vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Skihelm voorkomt ernstig hoofdletsel bij wintersport

Wintersport is leuk! Maar skiën en snowboarden moet je ook serieus nemen. Ieder jaar lopen ongeveer 61.000 Nederlanders een blessure op tijdens de wintersport  Vaak gaat het om botbreuken of gescheurde kniebanden, soms is het ernstiger, zoals hoofdletsel. Het is daarom van groot belang om altijd een goede skihelm te dragen.

Jaarlijks behandelen Nederlandse ziekenhuizen zo’n 100 wintersporters met ernstig hoofdletsel. Het totale aantal Nederlandse wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt, ligt natuurlijk nog hoger. Hoofd- en hersenletsel leveren langdurig narigheid op. Draag daarom altijd een helm tijdens het skiën.

Risico op hoofd- en hersenletsel en de gevolgen

Vergeleken met andere sporten is het risico op een blessure aan het hoofd bij skiën relatief klein. Maar áls je geblesseerd raakt, dan is dat vaak wel veel ernstiger. Bijvoorbeeld doordat je hoofd iets raakt, zoals sneeuw, ijs, een rotsblok, een paal, een boom of een andere wintersporter. Hoofd- en hersenletsel varieert van een open wond of een hersenschudding tot ernstig hersenletsel zoals een schedelbasisfractuur. Deze blessures zorgen vaak voor langdurige, nadelige gevolgen. Ook nog thuis als je je normale leven weer wilt oppakken.

Langdurige, nadelige gevolgen bij hoofdletsel

Hersenletsel kan leiden tot:

  • concentratieverlies;
  • een minder goed geheugen;
  • problemen met zien, horen, ruiken en voelen;
  • sneller geïrriteerd raken;
  • sneller vermoeid raken, en
  • chronische hoofdpijn.

Nut en noodzaak van een helm

Redenen genoeg om een helm te dragen tijdens het skiën. Een helm verkleint namelijk de kans op (ernstig) hoofd- en hersenletsel bij een val of een botsing. Dit is wetenschappelijk bewezen. Bij skiën komt een val vaak voor. Zeker 90% van de letsels ontstaat hierdoor.

Als je hoofd na een val in contact komt met een bepaald oppervlak, dan vermindert een helm de gevolgen (impact). Deze bevat een polystyrene (piepschuim) schaal die de klap verdeelt over een groter oppervlak. De helm beschermt zo tegen (ernstig) hoofd- en hersenletsel en open wonden.

Waar voldoet een goede skihelm aan?

Om verkocht te mogen worden, hebben wintersporthelmen een CE markering nodig. De standaard Europese norm voor helmen voor skiërs en snowboarders is EN 1077. Helmen die hieraan voldoen, zijn goedgekeurd, maar dit zegt eigenlijk nog maar weinig. Het betreft bepaalde minimumeisen en is zeker geen kwaliteitskeurmerk.

Er zijn ook helmen in de handel met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en die is minder streng dan de EN 1077. Voor kinderen geldt EN 1080.

Waar moet je op letten als je een helm koopt? Het allerbelangrijkste is de tijd nemen. Let niet meteen op design en decoratie, maar kijk echt welke helm goed bij jouw hoofd past. De helm mag zeker niet te los zitten; dan is de kans namelijk groot dat hij verschuift bij een val. Schud je hoofd ook even tijdens het passen om te kijken of de helm blijft zitten. Het is ook belangrijk dat je blikveld naar rechts en links niet wordt belemmerd. Vind je een helm niet mooi, maar past hij perfect? Er zijn ook allerlei hoezen te koop om de helm te versieren.

Let ook op het gewicht. Een zware helm zit tijdens het passen misschien wel prima, maar skiet aan het einde van de dag een heel stuk minder prettig. Datzelfde geldt voor de kinriem. Een te smalle riem kan naar verloop van tijd gaan irriteren. Kies dus bij voorkeur een riem van minstens 2 centimeter breed. Het is ook heel fijn als je de sluiting van de helm met handschoenen aan kunt bedienen.

Een skihelm is ontworpen om meerdere klappen op te vangen; bij een flinke val of ongeluk blijft het namelijk meestal ook niet bij eentje. Toch is het verstandig om na zo’n val je helm te vervangen. Zelfs als er geen schade zichtbaar is aan de helm zal het dempingsmateriaal beschadigd zijn. Ook bij normaal gebruik – zonder vallen – verliest de dempende werking in de loop van de tijd zijn vermogen. Vervang je helm dus iedere vijf jaar. Zonlicht heeft ook een verouderende werking op kunststof: je kunt de helm als je hem niet gebruikt het beste in een hoes bewaren.

Bronnen: Veiligheid.nl en Gezondheidsnet.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739