vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantie annuleren en geen annuleringsverzekering, wat nu?

Vakantie annuleren en geen annuleringsverzekering, wat nu?

Je wilt een vakantie annuleren, maar je hebt geen annuleringsverzekering? De consequentie is dat je dan  je geld kwijt bent.

Een reis boeken bij een reisbureau, via de telefoon of internet is namelijk altijd definitief. Er is zelfs geen wettelijke bedenktijd van 7 dagen zoals geregeld in de ‘Wet Koop op Afstand’. Heb je gisteren een reis geboekt en wil je er vandaag van af, dan kan je niet meer kosteloos annuleren. Zelfs niet als je buiten jouw schuld niet op reis kunt, bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis terecht komt.

Wanneer je besluit een al geboekte reis te annuleren mag de reisorganisatie annuleringskosten in rekening brengen. Hoeveel je moet betalen staat in de reisovereenkomst of de algemene voorwaarden van de reisorganisatie.

Uitzondering voor natuurrampen

Er geldt slechts een uitzondering voor natuurrampen en andere calamiteiten waardoor de reis niet gemaakt kan worden. Reizen naar een gebied waarvoor een door de Calamiteitencommissie van het Calamiteitenfonds vastgestelde dekkingsbeperking dan wel uitkeringsvatbare situatie geldt, kunnen door de reiziger vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos worden geannuleerd of omgeboekt.

Wanneer kan je een reisovereenkomst ontbinden?

Je kunt alleen van een geboekte reis af als de reisorganisatie zijn verplichtingen niet na kan komen. Indien sprake is van een situatie waardoor de reisorganisator de reisovereenkomst niet conform de gemaakte afspraken kan uitvoeren, kan de reisorganisator besluiten de reisovereenkomst op te zeggen. Hierbij spreekt men vaak van ‘kosteloos annuleren’. Dit is echter geen recht van de reiziger, maar een aanbod van de reisorganisator in situaties waarin geen overeenstemming kan worden bereikt over aanpassing van de reisovereenkomst.

Annuleringsverzekering belangrijk

Juist omdat een reisovereenkomst altijd bindend is, doe je er verstandig aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Veel onverwachte situaties waardoor je niet op reis kunt zijn dan verzekerd. Een annuleringsverzekering geeft een uitkering als je niet op reis kunt door ernstige ziekte of overlijden van familie. Maar ook zwangerschap, onvrijwillige werkloosheid en een scheiding zijn meestal reden voor een uitkering. Zeker bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering verstandig.

Meer over annuleringsverzekeringen lees je hier: Annuleringsverzekering informatie

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 8 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739