vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Unigarant over bosbranden en de reis- en annuleringsverzekering

Unigarant over bosbranden en de reis- en annuleringsverzekering In dit artikel lees je de meeste gestelde vragen en antwoorden van reisverzekeraar Unigarant over de recente bosbranden in Spanje en de gevolgen voor je reis- en annuleringsverzekering.

Annuleringsverzekering

Door de bosbranden is mijn camping of gehuurde accommodatie afgebrand.Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Ja, u heeft recht op een vergoeding. Er is sprake van een verzekerde oorzaak.

Door de bosbranden ben ik later aangekomen op mijn vakantieadres.Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
U heeft recht op een vergoeding wanneer u door bosbranden uw eerste reisbestemming later bereikt dan gepland. U ontvangt alleen een vergoeding wanneer u per vliegtuig, bus, trein of boot reist. Wanneer de heenreis meer dan 8 uur is vertraagd, heeft u recht op de volgende vertragingsvergoeding:

  • bij een vertraging van 8 tot 20 uur geldt een vergoeding van één dag;
  • bij 20 tot 32 uur geldt een vergoeding van twee dagen;
  • bij meer dan 32 uur worden er drie dagen vergoed.

Let op: dit geldt alleen bij het vertrek naar de (vakantie)bestemming.

Een voorbeeld: De verzekerde reissom is € 2.000 en de reisduur is tien dagen. Er is een vertraging van twee dagen. De vergoeding is dan 2/10 van € 2.000 = € 400.

Mijn vlucht op de terugreis heeft vertraging. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, helaas is vertraging op de terugreis niet verzekerd.

Ik wil mijn reis annuleren wegens de bosbranden. Wat krijg ik vergoed?
De annuleringsverzekering biedt helaas geen dekking wanneer u de reis annuleert door bosbranden.

Mijn vlucht/reis is geannuleerd door het bosbranden. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee. Het annuleren van een reis wegens bosbranden is niet verzekerd. Er is namelijk geen sprake van een verzekerd voorval. De annuleringsverzekering biedt dus geen dekking.

Ik ben met de auto op reis gegaan maar heb mijn reisbestemming later bereikt dan de bedoeling was. Kan ik nu een deel van mijn betaalde reissom terugkrijgen?
Nee. U ontvangt geen vergoeding voor vertraging tijdens een reis met eigen vervoer.

Ik ga op vakantie met een vliegtuig maar door de bosbranden kan ik de luchthaven niet op tijd bereiken en mis hierdoor mijn vlucht. Is dit verzekerd?
Nee, dit is helaas niet verzekerd.

Ik ben op vakantie maar kan niets doen door de bosbranden. Heb ik recht op een vergoeding van mijn niet genoten dagen?
De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor ongebruikte reisdagen door bosbranden.

Kan ik een beroep doen op de dekking Samengestelde Reis?
Deze dekking is speciaal voor reizigers die zelf losse onderdelen regelen en boeken voor hun reis. Als één van de onderdelen van deze samengestelde reis onvoorzien uitvalt, dan zijn de annuleringskosten van de overige onderdelen normaal gesproken niet verzekerd. Heeft u gekozen voor de extra dekking ‘Samengestelde Reis’ dan wordt bijvoorbeeld een geannuleerde vlucht zelf niet vergoed, maar de annuleringskosten van de overige onderdelen (bijvoorbeeld accommodatie) wel.

Reisverzekering

De camping/eigen of gehuurde accommodatie is afgebrand?
Op basis van uw reisverzekering heeft u recht op vergoeding van uw bagage (indien meeverzekerd) en onvoorziene uitgaven, zoals extra kosten van vervoer, verblijf en telecommunicatiekosten.

Door de bosbranden ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Krijg ik deze kosten vergoed?
U krijgt een vergoeding voor beschadigde en verloren bagage, inclusief kleren en reisdocumenten. De maximumvergoeding is afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen.

Ik ben gestrand in het buitenland wegens de bosbranden. Kan ik mijn extra verblijfskosten verhalen op de reisverzekering?
Op basis van uw reisverzekering heeft u recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer, verblijf en telefoon wanneer er sprake is van een natuurramp. Bosbranden zien wij ook als een natuurramp.

“Oude” polisvoorwaarden¹:
Op basis van uw reisverzekering heeft u recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer en verblijfskosten en telefoonkosten. De vergoeding voor extra vervoer- en verblijfskosten is € 45,00 per persoon per dag met een maximaal € 450,00 euro per reisgezelschap. De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden (anders dan de ANWB alarmcentrale) bedraagt € 100,00.

“Nieuwe” polisvoorwaarden²:
Op basis van uw reisverzekering heeft u recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer en verblijfskosten en telefoonkosten. De vergoeding voor extra vervoer- en verblijfskosten is € 75,00 per persoon per dag met een maximaal € 600,00 per reisgezelschap. De maximum vergoeding voor telefoonkosten voor gesprekken met derden (anders dan de ANWB Alarmcentrale) bedraagt € 150,00.

¹ Polisvoorwaarden van de Doorlopende Reisverzekeringen (los) afgesloten voor 1 mei 2011 die na 1 mei 2012 nog niet zijn verlengd en de Doorlopende Reisverzekeringen in ’t Huis en Reispakket.

² Polisvoorwaarden van de Doorlopende Reisverzekeringen (los) afgesloten na 1mei 2011 of afgesloten voor 1 mei 2011 die na 1 mei 2012 inmiddels zijn verlengd.

Ik ben op reis en kan niet naar huis terugkeren door de bosbranden. Blijft mijn reisverzekering geldig?
Ja, uw reisverzekering blijft gedurende deze periode van kracht.

Omboekgarantieverzekering

Door de bosbranden op de plaats van bestemming en de gevaren die ik voorzie, wil ik niet meer naar mijn vakantiebestemming. Kan ik een beroep doen op de Omboekgarantieverzekering?
U kunt een beroep doen op de Omboekgarantieverzekering wanneer iets gebeurt op de plaats van bestemming, waardoor er gevaar voor u dreigt tijdens de reis of indien de infrastructuur zodanig is aangetast dat de reis in redelijkheid niet kan worden gemaakt.

Voorbeelden:

  • de camping of gehuurde accommodatie is afgebrand;
  • er zijn nog steeds bosbranden op mijn vakantiebestemming.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739