vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reisverzekering: Wat is de consequentie van een reisadvies?

Reisverzekering: Wat is de consequentie van een reisadvies?

Reisverzekering: Wat is de consequentie van een reisadvies?

Welke consequenties heeft een reisadvies voor je reisverzekering of annuleringsverzekering? Is een reisadvies dwingend? En wat is een calamiteit? Op deze vragen geven wij jou een toelichting.

Als het gaat over reisadviezen kom nogal eens de term ‘negatief reisadvies’ voorbij. Dat is opmerkelijk want een dergelijk advies bestaat namelijk niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) is overheidsinstantie die de reisadviezen afgeeft. Dat zijn reisadviezen met kleurcodes. Zij geven met de oranje en rode kleur wel reiswaarschuwingen af, maar dat is geen negatief reisadvies. Zij geven namelijk ook geen positief reisadvies.

Het reisadvies van BuZa is slechts een hulpmiddel. Het heeft dan ook geen enkele juridische grondslag. Dit betekent dat je zelf altijd verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid als je op reis gaat. De keuze om op reis te gaan maak je dan ook zelf. Aan het reisadvies van BuZa kan je geen rechten ontlenen en kent daarom ook geen plichten. De code rood, wat meestal wordt gezien als een negatief reisadvies, verbied je niet om toch op reis te gaan. Natuurlijk is het raadzaam de deze adviezen wel zo veel mogelijk op te volgen.

Wat is een reisadvies?

Het is belangrijk dat reizigers zich van te voren informeren of een land wel of niet veilig is. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor vrijwel alle landen in de wereld reisadviezen door middel van kleurcodes. Deze informatie is onder andere bestemd voor vakantiegangers, zakenreizigers en expats. De geboden informatie moet inzicht geven over de veiligheidssituatie in een land. Voorbeelden van onveilige situaties (oranje of rood) voor reizigers zijn:

  • Stakingen, demonstraties en rellen.
  • Politieke spanningen.
  • Natuurrampen.
  • (Burger)oorlog.
  • Zware criminaliteit.
  • Onveilig verkeer met veel slachtoffers

In een reisadvies staat informatie over de veiligheid van een land of een bestemming. Het reisadvies wordt met zorg samengesteld. Het helpt om de risico’s in een land of regio beter in te schatten. Sommige reizigers willen geen enkel risico lopen, anderen kiezen voor gecalculeerde risico’s, het reisadvies is daarbij een hulpmiddel.

Hoe komt een reisadvies tot stand?

De Nederlandse ambassades en consulaten weten goed wat er speelt in een land. Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties. Daarnaast heeft het team dat de reisadviezen maakt contact met:

  • andere ministeries;
  • andere landen van de Europese Unie;
  • inlichtingendiensten;
  • lokale autoriteiten
  • bedrijven en andere organisaties zoals non-gouvernementele organisaties.

Zo is het ministerie van Buitenlandse zaken in staat om een goed reisadvies voor landen samen te stellen.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met kleurcodes en deze kleuren staan weergeven in een landkaart van de reisbestemming. De kleuren geven je een goed beeld of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe ernstig die dreiging is. Op een kaart bij een reisadvies kan je 4 kleuren tegenkomen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf en jouw eigendommen. Net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet je extra  op bepaalde zaken letten.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s
Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert jou alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.

Rood: niet reizen
Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Reisadvies is slechts een advies en niet een plicht

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor is het mogelijk dat de meeste recente gebeurtenissen in een land al wel in de media worden gemeld, maar dat je deze nog niet terugvindt in het reisadvies.

De reisadviezen zijn nooit juridisch bindend, het is een vrijblijvend advies. Het blijft de verantwoordelijkheid van jezelf en van de reisorganisatie om wel of niet naar een land of gebied te reizen. Neem contact op met je reisorganisatie, reisbureau of reisverzekeraar als je daar vragen over hebt.

Ben ik verzekerd als ik naar een land/gebied reis met code oranje of rood?

