Wanneer er veiligheidsproblemen zijn in een toeristisch land, of zoals nu tijdens de coronapandemie, komt soms de term ‘negatief reisadvies’ voorbij. Dit roept altijd veel vragen op bij reizigers. Rondom dit fenomeen bestaan namelijk de nodige misverstanden.
In dit artikel geven we een toelichting op de betekenis van een ‘negatief reisadvies’, een term die nog steeds veelvuldig wordt gebruikt maar eigenlijk niet bestaat.
Coronapandemie en reisadviezen
Vanwege de coronapandemie heeft de Nederlandse overheid de gehele wereld op ‘code oranje’ gezet. Er kan, ondanks het negatieve reisadvies, een reden zijn dat je naar het buitenland moet reizen. Dat noemen wij essentiële of noodzakelijke reizen. Of misschien wil je toch op vakantie omdat jij dat veilig acht. Die keuze maak je zelf, reizen is een grondrecht. Daarnaast ben je niet verplicht om je aan een reisadvies te houden. Natuurlijk heb je wel een eigen verantwoordelijkheid, zoals blijf thuis bij klachten en laat je testen. De kans op besmetting in een vliegtuig of tijdens je reis is gering als jij je aan de basismaatregelen houdt, zoals 1,5 afstand, handen wassen, mondkapje dragen en thuis blijven bij klachten.
Wat is een negatief reisadvies?
Zowel de pers als het publiek gebruikt deze term om duidelijk te maken dat het niet verstandig is om af te reizen naar een bepaald land of gebied. Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt de veiligheidssituatie per land in kaart. Dat doen zij door gebruik te maken van kleurcode. Bij de kleurcodes oranje en rood raad het ministerie van Buitenlandse zaken reizigers af om een bepaald land te bezoeken. Wanneer hier sprake van is noemt men dat in de volksmond een ‘negatief reisadvies’.
Geen negatief reisadvies en geen positief reisadvies
Consulaire hulpverlening op ambassades in het buitenland is een belangrijke taak van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daartoe behoort ook het verstrekken van reisadviezen. Wanneer de veiligheidssituatie in een land verslechtert, kan het voorkomen dat BuZa het advies geeft om niet naar dat land te reizen. Dit betekent echter niet dat het ministerie een ‘negatief’ reisadvies geeft: het ministerie geeft geen ‘positief’ en ook geen ‘negatief’ advies. De reisadviezen van het ministerie zijn niet bindend, het is alleen een advies/waarschuwing.
Reisverzekering met dekking bij ‘negatief reisadvies’
Heb je een reisverzekering voor een negatief reisadvies (code oranje) nodig? Die kan je hier eenvoudig en snel afsluiten! Op deze website kan je de Tijdelijk in het Buitenland-reisverzekering kiezen. Met de Tijdelijk in het Buitenland ziektekostenverzekering en reisverzekering, dan ben je altijd uitstekend en volledig verzekerd en ook voor alle corona gerelateerde klachten. Deze verzekering biedt ook dekking als je naar een land reist met een negatief reisadvies (code oranje).
Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?
Een reisadvies heeft een landkaart met een kleurcode. De code is groen, geel, oranje of rood. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied.
Dit betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen:
Groen: Je kunt reizen
Je kan reizen naar het land of gebied van jouw keuze. De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Er zijn verder geen speciale coronamaatregelen waar je als reiziger rekening mee hoeft te houden.
Geel: let op, er zijn risico’s
Je kunt reizen naar het land of gebied van je keuze. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s.
Als een land of gebied geel is kan dat 2 dingen betekenen:
- De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat je in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie.
- Er zijn besmettingen met het coronavirus. De overheid van het land waar je bent of naartoe wilt reizen kan door stijgende coronagevallen maatregelen opleggen. Zoals het instellen van een avondklok of het sluiten van musea en winkels.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Let op: ga je toch op reis? Bereid je dan zeer goed voor.
Als een land of gebied oranje is kan dat 2 dingen betekenen:
- Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld.
