vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
 • Europeesche verzekeringen
 • Unigarant
 • Allianz
 • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Financieel garant staan voor een Schengenvisum, lees onze tips

Financieel garant staan voor een Schengenvisum, lees onze tips

Financieel garant staan voor een Schengenvisum, lees onze tips

Wanneer een visumplichtige buitenlander naar Nederland wil reizen voor een kort bezoek (maximaal 90 dagen) en geen financiële middelen heeft, dan kan iemand anders garant staan voor de buitenlandse gast. 

Het is daarbij belangrijk dat je zorgt dat jouw gast goed verzekerd is tegen ziektekosten en repatriëring (noodzakelijke terugkeer naar het land van herkomst) omdat jij anders voor de kosten opdraait. Jij bent immers financieel verantwoordelijk. Een dergelijke verzekering is overigens ook verplicht bij een visumaanvraag voor Nederland. Deze zogenaamde Schengenreisverzekering wordt ook wel een medische reisverzekering genoemd en kan je snel en voordelig afsluiten op deze website.

Tip: Als je een medische reisverzekering voor een Schengenvisum afsluit, zorg dan altijd dat jij de verzekeringsnemer (premiebetaler) bent en de persoon voor wie je garant staat de verzekerde is. Dat is verstandiger omdat je dan zeker weet dat de premie betaalt is en de verzekering daadwerkelijk geldig is. Daarnaast is het ook zo dat bij een eventule schade-uitkering het geld naar de rekening van de verzekeringsnemer wordt overgemaakt. De garantsteller houdt dan zelf de volledige regie over de financiën.

Financieel garant staan voor een buitenlandse visumplichtige

Jij kunt financieel garant staan voor iemand die vanuit het buitenland naar Nederland komt voor een kort verblijf. Dit is een verblijf van maximaal 90 dagen. Financieel garant staan is nodig als diegene zelf niet voldoende inkomsten heeft. Om financieel garant te kunnen staan, moet je minstens € 1.477,80 per maand verdienen (bruto-inkomen exclusief vakantiegeld).

Tip: Als je zelf geen vast- of onvoldoende inkomen hebt, dan kan je iemand anders vragen om financieel garant te staan voor jouw buitenlandse gast. Bijvoorbeeld een vriend, je ouders of andere familie. Er hoeft geen relatie te zijn tussen de buitenlandse visumplichtige gast en de garantsteller. Iedere Nederlander kan garant staan, mits hij voldoende en een vast inkomen heeft.

Bewijs van garantstelling

Om financieel garant te kunnen staan, gebruik je het formulier bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking. Voor een garantverklaring moet de gemeente jouw handtekening legaliseren. Vervolgens stuur je het formulier (met een aantal documenten, waaronder de polis van de medische reisverzekering) naar jouw gast in het buitenland. Hij of zij moet zelf een Schengenvisum aanvragen bij de Nederlandse ambassade in het land waar men verblijft.

Je werkt in loondienst en je wilt garant staan

Je kunt garant staan als je in loondienst werkt. Degene voor wie je garant staat, heeft de volgende documenten nodig:

 • een ingevulde en ondertekende garantverklaring;
 • een kopie van jouw arbeidscontract dat nog minstens 12 maanden doorloopt vanaf het moment van de visumaanvraag;
 • een kopie van je laatste drie loonstrookjes;
 • een kopie van jouw paspoort of identiteitskaart.

Ondernemer en garant staan

Je kunt ook garant staan als je zelfstandig ondernemer bent. Degene voor wie jij garant staat, heeft de volgende documenten nodig:

 • een ingevulde en ondertekende garantverklaring;
 • een recent uittreksel van je inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
 • jouw meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst;
 • een recente winstrekening en verliesrekening, waaruit blijkt wat de nettowinst van je bedrijf is.

Tip: zorg altijd dat je alle stukken compleet aanlevert. Bij het ontbreken van documenten zal de visumaanvraag vertraagd kunnen worden of zelfs worden afgewezen. 

