vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Minder Chinezen maar meer Duitsers in Nederlandse hotels

Minder chinezen maar meer duitsers in nederlandse hotels

Nederlandse hotels worden steeds populairder, zowel voor buitenlanders als voor toeristen uit eigen land. In de eerste helft van 2016 steeg het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In 2015 was er ook al een forse stijging. De omzet van hotels steeg in de eerste helft van 2016 met ruim 5 procent. Dit meldt CBS.

Er waren iets meer overnachtingen van buitenlandse dan van binnenlandse gasten, maar de stijging van beide categorieën ging ongeveer gelijk op.  Van de buitenlandse slapers zijn de Duitse al jarenlang het talrijkst. In het eerste halfjaar van 2016 steeg het aantal Duitse overnachtingen met 5 procent. De grootste groei echter kwam van gasten uit andere landen. Britten overnachtten 10 procent vaker en Amerikanen 17 procent.

Het aantal overnachtingen van Chinezen, dat vorig jaar nog sterk groeide, nam juist af. Ook gasten uit Brazilië en Rusland boekten minder. Die trend is al langer gaande.

Amsterdam absolute koploper

Van alle regio’s en gemeenten is Amsterdam de absolute koploper als het gaat om hotelovernachtingen. Bijna een derde van het totaal, en ruim de helft van de hotelovernachtingen door buitenlanders, heeft plaats in de hoofdstad. Van de binnenlandse overnachtingen is dat 11 procent.  In het eerste halfjaar van 2016 steeg het aantal Amsterdamse overnachtingen met bijna 10 procent. Bij al deze cijfers gaat het om hotels, pensions en bed-and-breakfastaccommodaties. Overnachtingen bij particulieren via internetbemiddeling zijn daar niet bij inbegrepen. Het CBS heeft over die vorm van logies geen gegevens.

In alle noordelijke provincies, met uitzondering van Flevoland, werd in het eerste half jaar vaker overnacht in hotels. Drenthe was de grootste stijger met ruim 25 procent meer overnachtingen. Toch blijven de provincies relatief kleine spelers.

Ter vergelijking: de toename van het aantal Amsterdamse overnachtingen in het eerste halfjaar alleen al is groter dan het totale aantal overnachtingen in Drenthe in die periode.

Meer omzet en bedrijfsresultaat verbeterd

Meer gasten betekende voor de hotels meer omzet. In de eerste helft van dit jaar groeide deze met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet in de hotelbranche stijgt daarmee al onafgebroken sinds de zomer van 2013.

Het bedrijfsresultaat, de bedrijfsopbrengsten minus de bedrijfskosten, nam in 2014 toe met 50 procent tot 432 miljoen euro. In dat jaar (recentere cijfers over bedrijfsresultaten zijn niet beschikbaar) deed de hele bedrijfstak horeca het goed, met een gemiddelde toename van het bedrijfsresultaat van 19 procent. De deelbranche hotels kwam daar dus nog ruim boven.

In de hotelbranche zetten ruim 67 duizend mensen circa 4 miljard euro om per jaar.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739