vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Visum voor Rusland: denk aan de verplichte reisverzekering

Visum voor Rusland: denk aan de verplichte reisverzekering
Visum voor Rusland: denk aan de verplichte reisverzekering

Voor een bezoek aan de Russische Federatie (Rusland) is een visum noodzakelijk. Dit kan aangevraagd worden bij de Russische ambassade in Den Haag.

De geldigheidsduur van het visum dient nauwkeurig in de gaten gehouden te worden: vertrek na afloop van het visum leidt tot ernstige problemen aan de grens (oponthoud, hoge kosten en ingewikkelde procedures) die een aangenaam verblijf in de Russische Federatie op wel zeer onaangename wijze kan afsluiten. Mocht onverhoopt langer verblijf nodig zijn dan het visum toestaat, dient vóór het aflopen van de geldigheidsduur van het visum bij FMS verlenging aangevraagd te worden. Verlenging van een visum voor 90 dagen is niet mogelijk.

Migratiekaart Russische Federatie

Volgens de Russische vreemdelingenwet die per 1 november 2002 van kracht is geworden, dient iedere buitenlander, die niet over een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning beschikt, in het bezit te zijn van een “migratiekaart”. De migratiekaart bevat een aantal persoonsgegevens en informatie over de verblijfsduur in de Russische Federatie. De kaart wordt gebruikt om de registratie van vreemdelingen vast te leggen.

Het is in feite een formulier, dat in het vliegtuig wordt verstrekt of in de aankomsthal van het vliegveld (dan wel bij de grenscontrole aan de landsgrens) kan worden verkregen en moet worden ingevuld. De grenswacht (bij de paspoortcontrole) neemt bij binnenkomst een deel van het formulier in; het afgestempelde restant blijft in jouw bezit, en dient altijd samen met jouw paspoort bij je gedragen te worden.

Veelal wordt aan de landgrens (met name bij binnenkomst vanuit Wit-Rusland) nagelaten het paspoort af te laten stempelen en een migratiekaart in te vullen. Dit kan problemen geven zowel bij controles op straat als bij het uitreizen. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger hier op te letten. Het is dus absoluut noodzakelijk dat afstempelen en invullen van een migratiekaart aan de landsgrens toch plaats vindt.

Bij het verlaten van het grondgebied van de Russische Federatie moet de migratiekaart worden ingeleverd bij de immigratieautoriteiten op de plaats van vertrek (op vliegvelden is dat de douane). Bij terugkeer in Rusland geldt uiteraard dezelfde wettelijke verplichting en moet opnieuw een migratiekaart worden ingevuld en dient opnieuw registratie plaats te vinden bij de FMS.

Registratie bij FMS-kantoor

De verplichting voor buitenlanders en hun familieleden zich binnen drie werkdagen na aankomst in de Russische Federatie te laten registreren blijft van kracht. Dit dient te gebeuren, samen met de uitnodigende partij, op het dichtstbijzijnde FMS-kantoor of bij het postkantoor. Het adres van het FMS-hoofdkantoor (Federale Migratie Dienst) in Moskou is : Ul. Pokrovka 42 metro “Tsjistyje Proedy”, “Toergenevskaja”. Op het FMS-hoofdkantoor worden geen registraties in behandeling genomen. De website van de FMS is www.fmsmoscow.ru (alleen in het Russisch). Indien u in de Russische Federatie verschillende steden langer dan 3 dagen bezoekt dient u zich in iedere stad weer opnieuw te registeren. Bij verblijf in hotels geldt dat aldaar een registratie plaats vindt, waardoor de verplichting voor registratie bij FMS vervalt.

Reisverzekering met dekking voor medische kosten verplicht

Reizigers die van plan zijn Rusland te bezoeken, moeten een bewijs kunnen overleggen dat zij verzekerd zijn tegen ziektekosten tijdens het verblijf in de Russische Federatie.

Je kunt hiervoor een reisverzekering met dekking voor medische kosten afsluiten (werelddekking). Een ziektekostenverzekering met wereldwijde dekking is ook toegestaan.

Visum en ziektekosten

Bij de visumaanvraag is een document verplicht waaruit blijkt dat je verzekerd bent tegen ziektekosten in de Russische Federatie. Dat kan met een Engelstalige verklaring van je reisverzekeraar. Deze verklaring moet je ook bij hebben wanneer je door Rusland reist. De geldigheidsduur van de reisverzekering moet gelijk zijn aan de visumperiode.

Engelstalige verklaring

Let er altijd op dat expliciet op de verklaring moet worden vermeld dat de reisverzekering geldig is in de Russische Federatie of wereldwijd. Een kopie van een verzekeringspasje is niet toegestaan. Onderaan deze pagina zie je een voorbeeld van de Engelstalige verzekeringsverklaring van reisverzekeraar Allianz Global Assistance.

Reisverzekering met dekking medische kosten verplicht

In de verklaring moet staan dat de medische kosten door de verzekeraar worden vergoed. De dekking medische kosten valt over het algemeen niet onder de standaard dekking van een reisverzekering, maar dient aanvullend te worden afgesloten. Let hier dus goed op bij het afsluiten van een reisverzekering.

Hoe vraag je een Engelstalige verklaring voor Rusland aan?

Wie van plan is om naar Rusland te reizen, kan bij ons een Engelstalige verklaring opvragen, indien je reisverzekering bij ons hebt afgesloten of van plan bent dat te doen. Op deze verklaring staat waar je voor verzekerd bent en waar deze verzekering geldig is.

Je kunt een Engelstalige verklaring bij ons aanvragen door een email te sturen naar: info@reisverzekeringblog.nl onder vermelding van de N.A.W. gegevens en het polisnummer. Dat geldt natuurlijk ook als je een doorlopende reisverzekering hebt. Voorwaarde is wel dat je de reisverzekering bij ons hebt afgesloten, anders kunnen wij je niet helpen.

Kortlopende reisverzekering voor Rusland afsluiten

Bij ReisverzekeringBlog.nl kan je zelf eenvoudig een reisverzekering met medische kosten voor Rusland afsluiten. Eerst bereken je de premie. Dan vul je jouw persoonsgegevens in. Als laatste stap, betaal je de tijdelijke reisverzekering. De polis van de tijdelijke reisverzekering ontvang je direct in je mailbox! Je kunt een reisverzekering zelfs vijf minuten voor je vertrek afsluiten. Stuur ons daarna een e-mailtje dat je een verzekeringsverklaring voor Rusland nodig hebt.

De getoonde premies zijn inclusief bagagedekking:

Vragen?

Heb je nog vragen over de verplichte reisverzekering voor Rusland? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739