Tip: Ben je startend ondernemer en heb je onvoldoende vast inkomen, probeer dan iemand anders garant te laten staan voor jouw gast.

Medische reisverzekering ter bescherming van garantsteller

De Europese Raad heeft besloten dat per 1 juni 2004 bij iedere visumaanvraag voor een Schengenland een reisverzekering dient te worden overlegd. Dit dient als dekking van eventuele uitgaven in geval van repatriëring om medische redenen, dringende medische zorg of spoedbehandeling in een ziekenhuis. De verzekering moet geldig zijn voor alle Schengen lidstaten en moet de gehele duur van het verblijf geldig zijn. De minimum dekking bedraagt € 30.000,–

Deze medische reisverzekering dient tevens ter bescherming van de garantsteller, want deze persoon is financieel verantwoordelijk en je wilt niet met eventuele hoge ziektekosten geconfronteerd worden. Deze medische verzekering kan door een belanghebbende in Nederland worden afgesloten. De belanghebbende kan een referent zijn (garantsteller/logiesverstrekker), maar ook een vriend, familie of een partner van de buitenlandse gast. In dat geval is belanghebbende tevens de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de visumaanvrager (buitenlandse gast) is de verzekerde.

Medische reisverzekering nodig? Let op de verschillen!

Er zijn nogal wat verschillen in voorwaarden en regels bij de aanbieders van een medische reisverzekering. Het is daarom goed om op een paar zaken te letten, zoals:

 • Sluit de verzekering af bij een Nederlandse reisverzekeraar. Dan ontvang je de verzekering en polisvoorwaarden in het Nederlands.
 • Lees voor het afsluiten eerst aandachtig de voorwaarden.
 • Zorg dat de garantsteller ook de verzekeringsnemer is. Deze is namelijk financieel verantwoordelijk voor de buitenlandse gast.
 • Kijk of je de premie terug ontvangt als het visum wordt afgewezen.
 • Informeer wanneer je de polis ontvangt als je hem snel nodig hebt.

Op deze website kan jij zelf eenvoudig een medische reisverzekering afsluiten. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis tevens als digitaal bestand). De polis ontvang je zeer snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag (tijdens werkdagen).

Sluit hier een medische verzekering af voor jou buitenlandse gast

Heb je een medische reisverzekering nodig voor een visumaanvraag? Daar kunnen wij voor zorgen. Jouw voordeel:

 • Wij hebben de keuze uit meerdere Nederlandse verzekeraars.
 • Goede voorwaarden en gunstige premie vanaf € 1,90 per dag.
 • Geen leeftijdstoeslag voor verzekerden ouder dan 70 jaar (met gezondheidsverklaring).
 • Voor de ingansdatum: poliswijzigingen zijn gratis en bij een visumafwijzing betaal je geen premie.
 • Je ontvangt de polis zeer snel, vrijwel altijd binnen 24 uur (werkdagen).

Premies medische reisverzekering

De premies voor deze medische reisverzekering zijn gunstig. Je kunt betalen met iDEAL of via een machtiging voor automatische incasso (dat hangt af van welke verzekering je kiest).

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of wordt er niet geïncasseerd.

Premies voor een medische reisverzekering Schengen (p.p.p.d)

Tourist Travel Insurance Schengen Visitor-verzekering Travel Risk Insurance
Tot 70 jaar

€ 2,00

€ 1,90

€ 3,00

70 – 80 jaar

€ 2,00*

€ 8,00

Niet mogelijk

Boven de 80 jaar

€ 2,00*

€ 16,00

Niet mogelijk

*Er dient een gezondheidsverklaring te worden overlegd

Maak hier je keuze en sluit de medische reisverzekering voor een visumaanvraag af:

