vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering medische kosten buitenland

Reisverzekering medische kosten buitenland
Reisverzekering medische kosten buitenland

Op zoek naar een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland? Een reisverzekering van Allianz met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland, kost hier slechts €1,90 per dag. Je bent met deze kortlopende reisverzekering van Allianz in heel Europa verzekerd voor o.a. ziekenhuisopname, ambulancevervoer, arts en specialist, medicijnen, opsporing en redding.

Tijdens een vakantie in het buitenland loop je meer en andere risico’s dan in Nederland. Je bent in een vreemde omgeving. Verkeersregels zijn soms anders en potentiële risico’s zijn moeilijker in te schatten. Je kunt sneller ziek worden door een andere hygiëne, denk aan voedselvergiftiging. Een tropische infectie of een vervelende bacterie waar je ernstig ziek van wordt zijn tevens risico’s. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten is dan ook aan te raden.

Zorgkosten buitenland

Veel mensen denken dat ze met een reisverzekering ‘dubbel’ zijn verzekerd voor medische kosten in het buitenland, omdat deze ook op de zorgverzekering zijn gedekt. Zoals met de EHIC kaart. Dat is niet helemaal waar. Zeker als je naar een land reist waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland, is het verstandig om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. In Amerika bijvoorbeeld is een ziekenhuisopname vier of vijf keer duurder dan bij ons. Maar je Nederlandse zorgpolis vergoedt alleen de kosten volgens de Nederlandse normen. Dat betekent dat je veel zelf moet bijbetalen als je medische kosten maakt in een land waar de zorgkosten hoger zijn dan in Nederland.

Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC)

Wanneer je in Nederland een zorgverzekering hebt, kan je gebruik maken van de Europese zorgverzekeringskaart EHIC (European Health Insurance Card) in de 28 EU landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen (EER) en Zwitserland en Australië, Noord-Macedonië (op basis van een verdrag). De kaart is geldig in de volgende landen:

AustraliëBelgiëBulgarije
Cyprus (Griekse deel)DenemarkenDuitsland
EstlandFinlandFrankrijk
GriekenlandGroot-BrittanniëHongarije
IerlandIJslandItalië
KroatiëLetlandLiechtenstein
LitouwenLuxemburgMalta
NoorwegenNoord-MacedoniëOostenrijk
PolenPortugalRoemenië
SloveniëSlowakijeSpanje
TsjechiëZwedenZwitserland

De EHIC is een gratis kaart die de zorgverzekeraar aan de verzekerde afgeeft. De EHIC kan op de achterkant van de zorgpas staan. Als je die niet automatisch krijgt van je zorgverzekeraar dan kan je er om kan je erom vragen. Je kan gebruik maken van de EHIC in het land waar je tijdelijk verblijft als je zorg nodig hebt. Je krijgt dan de zorg onder dezelfde voorwaarden als mensen die in dat land verzekerd zijn.

Je betaalt zelf alleen de kosten die de verzekerden in dat land ook zelf moeten betalen. Dat kan bijvoorbeeld een eigen bijdrage zijn voor medicijnen bij de apotheek of een klein bedrag bij een bezoek aan de huisarts. De rest van de kosten wordt tussen de landen onderling verrekend.

Accepteert de zorgaanbieder de EHIC niet? Dan moet je de kosten zelf voorschieten en deze later bij je zorgverzekeraar declareren.

Belangrijke aandachtspunten van de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC):

 • Geeft recht op zorg volgens de voorwaarden van het wettelijke ziektekostenstelsel van het land waar je verblijft.
 • Geeft in bepaalde landen alleen recht op zorg bij zorgaanbieders die binnen het wettelijke  ziektekostenstelsel van dat land werkzaam zijn. In zo’n land wordt de EHIC niet geaccepteerd door een privé zorgaanbieder.
 • Geeft geen recht op betaling van de kosten, die de verzekerde in dat land zelf moet betalen. Je kan verplicht zijn om een deel van de kosten zelf te betalen, anders dan in Nederland.
 • Is geen alternatief voor een reisverzekering met dekking voor medische kosten. De kaart dekt geen kosten voor bijvoorbeeld vervoer terug naar Nederland (repatriëring) of opnamen in een privekliniek.
 • Dekt geen kosten als de verzekerde reist met de bedoeling een medische behandeling in het andere land te krijgen.

Het is belangrijk dat je bij spoedeisende zorg snel contact opneemt met je zorgverzekeraar om onnodige kosten te voorkomen.

Medische kosten in het buitenland soms 200% hoger dan in Nederland

In ziekenhuizen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, Canada en privéklinieken in Turkije, Griekenland en Oostenrijk, zijn medische kosten een veelvoud van wat in Nederland wordt gerekend. Een reisverzekering vergoedt de kostprijs van medisch noodzakelijke behandelingen en dus ook kosten die door de zorgverzekering niet worden vergoed.

Veelvoud van Nederlands tarief

Wat kosten de meest voorkomende medische behandelingen in het buitenland?

 • Een maag- en darmontsteking in Spanje: 8.000 euro, in Nederland: 1.730 euro.
 • Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami: 53.000 euro, in Nederland: tussen de 500 en
 • 10.000 euro afhankelijk van de diagnose.
 • Een snee- of kniewond in Griekenland: 3.500 euro, in Nederland: 325 euro.

Repatriëring

Je moet er niet aan denken, maar soms kan de nood zo hoog zijn dat je niet zelfstandig naar huis kunt en moet worden gerepatrieerd. Zoals repatriëring na een skiongeluk. De kosten van zo’n medische repatriëring lopen al snel hoog op. Als je geen reisverzekering hebt, draai je zelf voor die kosten op. Maar ook een reddingsoperatie met een helikopter, repatriëring in het geval van overlijden of het vervoer van reisgenoten als er iets mocht gebeuren, kunnen duur uitvallen en zijn daardoor niet volledig gedekt op de zorgverzekering. Een reisverzekering vergoedt wel de kostprijs van noodzakelijke medische behandelingen, reddingsoperaties en repatriëring in bovenstaande situaties in het buitenland.

Medische kosten in het buitenland

Medische kosten worden in het buitenland niet altijd (volledig) vergoed door je zorgverzekeraar. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten geeft wel 100% zekerheid. Jouw kosten worden dan altijd betaald door de reisverzekeraar. Sluit je op deze website een reisverzekering af met dekking voor medische kosten dat valt zelfs het eigen risico van je zorgverzekering onder de vergoeding. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Spoedeisende medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed, ongeacht je zorgverzekering. Dus ook als je in een privekliniek terecht komt.
 • Je bent beter en uitgebreider verzekerd dan alleen met een EHIC kaart.
 • Je hoeft geen medische kosten voor te schieten en je ontvangt geen aanvullende nota’s achteraf.
 • Je bent tevens verzekerd voor medische repatriëring (het terugbrengen naar Nederland met een vliegtuig of ambulance).
 • Met de reisverzekering die je hier kunt afsluiten wordt je eigen risico van € 385,- ook vergoed.
 • Wordt je ernstig ziek en wil je een familielid laten overkomen? Dan worden de kosten van de vlucht niet vergoed door jouw zorgverzekering. Een reisverzekering van Allianz vergoedt deze kosten wel.
 • Met een reisverzekering ben je ook verzekerd voor opsporings- en reddingskosten (SOS-kosten).

Medische kosten vanwege besmetting met Corona verzekerd

Raak je besmet met corona tijdens je reis? En moet je daarom opgenomen worden in een ziekenhuis? Dan heb je dekking voor medische kosten vanwege een ziekenhuisopname tijdens je reis, als je corona oploopt. Je moet dan wel de module ‘Medische Kosten’ hebben meeverzekerd. Deze dekking geldt ook in gebieden met het reisadvies Oranje, vanwege het risico op coronabesmetting. De dekking geldt niet als het gebied waar je verblijft de kleurcode Rood heeft.

Quarantainedekking in landen binnen de Europese Unie met kleurcode groen en geel

Het is mogelijk dat de overheid op je bestemming je verplicht om in quarantaine te gaan vanwege (de kans op) een coronabesmetting. Daardoor loop je het risico van een langer verblijf, latere terugreis en dergelijke. Dat zorgt voor extra kosten, die in principe niet verzekerd zijn op je reisverzekering.

Allianz heeft besloten om in dat soort gevallen wel de kosten van het langer verblijf te vergoeden. Daaronder vallen ook de extra kosten van de terugreis. Als je bijvoorbeeld opnieuw de terugvlucht moet boeken. We noemen dat de Quarantainedekking. De dekking geldt als het reisadvies voor het gebied waar je naartoe gaat op groen of geel staat op het moment van vertrek. De bestemming moet in de Europese Unie liggen. De dekking geldt niet voor cruises in dit gebied.

Waar in het buitenland ben ik verzekerd met een reisverzekering voor medische kosten?

Bij het afsluiten van een kortlopende reisverzekering voor medische kosten in het buitenland, heb je de keuze uit twee dekkingsgebieden: Europa en wereld. Onder Europa wordt verstaan: Alle landen in Europa, met inbegrip van Rusland, Turkije en alle landen rond de Middellandse Zee. Kies je voor de reisverzekering medische kosten buitenland van Allianz dan ben je heel Europa en de landen om de Middellandse zee verzekerd. Je bent dan in de volgende landen verzekerd voor geneeskundige kosten:

Albanië, Algerije, Andorra, Azoren, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Canarische eilanden, Corsica, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Fuerteventura, Georgië, Gibraltar, Gran Canaria, Griekenland, Groot-Brittanië, Guernsey, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Jersey, Kanaaleilanden (Brits), Kreta, Kroatië, Letland, Libanon, Libië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Madeira, Mallorca, Malta, Marokko, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland (Europees deel), San Marino, Schotland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Syrië, Tenerife, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Vaticaanstad, Wales, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.

