vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Afsluiten, verlengen en opzeggen van een reisverzekering

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? De regelgeving voor het afsluiten, verlengen en opzeggen van een reisverzekering is per 1 maart 2010 gewijzigd.

Eén van de voordelen hiervan is dat de reisverzekering niet zomaar na de opzegtermijn stilzwijgend verlengd kan worden.

Afsluiten: contract voor een jaar

Bij het afsluiten van een doorlopende verzekering ontvang je doorgaans een contract voor de duur van een jaar. Dit kan een doorlopende reisverzekering zijn, maar ook een doorlopende annuleringsverzekering. Na het eerste jaar is de reisverzekering pas opzegbaar.
Wanneer je een kortlopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluit, dan is dat voor een bepaalde periode. De einddatum van deze periode is tevens de beëindigingdatum van de overeenkomst.

Verlengen en opzeggen

Vanaf 1 maart 2010 mogen reisverzekeraars het contract niet zomaar stilzwijgend verlengen. De reisverzekeraar moet jou tijdig op de hoogte stellen van de eventuele verlenging van de reisverzekering. De reisverzekering zal wel verlengd worden om te voorkomen dat je onverzekerd raakt. Nadat het jaarcontract is verstreken kun je de reisverzekering dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand. De reisverzekeraar is verplicht om dit vermelden. Na de periode van een jaar kun je dus iedere dag je reisverzekering beëindigen met een opzegtermijn van een maand of overstappen naar een andere reisverzekeraar.

Uitbreiden van de reisverzekering

Wanneer je een aanvulling aan je reisverzekering toevoegt zal de contractsduur van een jaar weer opnieuw ingaan. Stel je sluit op 1 mei 2010 een reisverzekering af en voegt hier op 1 juli 2010 een dekking voor bijzondere sporten aan toe, dan ontvang je een nieuwe polis die per 1 juli 2010 in zal gaan. De reisverzekering is dan niet meer per 1 mei 2011 opzegbaar, maar per 1 juli 2011.

Klacht indienen

De reisverzekeraar informeert jou dus tot wanneer je contract loopt, waar je voor verzekerd bent en wat je rechten zijn. Mocht je hierover klachten hebben, dan kun je contact opnemen met het Klachteninstituut Financiële Dienstverlenging (Kifid). (LINK) Zij zullen de zaak dan beoordelen.

Verbond van Verzekeraars

De Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen geldt voor alle reisverzekeraars die lid zijn van het Verbond van Verzekeraars en particuliere reisverzekeringen aanbieden. Op de website van het Verbond van Verzekeraars staat vermeld welke reisverzekeraars er lid zijn.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739