- Er zijn veel coronabesmettingen. Mogelijk moet je in quarantaine bij aankomst. Of de lokale overheid van het land stelt strenge coronamaatregelen in, zoals een tijdelijke lockdown of een avondklok. Of je hebt minder mogelijkheden om binnenlands te reizen.
Rood: niet reizen
Reis niet naar dit land of gebied.
Als een land of gebied rood is kan dat 2 dingen betekenen:
- Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.
- Door vergaande coronamaatregelen kan je het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland.
Het blijft altijd de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf om te besluiten wel of niet naar een bepaald land te reizen. Ook een touroperator beslist zelf of hij een reis laat doorgaan of niet.
Classificatie kleurcodes van de reisadviezen
Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft voor ieder land in de wereld een kleurcode classificatie af. Deze classificatie kan worden geïnterpreteerd als een advies. Zo heeft een reiziger inzicht of hij extra waakzaam moet zijn of misschien beter een andere bestemming kan kiezen. Er zijn in totaal 4 kleurcodes: Groen, Geel, Oranje en Rood:
- Groen: Geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
- Geel: Reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s.
- Oranje: Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.
- Rood: Alle reizen worden afgeraden.
Wat is een Code oranje (negatief) reisadvies?
De Nederlandse overheid geeft met kleurcodes aan hoe veilig een land of gebied is. Omdat de regering liever niet heeft dat Nederlanders gaan reizen tijden de pandemie, zijn vrijwel alle landen op code oranje gezet. Dat geldt ook voor landen die relatief veilig zijn zoals Thailand waar veel minder besmettingen zijn dan in Nederland. Overigens het advies om niet te reizen geldt voor niet-essentiële reizen. Dus als er noodzaak is om te reizen kan dat. Daarnaast is code oranje (negatief reisadvies) slechts een advies en geen reisverbod. Ga je toch op reis dan moet je dit goed voorbereiden en er alles aan doen om een besmetting te voorkomen. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten maakt daar onderdeel van uit. Die kan je op deze website afsluiten.
Hoe komt een reisadvies en kleurcode tot stand?
De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken komen onafhankelijk tot stand door informatie van de betrokken Nederlandse ambassades en/of consulaten. De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land. Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties. Daarnaast heeft het team dat de reisadviezen maakt contact met:
- andere ministeries
- andere landen van de Europese Unie
- inlichtingendiensten
- lokale autoriteiten
- bedrijven en andere organisaties zoals non-gouvernementele organisaties
De zorgvuldigheid die hierbij door dit ministerie wordt betracht vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media al wel worden gemeld, maar dat je deze nog niet terugvindt in het reisadvies van dit ministerie.
Wanneer er voor een bepaald land een classificatie oranje of rood wordt afgegeven, noemt men dit in de volksmond een ‘negatief reisadvies’, echter deze term is niet juist.
Reis annuleren bij een negatief reisadvies, niet altijd mogelijk
Wanneer BuZa een classificatie oranje of rood afgeeft betekent dit niet automatisch dat je kosteloos je reis kunt annuleren. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is alleen een advies, welke niets zegt over de voorwaarden en daarbij behorende financiële consequenties voor het annuleren van een reis.
Calamiteitenfonds: uitkeringsvatbare situatie
Wanneer er ernstige veiligheidsproblemen zijn in een land of er is sprake van een natuurramp, dan kan de calamiteitencommissie, onderdeel van het Calamiteitenfonds de situatie beoordelen als een uitkeringsvatbare situatie. Wanneer een touroperator is aangesloten bij het Calamiteitenfonds en de reiziger heeft de premie voldaan, is het mogelijk om een reis kosteloos te annuleren.
Volg het nieuws
Wanneer de veiligheidssituatie in een land onzeker is of slechter wordt, volg dan de media en de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken over reisadviezen.
Neem bij twijfel contact op met je reisorganisatie om te vernemen of de reis wel in de oorspronkelijke vorm doorgaat. Voor specifieke vragen over je reisverzekering kan je contact opnemen met je reisverzekeraar.
Meer informatie:
Reisadviezen ministerie van Buitenlandse Zaken
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.