Kies je voor werelddekking dan ben je wereldwijd verzekerd tegen medische kosten.

Premie reisverzekering voor medische kosten in het buitenland van Allianz

Kortlopende reisverzekering Allianz
Premie Kortlopende Reisverzekering*
Nederlanddekking
Basisdekking (SOS-kosten en bagage)€ 0,90
----------
Europadekking
Basisdekking (SOS-kosten en bagage)€1,50
Reisongevallen€ 0,10
Medische kosten€ 0,35
Geld en reischeques€ 0,55
Wintersport/bijzondere sporten€ 1,10
Automobilistenhulpverlening€ 13,75
Annuleringsverzekering (standaard)5,9% v/d reissom
----------
Werelddekking excl. VS en Canada
Basisdekking (SOS-kosten en bagage)€ 2,30
Reisongevallen€ 0,10
Medische kosten€ 0,35
Geld en reischeques€ 0,55
Wintersport/bijzondere sporten€ 1,10
Annuleringsverzekering (standaard)5,9% v/d reissom
---------
Werelddekking incl. VS en Canada
Basisdekking (SOS-kosten en bagage)€ 2,95
Reisongevallen€ 0,10
Medische kosten€ 0,35
Geld en reischeques€ 0,55
Wintersport/bijzondere sporten€ 1,10
Annuleringsverzekering (standaard)5,9% v/d reissom
*Premies per dag (exclusief assurantiebelasting).

Kortlopende reisverzekering met dekking voor medische kosten afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland afsluiten? Dat kan voordelig en het is zo geregeld. Bereken nu de premie. Je kan daarna besluiten of je de verzekering wilt afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Dekking van de reisverzekering voor medische kosten in het buitenland

De reisverzekering bestaat uit een standaard dekking met aanvullende keuzemogelijkheden. Zo kun je een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland, op maat samenstellen afhankelijk van je persoonlijke situatie en reisdoel. De dekkingen verschillen per verzekeraar. Een eenmalige reisverzekering kent een basisdekking die naar keuze uitgebreid kan worden met één of meer aanvullende dekkingen. Meestal zijn er bij een reisverzekering, de volgende dekkingen te onderscheiden:

 • SOS en extra kosten (deze rubriek is verplicht en kan je niet uitsluiten)
 • Reisbagage
 • Medische kosten of geneeskundige kosten
 • Europa of werelddekking
 • Wintersport en gevaarlijke sporten
 • Ongevallen
 • Geld
 • Automobilistenhulp en voertuighulp
 • Annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking voor de annuleringskosten wanneer de reis niet door kan gaan door prive -omstandigheden, of vergoedt (een deel van) de reissom bij het afbreken van de vakantie. De meest voorkomende reden van annulering zijn familieomstandigheden of ziekte van de reiziger of de reisgenoot.

Kortlopende reisverzekering Allianz
Dekkingsoverzicht kortlopende reis- en annuleringsverzekering
S.O.S. hulpverlening
Hulp en ondersteuning bij ziekte ongeval en overlijdenKostprijs
Reis- en verblijfskosten bij ziekte ongeval en overlijdenReiskosten: Kostprijs
Reiskosten bij overlijden/levensgevaar familieKostprijs
Repatriëring (o.a. ambulancevlucht)Kostprijs
Huurkosten vervangend vervoer per dag€ 125,-
Huurkosten vervangend vervoer, max. per verzekeringsbewijs € 1.250,-
Opsporings- en reddingkosten€ 50.000,-
Reisongevallen
Bij overlijdenMax. € 25.000,-
Bij algemene invaliditeitMax. € 75.000,-
Reisbagage
Reisbagage totaal€ 4.000,-
Foto-, film-, video- en computerapparatuur€ 2.000,-
Telecommunicatieapparatuur (o.a. mobiele telefoon) € 175,-
Contactlenzen en brillen€ 500,-
Reisdocumenten (o.a. paspoort, rijbewijs, tickets) Kostprijs
Eigen risico per persoon per gebeurtenis€ 50,-
Extra dekking
Vervangende kleding en/of toiletartikelen€ 350,-
Schade logiesverblijven€ 350,-
Medische kosten
Dokters- en ziekenhuiskosten buitenlandKostprijs
Dokters- en ziekenhuiskosten Nederland€ 500,-
Nabehandelingskosten in Nederland € 1.000,-
Dit is slechts een beknopt overzicht. Raadpleeg voor een uitgebreid overzicht de verzekeringsvoorwaarden.

Vragen?

Heb je een vraag over de kortlopende reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-540 04 08 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739