vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Inkomenseisen bij garant staan voor Schengenvisum

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Medische verzekering Schengenvisum

Sluit nu een Allianz Travel Risk Insurance af voor jouw buitenlandse gast!

√ Voldoet aan alle eisen voor een Schengenvisum.

√ Medische kosten gedekt tot € 30.000,- Repatriëring: alle noodzakelijke kosten.

√ Je kunt tussentijds de polis kosteloos wijzigen.

√ VISUMGARANTIE: Bij afwijzing visum betaal je niets.

√ De zekerheid van de grootste reisverzekeraar ter wereld: Allianz Global Assistance.

Premie vanaf € 2,- per dag

Mogelijk wil jij garant staan voor een persoon uit het buitenland die voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen) naar Nederland komt? Deze persoon mag voor een kort verblijf zonder visum naar Nederland, of moet daarvoor eerst een Schengenvisum aanvragen. Om garant te staan moet jij een duurzaam inkomen hebben. Hier lees je welke inkomenseisen er nog meer zijn.

Wil je familie, vriend of een partner over laten komen uit een visumplichtig land dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst.

Inkomenseisen bij garant staan voor Schengenvisum
Inkomenseisen bij garant staan voor Schengenvisum

Om een visum te kunnen krijgen moet de buitenlandse gast kunnen aantonen dat hij of zij de reis en het verblijf in Nederland financieel kan veroorloven. Voor Nederland is de eis dat de visumaanvrager kan aantonen dat hij of zij over € 55,- per dag kan beschikken. Indien de visumaanvrager zelf geen voldoende middelen heeft moet een garantsteller (de uitnodigende partij) borg staan. Men kijkt dan naar het inkomen van deze persoon, de referent.

​De inkomenseisen bij garantstelling zijn:

 • Je verdient een zelfstandig inkomen: dit is een inkomen waarover je belastingen en premies betaalt.
 • Jouw inkomen is duurzaam: dit betekent dat jij je inkomen lang genoeg ontvangt.
 • Je hebt voldoende inkomen: dit betekent dat jouw inkomen hoog genoeg is.

Wat is een zelfstandig inkomen?

​Een zelfstandig inkomen is een inkomen dat je zelf verdient. Of een uitkering waarvoor je eerder premies hebt betaald.

 • Inkomen uit werk in loondienst: Inkomen uit werk in loondienst is zelfstandig als jouw werkgever belastingen en sociale premies inhoudt op je salaris.
 • Inkomen uit een eigen bedrijf: Werk je als zelfstandig ondernemer of freelancer? Dan is jouw inkomen zelfstandig als je belasting betaalt over de winst uit je bedrijf.
 • Inkomen uit een uitkering: Een uitkering is alleen zelfstandig inkomen als je belastingen en sociale premies hierover hebt betaald. Dit geldt in ieder geval voor de volgende uitkeringen:
  • werkloosheidsuitkering;
  • ziektewetuitkering;
  • arbeidsongeschiktheidsuitkering;
  • AOW-uitkering.

Uitkeringen die worden betaald uit algemene middelen zijn geen zelfstandig inkomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een bijstandsuitkering, uitkering van de Participatiewet of een Wajong-uitkering.

 • Inkomen uit eigen vermogen: Inkomen uit eigen vermogen is bijvoorbeeld:
  • dividend op aandelen of obligaties;
  • rente op spaargeld;
  • winst op beleggingen.

Het eigen vermogen zelf is geen inkomen, alleen de inkomsten die je krijgt uit het eigen vermogen. De bron van het eigen vermogen mag niet worden aangetast. Dit betekent dat het eigen vermogen, bijvoorbeeld jouw spaargeld, niet kleiner wordt. Dit inkomen is zelfstandig als je hierover belasting hebt betaald.

Wat is een duurzaam inkomen?

Jouw inkomen is duurzaam als je het inkomen nog minimaal 12 maanden ontvangt. Reken vanaf de dag dat het visum kort verblijf wordt aangevraagd. Of de dag dat de persoon Nederland inreist.

Wat is voldoende inkomen?

Het bedrag dat je moet verdienen, heet het normbedrag. Het normbedrag is gelijk aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon en het normbedrag veranderen elke 6 maanden, op 1 januari en op 1 juli. Normbedragen geldig van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023:

​Bruto sv-loon per maand zonder vakantiegeld​€ 1.934,40
​Bruto sv-loon per maand met vakantiegeld​€ 2.089,16

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan contact op met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst).

Financiële bescherming voor garantsteller

Voor de garantsteller is het belangrijk dat de buitenlandse gast goed verzekerd is tegen ziektekosten en repatriëring (noodzakelijke terugkeer naar het land van herkomst) omdat jij anders voor de kosten opdraait. Jij bent immers financieel verantwoordelijk. Een dergelijke verzekering is overigens ook verplicht bij een visumaanvraag voor Nederland. Deze zogenaamde medische reisverzekering kan je snel en voordelig afsluiten op deze website.

De medische verzekering kan door een belanghebbende in Nederland worden afgesloten. De belanghebbende kan een referent zijn (garantsteller/logiesverstrekker), maar ook een vriend, familie of een partner van de buitenlandse gast. In dat geval is belanghebbende tevens de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de visumaanvrager (buitenlandse gast) is de verzekerde.

Tip: Als je een medische reisverzekering voor een Schengenvisum afsluit, zorg dan altijd dat jij de verzekeringsnemer (premiebetaler) bent en de persoon voor wie je garant staat de verzekerde is. Dat is verstandiger omdat je dan zeker weet dat de premie betaalt is en de verzekering daadwerkelijk geldig is. Daarnaast is het ook zo dat bij een eventule schade-uitkering het geld naar de rekening van de verzekeringsnemer wordt overgemaakt. De garantsteller houdt dan zelf de volledige controle over de financiën.

Medische reisverzekering nodig? Lees onze tips!

Ben je garantsteller en wil je een medische reisverzekering voor je gast afsluiten, lees dan eerst onze tips:

 • Sluit de verzekering af bij een Nederlandse reisverzekeraar. Dan ontvang je de verzekering en polisvoorwaarden in het Nederlands.
 • Lees voor het afsluiten eerst aandachtig de voorwaarden.
 • Zorg dat de garantsteller ook de verzekeringsnemer is. Deze is namelijk financieel verantwoordelijk voor de buitenlandse gast.
 • Kijk of je de premie terug ontvangt als het visum wordt afgewezen.
 • Informeer wanneer je de polis ontvangt als je hem snel nodig hebt.

Op deze website kan jij zelf eenvoudig een medische reisverzekering afsluiten. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis als digitaal bestand). De polis ontvang je zeer snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag (tijdens werkdagen).

Sluit hier een medische verzekering af voor jou buitenlandse gast

Heb je een medische reisverzekering nodig voor een visumaanvraag? Sluit dan de Travel Risk Insurance af. Jouw voordeel:

 • Goede voorwaarden en gunstige premie vanaf € 2,- per dag.
 • De Travel Risk Insurance voldoet aan de eisen voor een Schengenvisum en wordt op alle ambassades geaccepteerd.
 • Voor de ingangsdatum: poliswijzigingen zijn gratis en bij een visumafwijzing betaal je geen premie.
 • Je ontvangt de polis zeer snel, vrijwel altijd binnen 24 uur (werkdagen).

Premies medische reisverzekering

De premies voor deze medische reisverzekering zijn gunstig. Je kunt betalen met een machtiging voor automatische incasso.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of wordt er niet geïncasseerd.

Let op: Er is geen dekking in het land van herkomst. Bestaande kwalen en ziekten zijn uitgesloten. Lees voor de volledigheid altijd eerst de polisvoorwaarden.

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een Schengenvisum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739