vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantiegangers opgelet: toeristenvisum verlopen? Boete of gevangenis!

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen Niet iedere land kan je als toerist zo maar bezoeken. Soms is er sprake van een visumplicht.

Toeristenvisum

Een visum is een sticker of stempel dat wordt uitgegeven door de overheid van een land. Je hebt dan formeel toestemming om het land te bezoeken. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om uit te zoeken of je een visum nodig hebt voor je reis.

Visum aanvragen?

De specifieke vereisten variëren van land tot land, maar het gaat meestal om recente pasfoto’s en een geldig paspoort. Daarnaast moet je een aanvraagformulier invullen. Je paspoort is nodig, omdat het visum wordt aangebracht op een lege visumpagina in je paspoort.

Voor sommig vakantielanden hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Meestal krijg je in het vliegtuig een arrival/departure card die je ingevuld achterlaat bij aankomst op de luchthaven. Er zijn echter vakantielanden waar je wel vooraf een visum moet aanvragen zoals Kaapverdië, Sri Lanka en Cuba. In veel gevallen verzorgt jouw vliegmaatschappij of reisorganisatie de visumaanvraag voor jou.

Verlopen van visum

Tot zover niets bijzonders, maar bedenk echter wel dat het laten verlopen van je toeristenvisum ernstige consequenties kan hebben.

Ga je bijvoorbeeld naar Thailand dan krijg je standaard een toeristenvisum voor 30 dagen. Indien tijdens je verblijf in Thailand jouw visum verloopt, is dat volgens de Thaise wetgeving een strafbaar feit. Elke visumplichtige bezoeker die geen geldig Thais visum heeft, kan door de Thaise immigratie autoriteiten worden gearresteerd en in de gevangenis worden gezet.

Boete voor visumoverschrijding

Meestal kom je er met een schikking in de vorm van een fikse boete vanaf. Je betaalt dan voor iedere dag dat je visum verlopen is (500 baht per dag – € 12,50). De volgende regeling is in Thailand van kracht voor het verstrijken van de termijn waarvoor het visum geldig is:

  • Overschrijding van de verblijfsduur 1 tot 21 dagen: een boete betalen 500 Baht per dag op de luchthaven/landsgrens.
  • Overschrijding van 22 tot 41 dagen: een boete betalen van 500 Baht per dag, eventueel arrestatie/detentie, deportatie, mogelijk op een zwarte lijst.
  • Overschrijding van 42 dagen of meer: een boete betalen tot 20.000 Baht (€ 500,-), arrestatie/detentie, deportatie, mogelijk op een zwarte lijst.

Gevangenisstraf

Mocht je de boete niet kunnen betalen dan volgt arrestatie. In dat geval wordt er een vervangende gevangenisstraf opgelegd. Deze dien je uit uit te zitten en daarna wordt je naar het Immigration Detention Centre (IDC) in Bangkok gebracht. De leefomstandigheden zijn daar erbarmelijk. Zolang je de boete niet kunt betalen en geen ticket naar Nederland kunt tonen, blijf je vastzitten.

Voorkom dit soort problemen en zorg er voor dat je toeristenvisum niet verloopt.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739