Dat verschilt per (reis)verzekeraar. Er zijn reisverzekeraars die wel dekking bieden en anderen weer niet. Informeer daar naar. Bij een oranje of rood reisadvies kan het zijn dat je niet verzekerd bent als je toch naar het betreffende land afreist. Wat dan wel gedekt is, is bijvoorbeeld zoekgeraakte bagage, zolang de oorzaak losstaat van de veiligheidssituatie.

Molest is niet verzekerd op een reisverzekering

Onlusten vallen niet onder de dekking van een reisverzekering, omdat het ‘molest’ betreft. Molest is vrijwel op alle verzekeringen uitgesloten. Molest is (verzekeringstechnisch gezien) schade die is ontstaan in conflictsituaties. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld:

  • Gewapend conflict: elk geval waarin staten of andere georganiseerde partijen elkaar – met gebruik van militaire machtsmiddelen – bestrijden. Ook gewapend optreden van een Vredesmacht van de Verenigde Naties valt onder deze definitie.
  • Burgeroorlog: een min of meer georganiseerde gewelddadige strijd tussen inwoners van een staat, waarbij een belangrijk deel van de inwoners is betrokken.
  • Binnenlandse onlusten: min of meer georganiseerde gewelddadige handelingen, die zich op verschillende plaatsen binnen een staat voordoen.
  • Oproer: een min of meer georganiseerde plaatselijke gewelddadige beweging, gericht tegen het openbaar gezag.
  • Terrorisme: gewelddadige handelingen die worden begaan door een organisatie om indruk te maken op de bevolking en om een klimaat van onzekerheid te scheppen.
  • Rellen, relletjes of opstootjes: incidentele geweldmanifestaties.

Hoe zit het met calamiteiten?

Bij calamiteiten (een “door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis”) beslist het Calamiteitenfonds of er een ‘uitkeringsgerechtigde situatie’ is. Als dat het geval is, krijg je je geld terug van de touroperator, niet van je reisverzekeraar.

Stel dat je net een vakantie hebt geboekt, maar de situatie in het land van bestemming verandert. Het ontstaan van een oranje of rood advies ná het boeken van je reis is bij sommige reisverzekeraars een geldige annuleringsreden. Raadpleeg je verzekeraar voor meer informatie hierover. Het kan ook zijn dat jouw reisorganisatie besluit om reizen naar dat gebied te annuleren. Dan kan je kosteloos omboeken of je krijgt je geld terug.

Nuttige tips

Voordat je op reis gaat, is het verstandig rekening te houden met de volgende zaken:

  • Controleer het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken altijd. Reis je naar een code oranje of rood gebied? Dan is het goed om even contact op te nemen met je reisverzekeraar over de dekking.
  • Boek een reis bij een reisorganisatie die ook is aangesloten bij het calamiteitenfonds. Dan krijg je meestal je geld terug als er een ramp plaatsvindt op je reisbestemming. Een annuleringsverzekering is dan geen oplossing. Die biedt vooral dekking voor persoonlijke omstandigheden die een reis onmogelijk maken, zoals ziekte of overlijden.
  • Een reisverzekering geldt meestal alleen in Europa en landen rond de Middellandse Zee. Ga je verder weg? Let er dan op dat je werelddekking neemt.
  • Verblijf je langer in het buitenland? Houd er rekening mee dat de meeste doorlopende reisverzekeringen voor zestig dagen aaneengesloten geldig zijn (deze periode kan je meestal verlengen naar 180 dagen, maar dat moet voor je vertrek gebeuren).
  • Niet alle activiteiten (bijvoorbeeld bergbeklimmen of kitesurfen) zijn standaard gedekt. Ben je van plan dit te doen? Check dan je reisverzekering eerst.
  • Wil je een bagageclaim indienen, bijvoorbeeld omdat je koffers zijn gestolen? Doe altijd eerst aangifte bij de politie. De diefstal moet namelijk aangetoond worden bij je reisverzekeraar.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering afsluiten? Dat kan voordelig en het is zo geregeld. De getoonde premies zijn inclusief bagagedekking:

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739