vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Consumentenbond: Ecolabels voor hotels stellen weinig voor

Ecolabels voor hotels stellen weinig voor

Ecolabels voor hotels stellen weinig voor

De tientallen ecolabels voor groene hotels hanteren verschillende en soms dubieuze criteria, zo laat de Consumentenbond weten.

De Consumentenbond onderzocht vijf bekende keurmerken voor de Reisgids van januari en vond ze weinigzeggend door de lage eisen en omdat serieuze controle soms ontbreekt. En zelfs mét een label kan er sprake zijn van kinderarbeid in het hotel. Het ecolabel Green Key is een gunstige uitzondering.

Milieuvriendelijk

Veel hotels pretenderen milieuvriendelijk te opereren, maar doen dat in werkelijkheid niet echt. Bij ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) bepaalt de accommodatiehouder zelf of hij in aanmerking komt voor het label. De slager keurt dus zijn eigen vlees. Voor het EU Ecolabel hoeven de airco en lampen van hotelkamers niet automatisch te worden uitgeschakeld bij vertrek. Zo kan een leeg hotel probleemloos continu verlicht en gekoeld zijn én ook nog eens bekroond worden om het ecobeleid. Green Key, het op een na grootste label, lijkt het beste uit de bus te komen. De door hen beschreven 337 criteria zijn concreet, meetbaar en controleerbaar.

Kinderarbeid

Wereldwijd worden de bronzen, zilveren of gouden keurmerken van Travelife het meest gehanteerd. Travelife heeft 99 criteria, maar voor een bronzen label hoeft een hotel te voldoen aan slechts 14 criteria en voor een gouden aan slechts 27. Een opmerkelijk sociaal criterium is: ‘Zijn er speciale werktijden en -omstandigheden voor kinderen onder de 14 jaar?’ Dit impliceert dit dat er zeer jonge kinderen kunnen werken in een gecertificeerde accommodatie.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739