 Tourist Travel Insurance Schengen Visitor Travel Risk Insurance
 • Premie: € 2,- per persoon per dag.
 • Europadekking (inclusief Schengengebied).
 • Eigen risico geneeskundige kosten: € 100,-
 • De poliskosten bedragen eenmalig € 3,50
 • Verzekerden van 70 jaar en ouder moeten een gezondheidsverklaring overleggen waaruit blijkt dat ze in staat zijn om zelfstandig te reizen.
 • Premie € 1,90 per persoon per dag voor verzekerden van 0 t/m 69 jaar (€ 75,- eigen risico).
 • Premie € 8,00 per persoon per dag voor verzekerden van 70 t/m 79 jaar (€ 150,- eigen risico).
 • Premie € 16,00 per persoon per dag voor verzekerden van 80 en ouder (€ 300,- eigen risico).
 • De poliskosten bedragen eenmalig € 4,00
 • Europadekking (inclusief Schengengebied).
 • Premie: € 3,- per persoon per dag.
 • De poliskosten bedragen eenmalig € 4,50
 • Werelddekking.
 • Eigen risico geneeskundige kosten € 45,-
 • Deze verzekering is alleen af te sluiten voor personen jonger dan 70 jaar
Europ-AfsluitButton OOM-AfsluitButton Allianz-AfsluitButton
Lees hier het dekkingsoverzicht en de voorwaarden van de Tourist Travel Insurance.
Lees hier het dekkingsoverzicht en de voorwaarden van de Schengen Visitor-verzekering.
Lees hier het dekkingsoverzicht en de voorwaarden van de Travel Risk Insurance.

Let op: Er is geen dekking in het land van herkomst. Bestaande kwalen en ziekten zijn uitgesloten. Lees voor de volledigheid altijd eerst de polisvoorwaarden.

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een Schengenvisum of wil je deskundig advies? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 8 reacties

 1. Geachte heer/mevrouw

  Ik heb een vraagje hoe snel kan ik een toristen visum krijgen voor me vriendin ze is zelf philiphine en ze woon in canada ze heb een philiphino passport en zou graag snel een visum voor haar willen krijgen dat ze hier nog op vakantie kan komen en ik kan gerant voor haar staan en als my visum in orde is kan ik eind dit jaar naar canada toe gaan maar zou nu graag willen dat ze nog snel hier kan komen ik hoor graag van u

  Met vriendelijke groeten
  Kevin van ’t hof

  Verstuurd vanaf mijn iPad

 2. geachte heer/mevrouw

  Mijn broer wil met vakantie komen uit Suriname, en ik wil garant voor hem staan.
  ik ben met pensioen en mijn pensioen inkomen is veel minder dan de 1477,80 per maand.
  Kan ik dan garant staan als gepensioneerde of kan mijn vrouw ook samen garant staan, zij is ook gepensioneerd.

  groetjes fam. Ramsamoedj

 3. Mijn vriendin komt uit Oekraine, helaas is het doorgevoerd dat zij Visumvrij mag reizen. Wil haar graag uitnodigen voor de kerstdagen. Ik verdien ruim voldoende om “garant” te staan maar heb een 1/2 jaarcontract….iemand van mijn familie garant laten staan? Tevens studeert ze nog…maak wij kans op een Visum?

 4. Voor personen uit Cuba werd ons altijd gemeld dat dit ter plaatse bij enkle Asistur (kantoor in Havana) geregeld kan worden. Uit bovenstaande melding maak ik op dat dit voor alle Schengen visum aanvragen zou gelden, ongeacht bij welke Nederlandse ambassade waar dan ook in de wereld worden aangevraagd.
  Kan ik voor deze visum aanvraag ook gebruik maken van de genoemde Nederlandse verzekeraars voor de Ned ambassade in Havana ?

  • Beste Aad, het is beter om de verzekering in Nederland af te sluiten, zeker als je ook de garantsteller bent. Alles kan gewoon in de Nederlands taal en Nederlandse verzekeraars zijn natuurlijk betrouwbaarder als het op uitbetalen aankomt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *