vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Europeesche verzekeringen
  • Unigarant
  • Allianz
  • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Werken in het buitenland: welke reisverzekering?

werken buitenland Werken in het buitenland: welke reisverzekering?Werken in het buitenland is leuk en avontuurlijk, toch heeft dit nogal wat consequenties voor je reisverzekering en eventueel ook voor je zorgverzekering.

Globetrotters, backpackers, studenten en stagiaires, die voor een langere periode naar het buitenland gaan, dienen zich goed te realiseren dat dit gevolgen heeft voor je zorgverzekering en je reisverzekering.

Allereerst moet je  zorgen voor de juiste reisverzekering met een langere dekkingsperiode. Dat kan bijvoorbeeld een Globetrotter Reisverzekering  van Mondial Assistance zijn, of de Lang-op-Reisverzekering van de Europeesche. Indien je gaat werken in het buitenland, zorg er dan wel voor dat je rekening houdt met eventuele toeslagen voor risicovolle beroepen. Lees hiervoor het artikel van Reisverzekering Blog over gevaarlijke beroepen.

Zorgverzekeringswet

Wanneer je voor een langere periode naar het buitenland gaat, is de Nederlandse AWBZ en Zorgverzekeringswet (Zvw) nog altijd van toepassing op jouw situatie. Je bent verplicht om een basisverzekering aan te houden in Nederland. Ook je zorgverzekeraar mag je basisverzekering niet opzeggen. Ook al kies je ervoor om je te laten uitschrijven bij de gemeente, je blijft verzekeringsplichtig.

Zelf uitschrijven bij je zorgverzekeraar

Hoewel een goede reisverzekering alle medische kosten in het buitenland afdekt, kan je niet zomaar je zorgverzekering in Nederland opzeggen. Misschien ben je dat van plan om kosten te besparen of omdat je denkt anders ‘dubbel’ verzekerd te zijn. Maar er kunnen problemen ontstaan wanneer je, eenmaal terug in Nederland, je opnieuw aanmeldt bij een zorgverzekeraar. Deze kan oordelen dat je onterecht je basisverzekering opgezegd hebt. In dat geval worden de onverzekerde maanden alsnog in rekening gebracht, inclusief een boete van 30 procent. Het verschilt per zorgverzekeraar hoe stringent ze de regels hanteren. Informeer dus altijd vooraf bij je zorgverzekeraar.

Werken in het buitenland en je zorgverzekering

De enige reden om je zorgverzekering (tijdelijk) stop te zetten is, dat je aan kunt tonen dat je in het buitenland gaat werken of gewerkt hebt. De Nederlandse sociale verzekeringswetgeving vervalt, zodra je tijdens je reis gaat werken in het buitenland. Vanaf de eerste dag van je werkzaamheden moeten de Nederlandse instanties op de hoogte zijn van jouw situatie. Wanneer je werkt in het buitenland val je namelijk onder de wetgeving van het land waar je verblijft.

Je dient er rekening mee te houden, dat je altijd moet kunnen aantonen dat je in dienst bent geweest van een buitenlandse werkgever middels een salarisstrook of een officiële verklaring. Wanneer je dit niet kunt, moet je alsnog premie betalen over de maanden dat je uitgeschreven bent geweest, vermeerderd met een flinke boete.

Basisverzekering en medische zorg

De basisverzekering in Nederland biedt dekking over de hele wereld. Dit betekent dat je overal recht hebt op zorg, gelijk aan het Nederlandse verzekeringspakket. Het probleem hierbij is, dat de kosten voor medische zorg naar Nederlandse maatstaven worden vergoed. Dit kan in het buitenland de nodige problemen opleveren. In sommige landen zoals Amerika zijn de kosten van medische zorg aanzienlijk hoger dan bij ons.  Ook kan het voorkomen dat je een privékliniek of een particulier ziekenhuis terecht komt. In de praktijk betekent dat vaak hogere kosten die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Wij adviseren dan ook altijd om een reisverzekering mét dekking voor medische kosten af te sluiten.

Conclusie

  • Zorg dat je de juiste reisverzekering kiest (voor lang op reis), eventueel met uitbreidingen voor risicovolle beroepen, indien je in het buitenland gaat werken.
  • Wanneer je niet gaat werken in het buitenland, kan je niet zomaar je zorgverzekering (tijdelijk) opzeggen. Informeer altijd eerst bij je zorgverzekeraar.
  • Mocht je gaan werken in het buitenland en je zorgverzekering stopzetten, zorg dan altijd voor officieel bewijsmateriaal. Zodat je bij terugkomst uit het buitenland kunt aantonen dat je daar gewerkt hebt.
  • Bij toezeggingen of afspraken met je zorgverzekeraar, vraag altijd om een schriftelijke bevestiging om latere discussies te voorkomen.

Er zijn 2 reacties

  1. Ik ga binnenkort op zakenreis en lees alleen maar over doorlopende zakenreisverzekeringen, omdat het maar zelden voorkomt dat ik weg moet, kan ik hiervoor ook een aflopende reisverzekering afsluiten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *