vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Europeesche verzekeringen
  • Unigarant
  • Allianz
  • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Aanvraag Schengenvisum: verplichte documenten

Aanvraag Schengenvisum: verplichte documenten

Aanvraag Schengenvisum: verplichte documenten

Buitenlandse gasten die Nederland willen bezoeken voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen) en uit een visumplichtig land komen, moeten daarvoor een Schengenvisum aanvragen.

Voor het aanvragen van een Schengenvisum is de visumaanvrager verplicht een aantal documenten en bewijsstukken te overleggen, zoals een polis van een medische reisverzekering. Een medische reisverzekering die voldoet aan alle Schengenvoorwaarden, kan je op deze website afsluiten. Lees hier meer informatie: Visum reisverzekering

Het aanvragen van een Schengenvisum kan bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het land van herkomst. De procedure daarvoor is eenvoudig, je onderneemt de volgende stappen:

  • Bezoek de website van de Nederlandse ambassade.
  • Maak een afspraak voor een bezoek. De visumaanvraag moet altijd persoonlijk door de buitenlandse gast worden gedaan (sommige ambassades werken met een afsprakensysteem of hebben deze taak uitbesteed aan een service bureau, zoals VFS Global).
  • Zorg dat alle benodigde documenten en bewijstukken zijn verzameld.
  • De aanvrager krijgt een intakegesprek en hij/zij moet de kosten (leges) voldoen.

Let op!: er zijn ook visumbureau’s of tussenpersonen die tegen (forse) betaling een aanvraag voor een Schengenvisum willen verzorgen. Daar zitten zowel malafide als bonafide partijen tussen. Deze visumbureaus vragen een financiële vergoeding voor hun dienstverlening, maar dit heeft geen enkele invloed op de beslissing voor het toekennen van een visum voor Nederland en andere Schengenlanden.

Documenten voor een visumaanvraag

Welke documenten je precies moet overleggen hangt af van het doel van het bezoek, zoals:

  • Toerisme – de visumaanvrager gaat een paar weken naar Nederland voor een vakantie en logeert in een hotel.
  • Zakenbezoek – een visumplichtige wil naar Nederland voor zakelijke doeleinden.
  • Vrienden, familie of partnerbezoek – een visumaanvrager wil zijn of haar familie, vrienden of partner in Nederland bezoeken en logeert daar meestal ook.

Er zijn een aantal documenten en bewijsstukken die je altijd moet overleggen, zoals:

  • Een ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier;
  • Paspoort en pasfoto’s;
  • Documenten ter onderbouwing van reisdoel, zoals hotelboeking of gelegaliseerd formulier van logiesverstrekking (van een referent in Nederland);
  • Documenten ter bewijs van terugkeer eigen land;
  • Bewijs van middelen of bij het ontbreken daarvan een gelegaliseerd formulier garantstelling (van de referent);
  • Reserveringsbewijs van vliegticket of reis;
  • Bewijs van medische reisverzekering;
  • Eventueel documenten van de referent (garantstelling of logiesverstrekking of beide).

Toelichting op de verplichte documenten en bewijsstukken

Paspoort en pasfoto’s
Het gaat hierbij om een geldig paspoort (of ander grensoverschrijdend document) dat tenminste drie maanden langer geldig is dan het einde van de visumperiode. Het paspoort mag niet ouder zijn dan 10 jaar. Er moeten 2 recente pasfoto’s ingeleverd worden. Deze pasfoto’s moeten voldoen aan de Nederlandse paspoorteisen (o.a. lichte achtergrond).

Documenten ter onderbouwing van het reisdoel
Door documenten te overleggen moet je kunnen bewijzen wat het reisdoel is van je bezoek aan Nederland. Bij een visum kort verblijf (Schengenvisum) vraagt de ambassade documenten die bewijzen dat de aanvrager inderdaad naar Nederland gaat voor familie, toerisme of een zakenbezoek, zoals:

  • Bij toerisme: een hotelreservering in Nederland.
  • Bij een zakelijk bezoek: een uitnodigingsbrief van een in Nederland gevestigd bedrijf.
  • Bij familie-, vrienden- of partnerbezoek: formulier voor logiesverstrekking (bij gebrek aan eigen middelen ook een formulier voor garantstelling). Het is mogelijk dat een persoon in Nederland als referent optreedt. Dit kan in de vorm van logiesverstrekker, garantsteller of een combinatie van beiden.

Documenten ter bewijs van terugkeer eigen land
Documenten die de terugkeer naar het land van herkomst aannemelijk maken. Deze zijn belangrijk om het risico op vestigingsgevaar zoveel mogelijk uit te kunnen sluiten. Gedacht kan worden aan de volgende documenten;

  • bewijsstukken waar uit blijkt dat de visumaanvrager een baan heeft in het land van herkomst zoals een werkgeversverklaring, arbeidscontract;
  • bewijs van inschrijving aan een onderwijsinstelling in het land van herkomst;
  • bewijs van inschrijving van schoolgaande kinderen in het land van herkomst;
  • eigendomsbewijs van eigen woning en/of ander onroerend goed in het land van herkomst;
  • bewijsstukken waaruit blijkt dat hij zorg draagt voor andere personen in het land van herkomst.

Let op!: De bewijslast om aan te tonen dat de visumaanvrager redenen heeft om terug te keren naar land van herkomst ligt bij die persoon zelf. De IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen op dit punt alleen advies geven. Het is de ambassade die daadwerkelijk bepaalt of de bewijsstukken voldoende zijn. Indien zij vinden dat de bewijsstukken niet overtuigend genoeg zijn, kan de aanvraag worden afgewezen op basis van vestigingsgevaar. Oftewel men is dan bang dat de aanvrager op enig moment (illegaal) in Nederland (ver)blijft.

Bewijs van middelen

Een visumaanvrager moet bewijsstukken overleggen die aantonen dat hij/zij over voldoende geld beschikt voor het verblijf, doorreis en/of terugreis. Bijvoorbeeld: Eén of meer bankafschriften, reischeques of contant geld. Er moet minimaal € 34 per dag zijn voor de duur van het verblijf. Wil iemand voor 90 dagen naar Nederland komen, dan moet degene kunnen aantonen dat hij of zij over € 3060,- kan beschikken (90 x € 34,-).

Let op!: Als de persoon die naar Nederland wil komen zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan een referent in Nederland garant staan.

Reserveringsbewijs van vliegticket of reis
De visumaanvrager moet aantonen dat hij een reis- of vliegtickets heeft gereserveerd. Let op!: een reserveringsbewijs is voldoende, het hoeft geen betalingsbewijs te zijn.

Medische reisverzekering voor Schengenvisum

Bewijs van medische reisverzekering
Je bent verplicht om een toereikende medische reisverzekering af te sluiten. Deze moet eventuele uitgaven voor repatriëring om medische redenen of dringende medische zorg (bijvoorbeeld spoedbehandeling in een ziekenhuis) dekken.

De verzekering moet voor het hele Schengengebied geldig zijn en een minimale dekking hebben van € 30.000,-. De medische reisverzekering moet de gehele duur van het verblijf geldig zijn. Het bewijs van de originele verzekeringspolis moet je, of bij de indiening van de aanvraag, of pas bij afgifte van het visum laten zien.

Meer over het afsluiten van een medische reisverzekering, lees je hier: Medische reisverzekering Schengenvisum

Documenten van de referent (garantstelling of logiesverstrekking of beide)

Verplichte documenten bij logiesverstrekking
Ter onderbouwing van het reisdoel kan een referent, op vertoon van het paspoort een ingevuld ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ laten legaliseren bij de gemeente waar hij woont. Met dit formulier geeft hij aan dat hij de visumaanvrager uitnodigt voor een kort bezoek aan Nederland. De gemeente legaliseert de handtekening van de referent op het formulier. Daarvoor moet er een klein bedrag betaald worden. Vervolgens stuurt de referent het formulier samen met een kopie van zijn paspoort of Europese identiteitskaart naar de aanvrager in het buitenland. De referent hoeft geen inkomensstukken mee te sturen indien hij de visumaanvrager alleen uitnodigt voor logies en niet garant staat.

Verplichte documenten bij garantstelling
Als de persoon die naar Nederland wil komen zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan iemand in Nederland financieel garant staan. Dit is alleen mogelijk wanneer deze referent (garantsteller) kan aantonen voldoende en duurzaam inkomen te hebben. Hiervoor geldt een normbedrag. Het normbedrag per 1 juli 2013 is € 1477,80 per maand (exclusief vakantiegeld).

De garantsteller hoeft niet per se dezelfde persoon te zijn als de logiesverstrekker. Wanneer de garantsteller en de logiesverstrekker twee verschillende personen zijn moet bij de aanvraag van zowel de garantsteller als de logiesverstrekker een kopie van het paspoort of Europese identiteitskaart bijgevoegd worden. De visumaanvrager neemt deze documenten mee naar de Nederlandse ambassade.

In loondienst en garant staan
Als je in loondienst werkt en voor iemand garant wilt staan, heeft de visumaanvrager in het buitenland de volgende documenten van jou nodig:

  • het ingevulde, ondertekende en gelegaliseerde document ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’;
  • een kopie van een arbeidscontract dat nog minstens 12 maanden doorloopt vanaf het moment van de visumaanvraag;
  • een kopie van de laatste drie loonstrookjes;
  • een kopie van het paspoort van de garantsteller.

Ondernemer en garant staan
Indien je zelfstandig ondernemer bent en voor iemand garant wilt staan, heeft de visumaanvrager de volgende documenten van jou nodig:

  • het ingevulde, ondertekende en gelegaliseerde document ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’;
  • een recent uittreksel van de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
  • de meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst;
  • een recente winstrekening en verliesrekening, waaruit blijkt wat de nettowinst van de onderneming is.

De ambassade beslist

De Nederlandse ambassade kan besluiten om meer of minder documenten en bewijsstukken te vragen voor een visumaanvraag. Raadpleeg daarom altijd de website van de Nederlandse ambassade in het land waar de gast woont.

Begrippenlijst

Hieronder lees je de verklaring van een antal begrippen die gebruikt zijn in de tekst:

Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking
Standaardformulier dat gebuikt moet worden als garantverklaringen en/of als bewijs van logiesverstrekking bij vrienden of familie. Dit formulier kan je downloaden via www.ind.nl of www.minbuza.nl. Sommige gemeenten hebben het formulier ook op hun website geplaatst. De referent en/of de garantsteller in Nederland vult dit formulier in en laat zijn handtekening (en die van zijn partner bij garantstelling) op het formulier legaliseren bij de gemeente.

Garantstelling/garantsteller
De garantsteller is de persoon die garant staat voor de vreemdeling die in Nederland verblijft. Als de Nederlandse overheid kosten moet maken voor deze vreemdeling, kunnen deze verhaald worden op de garantsteller.

Garantverklaring
Een garantverklaring wordt gevraagd als onduidelijk is of de vreemdeling zelf voldoende middelen heeft om in het levensonderhoud te voorzien tijdens het verblijf in Nederland. Ook kan in een visumprocedure een garantverklaring gevraagd worden om meer zekerheid te krijgen over de tijdige terugkeer van de visumaanvrager. In de garantverklaring staat dat de kosten die voor de Staat of andere overheidsinstellingen zijn ontstaan, op de garantsteller van de vreemdeling worden verhaald. Voor een garantstelling moet u altijd een gestandaardiseerd model/formulier gebruiken. De handtekening van de garantsteller moet dan gelegaliseerd worden bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente, waar de garantsteller woonachtig is.

Legalisatie
Het bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking moet, na volledig te zijn ingevuld, worden gelegaliseerd bij jouw gemeente. Met een legalisatie wordt aangetoond dat je handtekening echt is. Ben je getrouwd of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan moet bij een garantstelling ook de handtekening van je partner bij de gemeente worden gelegaliseerd.

Leges
Het aanvragen van een visum kost geld. Deze kosten worden ‘leges’ genoemd.

Particuliere logiesverstrekking
De persoon bij wie de visumaanvrager gaat verblijven in Nederland op basis van een visum kort verblijf wordt uitnodiger genoemd. Hij moet het formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ invullen en ondertekenen. Daarna moet hij de handtekening op het formulier laten legaliseren bij de gemeente. Het formulier moet vervolgens verstuurd worden naar de aanvrager van het visum. De visumaanvrager toont dit formulier op de ambassade of consulaat waar het visum wordt aangevraagd.

Referent
Een referent is een persoon of organisatie die belang heeft bij de komst van de vreemdeling naar Nederland. Voorbeelden van referenten zijn: partners van vreemdelingen, werkgevers of universiteiten. Niet iedereen kan als referent fungeren, er moet altijd een bepaalde band tussen de referent en vreemdeling bestaan. De referent treedt op als contactpersoon en kan gevraagd worden om meer informatie te verstrekken over de achtergronden bij de visumaanvraag. De referent kan ook garantsteller zijn.

Schengenvisum
Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Schengen is er ook een Schengenvisum ingevoerd. Met dit visum kort verblijf of C-visum mag een vreemdeling vrij reizen binnen het gebied van alle Schengenlanden. Een Schengenvisum is in principe maximaal 90 dagen geldig.

Visumplichtige landen
Of je een Schengenvisum nodig hebt hangt van je nationaliteit af. Zie de lijst met visumplichtige nationaliteiten voor een verblijf van maximaal 90 maanden: Visumplichtige landen.

Vragen?

Heb je vragen over een Schengenreisverzekering of wil je deskundig advies? Neem dan contact met ons op:

Reisverzekering Blog

Telefoon 055-5400408

Of stuur een email:

contact Schengen verzekering voor een visum   Sluit hier hier af!

Er zijn 2 reacties

  1. Ik woon en werk in Indonesie en ieder jaar gaan we een keer naar Nederland waarbij ik de garantsteller ben vvor mijn vrouw. Dit ging nu al 16 jaar prima. Is er in deze iets veranderd en wat voor papieren dient mijn vrouw mee te nemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *