vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Acht tips voor een geslaagde fietsvakantie

Het voorjaar is aangebroken en het is ideaal fietsweer. Veel Nederlanders gebruiken het voorjaar en tevens de zomer om er op uit te trekken met de fiets. Weer anderen kiezen voor een fietsvakantie.

Een fietsvakantie is een uitstekende manier om op je eigen tempo de omgeving te leren kennen. Je fietst over verlaten dorpsweggetjes, langs bloeiende tulpenvelden en door pittoreske dorpjes. Een vakantie op de fiets vraagt meestal om meer voorbereiding, daarom geven we een paar handige tips voor een geslaagde fietsvakantie.

Tip 1: Zorg dat je fit bent

Als je iedere dag uren op de fiets zit, is de kans op zadelpijn groot. Zeker als je normaal gesproken niet verder fietst dan een ritje naar de supermarkt of naar je werk, is het belangrijk om je lichaam te laten wennen aan lange fietstochten. Het is niet altijd makkelijk om voldoende tijd te vinden om te trainen. Maak er daarom leuke uitjes van in het weekend en neem wat vaker de fiets naar je werk in plaats van de auto. Als je wilt wennen aan heuvelachtig gebied, kun je ook een weekendje over de Veluwe fietsen.

Tip 2: Geef je fiets een onderhoudsbeurt

Niet alleen jij, maar ook je fiets moet in topconditie zijn voor de fietsvakantie. Zorg er dus voor dat je fiets in goede staat is en laat hem eventueel controleren door een fietsenmaker. Verzeker je ervan dat de versnellingen, remmen, ketting en kabels in orde zijn. Ook de banden moeten in goede staat zijn en niet teveel slijtageplekken vertonen. Met fietspech aan de kant van de weg is niet alleen erg onprettig.Het is belangrijk om veilig en zonder ongelukken weer thuis te komen.

Tip 3: Bepaal het budget voor je fietsvakantie

Er zijn verschillende kostenposten gemoeid met een fietsvakantie. Het is daarom handig om van te voren te bepalen wat je wilt uitgeven. Neem je een eigen fiets mee of huur je er één ter plaatse? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Als je al in het bezit bent van een goede fiets en hiermee getraind hebt, dan wil je hier waarschijnlijk op blijven fietsen. In een luxe hotel kun je natuurlijk lekker even bijkomen van je lange fietstocht, maar een goedkopere bed en breakfast heeft ook zeker z’n charme. En als je nog iets meer low budget zoekt, dan is een hostel wellicht een optie voor je.

Tip 4: Stel je doelen vast

Als je alleen op vakantie gaat, zul je je eigen ideeën hebben over de doelen die je in de fietsvakantie wilt bereiken. Als je samen met je partner, vriend of vriendin of in een groep gaat fietsen, zal iedereen zijn eigen idee hebben over hoe de ideale fietsvakantie eruitziet. Daarom is het handig om van tevoren te bespreken wat ieders idee is over de vakantie. Willen jullie zoveel mogelijk kilometers per dag afleggen of juist regelmatig stoppen onderweg? Zitten er ook dagen om uit te rusten in het programma? Als iedereens verwachtingen op één lijn zitten, dan is er een grote kans dat het een geslaagde fietsvakantie zal worden.

Tip 5: Plan de route

Als je de bestemming hebt gevonden en je weet wat je kunt verwachten, dan is het tijd om de route te bepalen. Het is goed om eerst op de kaart te bekijken wat de begin- en eindpunten zijn. Als je niet bent vertrokken vanuit huis, moet je misschien weer terug naar een treinstation, geparkeerde auto of boot. Als je eenmaal een route hebt bedacht, kun je beslissen wat de overnachtingsplekken zullen zijn. Deze zijn afhankelijk van de afstanden die je wilt afleggen en wat je onderweg wilt doen. Het is aan te raden om ruimte in te plannen om flexibel te zijn en niet te hoge doelen te stellen. Er zal vast een dag komen dat je niet zo ver wilt fietsen, of je komt een plek tegen waar je wat meer tijd wilt doorbrengen.

Tip 6: Neem zo min mogelijk bagage mee

Tijdens een normale vakantie hoef jij je meestal niet al teveel zorgen te maken over het gewicht van je koffer. Tijdens een fietsvakantie is dit anders. Hier wil je het absolute minimum meenemen. Want hoe voller je fietstassen, hoe meer je moet trappen. Denk goed na over wat je meeneemt en of je het ook echt nodig hebt. Kijk of plekken waar je overnacht een wasgelegenheid hebben, zodat je toch schone kleding kunt dragen. Je hebt je favoriete fietskleding nodig en wat kleding voor ’s avonds, maar verder kun je veel kleding wel thuislaten.

Tip 7: Denk om je veiligheid

Om je fietsvakantie zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om ook aan de veiligheid te denken. Een fietshelm is daarom belangrijk, maar ook het dragen van opvallend gekleurde kleding met eventuele reflecterende delen zorgt voor betere zichtbaarheid. Probeer de meeste waardevolle spullen thuis te laten en zorg ervoor dat je je paspoort en bijvoorbeeld camera nooit onbeheerd achterlaat. Zorg ook voor goede fietssloten om je fiets vast te zetten als je eens te voet een stadje wilt bezoeken.

Tip 8: Zorg voor een goede fietsverzekering

Een belangrijk onderdeel van een onbezorgde fietsvakantie is een goede fietsverzekering. Zorg dat je voor vertrek een fietsverzekering hebt afgesloten. Allianz Global Assistance biedt verschillende opties. Zo kan je zelf kiezen of je je fiets alleen tegen diefstal verzekert, of dat je ook schade en hulp bij pech onderweg verzekerd wilt hebben.

De fietsverzekering van Allianz Global Assistance

Of je nu regelmatig lange fietstochten maakt of de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer: pech is nooit leuk en diefstal al helemaal niet. De fietsverzekering van Allianz Global Assistance biedt hiervoor uitkomst. Deze verzekering is af te sluiten voor elk soort fiets, van e-bike tot stadsfiets. Zowel nieuw als tweedehands. Ook is het mogelijk accessoires eenvoudig mee te verzekeren. Naast een dekking voor Diefstal of Diefstal en Schade, biedt deze verzekering een handige service; Pechhulp door heel Nederland. Daarmee is hulp altijd binnen handbereik en hoef je nooit lang stil te staan.

De belangrijkste voordelen van de fietsverzekering op een rij:

  • Schade door diefstal of een poging tot diefstal is gedekt met de dekking ‘Diefstal’;
  • Bij pech onderweg komt een monteur van FietsNed ter plaatse;
  • In 95% van de pechgevallen wordt de fiets ter plekke gerepareerd;
  • Vervoer van de fietser én een medefietser naar een locatie naar keuze binnen 30 km wanneer reparatie niet direct mogelijk is;
  • Vergoeding voor een leenfiets in geval van schade;
  • Geen poliskosten;
  • Scherpe premie: Kortlopend al vanaf € 67,- voor de volledige looptijd van 3 jaar. Doorlopend al vanaf 2,08 per maand.
  • Door MoneyView beoordeeld met 5 sterren in december 2020.

Mogelijkheid voor verlengde garantie voor accu van je e-bike

Op de meeste accu’s van e-bikes zit standaard 2 jaar fabrieksgarantie. De problemen beginnen echter meestal pas daarna. En de kosten kunnen in dat geval flink oplopen. Op de Kortlopende Fietsverzekering biedt Allianz Global Assistance de mogelijkheid om de garantie te verlengen tot 3 jaar. Als de accu dan uitvalt, vergoeden zij de reparatie of vervanging.

Meer weten over fietsverzekering van Allianz Global Assistance:

Fietsverzekering: diefstal, schade en pech onderweg (looptijd 3 jaar)

Doorlopende Fietsverzekering: diefstal, schade en pech onderweg v.a. € 2,35 per maand

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739