vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
 • Europeesche
 • Unigarant
 • Allianz
 • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Reisverzekering soms verplicht voor een visum

visa

Reisverzekering soms verplicht voor een visum

Er zijn een aantal landen waarbij je voor een visumaanvraag moet aantonen dat je verzekerd bent tegen medische kosten. Voorbeelden daarvan zijn Cuba en Rusland. Ook visumplichtige buitenlanders die naar Nederland of andere Schengenlanden willen reizen moet daarvoor een medische reisverzekering afsluiten.

Wat is een visum?

Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt meestal afgegeven door de ambassade of het consulaat van het land waar de reiziger naartoe gaat. De afgifte van een visum is aan regels gebonden. Er zijn ook verschillende visa, de afgifte wordt bepaald door het doel van de reis. Vaak gebruikte visa zijn:

 • Toeristenvisum
 • Visum voor studenten
 • Visum voor pensionado’s
 • Visum voor expats met permissie om te werken

De meeste toeristenvisa zijn maximaal 90 dagen geldig. Er wordt onderscheid gemaakt hoe vaak de reiziger het land binnen mag komen in een bepaalde periode:

 • Single entry (éénmalige toegang).
 • Double entry (twee keer toegang).
 • Multiple entry visa (onbeperkte toegang).

Vaak moet men bij visa met meerdere toegangen het land verlaten om weer toestemming te krijgen voor de volgende visumperiode. Meestal maakt men daarvoor een kort uitstapje naar een buurland. Dit heet een ‘visa run’.

Voor een aantal landen moet een visum voor het vertrek worden aangevraagd bij een ambassade of consulaat. Er zijn ook commerciële bedrijven die tegen betaling een visum voor jou aanvragen.

Veel toeristische landen geven een visum af op het moment dat je het land binnenkomt dit heet ‘visa on arrival’. Voor de afgifte van een visum moet vrijwel altijd betaald worden. Soms zien landen daar (tijdelijk) van af en worden gratis visa verstrekt om het toerisme te stimuleren.

Een visum is meestal een sticker of zegel die in jouw paspoort wordt geplakt, maar het kan ook een stempel zijn. Soms is een visum een document dat naast het paspoort bewaard moet worden.

Reisverzekering tegen medische kosten verplicht

Bij een visumaanvraag is de reiziger vaak verplicht een aantal documenten of bewijsstukken te overleggen. Dat kan een uitnodigingsbrief zijn of een bewijs dat je gaat studeren in het land van bestemming. In een aantal landen moet je aantonen dat je verzekerd bent tegen ziektekosten. Deze landen willen niet voor de medische kosten opdraaien als toeristen een ziekenhuisnota niet kunnen of willen betalen.

Cuba en Rusland

Vanaf 1 mei 2010 moeten reizigers die naar Cuba gaan kunnen aantonen dat zij in het bezit zijn van een geldige reisverzekering met wereldwijde dekking voor medische kosten. Cuba stelt tevens als voorwaarde dat de verzekeringsmaatschappij waar de reisverzekering is afgesloten, erkend is door de Cubaanse overheid. Wanneer dat niet het geval is, zul je wanneer je Cuba binnenkomt alsnog een Cubaanse verzekering moeten afsluiten.

Iedereen die naar Rusland reist, moet een visum aanvragen. Bij een aanvraag voor een visum moet je tevens aantonen dat je verzekerd bent tegen ziektekosten in Rusland. Dat kan door bij je visumaanvraag een Engelstalige verklaring in te leveren. Deze verklaring moet je ook bij je hebben wanneer je door Rusland reist. De geldigheidsduur van de reisverzekering moet gelijk zijn aan de visumperiode.

Reisverzekering voor visum nodig? Dat kan bij ons!

Bij Reisverzekeringblog kan je zelf eenvoudig een goedgekeurde reisverzekering voor Cuba of Rusland afsluiten. Kies de ideale reisverzekering voor jouw reis naar Cuba of Rusland. Denk er aan dat je voor werelddekking kiest en de medische kosten meeverzekerd. Sluit hem hier direct online af:

Engelstalige verzekeringsverklaring

Na het afsluiten van de verzekering kan je bij ons een Engelstalige verklaring aanvragen. Op deze verklaring staat waar je allemaal voor verzekerd bent en waar deze verzekering geldig is. Deze verklaring wordt door de Russische en Cubaanse overheid geaccepteerd.

Je kunt een Engelstalige verklaring verkrijgen door een email te sturen naar: info@reisverzekeringblog.nl onder vermelding van de N.A.W. gegevens en je polisnummer. Dat geldt natuurlijk ook als je een doorlopende reisverzekering afsluit.

Medische reisverzekering voor een Schengenvisum

Visumplichtige buitenlanders moeten voor een bezoek aan Nederland of andere Schengenlanden een medische reisverzekering afsluiten. Het is één van de voorwaarden om een Schengenvisum te kunnen verkrijgen. Hier kan kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten voor jou buitenlandse gast. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis tevens als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag. Een medische reisverzekering die voldoet aan alle Schengenvoorwaarden kost hier slechts € 1,90 per persoon per dag. Lees hier meer informatie: Medische reisverzekering voor een Schengenvisum »

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een visum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (op werkdagen, tijdens kantooruren) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringkblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorgverzekeringen en schadeverzekeringen particulier - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739