aanvragen in te dienen wordt daarom uitgebreid van 6 naar 50 bedrijven. In de toekomst wil de IND bedrijven die regelmatig buitenlandse werknemers naar Nederland halen zelfs de mogelijkheid bieden om via internet in te loggen en zo aanvragen in te dienen.

Visum kennismigrant

Volgens hoofddirecteur Rob van Lint is de toelatingsprocedure voor kennismigranten nu al geen horde meer. De aanvraagprocedure voor een visum, via de werkgever duurt slechts twee weken. De IND werkt dit jaar verder aan het optimaliseren van de dienstverlening aan bedrijven, instellingen en vreemdelingen die een verblijfsvergunning aanvragen. Dat stelde Van Lint bij de presentatie van de jaarresultaten van zijn organisatie in het Expatcenter op de Amsterdamse Zuid-As.

Meeste kennismigranten uit India

Nederland blijft aantrekkelijk voor kennismigranten ondanks de economische crisis. Vorig jaar kwamen 5.800 kennismigranten van buiten Europa naar Nederland, waarmee het niveau van voor 2009 geëvenaard is, toen het aantal kennismigranten daalde door de economische crisis. Onder hen bevinden zich 1.880 wetenschappelijk medewerkers, meer dan ooit tevoren. Kennismigranten komen vooral uit India (2.020), de Verenigde Staten (780), Japan (360) en China (320). Zij werken vooral bij bedrijven als Shell, Philips, ASML en Tata International, maar ook bij universiteiten en academische ziekenhuizen. Een kennismigrant mag naar Nederland komen als hij bij een door de IND erkend bedrijf werkt en meer dan 51.000 euro per jaar verdient.

Misbruik voorkomen

De IND heeft ook maatregelen ingevoerd om misbruik van de kennismigrantenregeling te voorkomen. Getoetst wordt of het salaris wel normaal is voor het werk van de kennismigrant. Daardoor kan een bedrijf iemand niet voor een te hoog bedrag op de loonlijst zetten, en zo misbruik maken van deze regeling. Sinds de invoering vorig jaar is zo’n toets 46 keer gebeurd en heeft 25 keer geleid tot niet-verlening van een vergunning. Ook heeft de IND de lijst met organisaties die gebruik maken van de kennismigrantenregeling opgeschoond. Voortaan staan er alleen nog bedrijven op die daadwerkelijk recent één of meer kennismigranten hebben laten overkomen. De lijst is daardoor geslonken van 6.000 tot 1.500 bedrijven.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739