vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Allianz Global Assistance: Ebola, wel of niet op reis?

ebola Sinds februari 2014 is er sprake van een Ebola-uitbraak in diverse landen in Afrika. Het actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om niet te reizen naar de landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance zet enkele feiten en informatie op een rij.

Besmettingsgevaar Ebola

Het Ebolavirus veroorzaakt een zeldzame, maar zeer ernstige infectieziekte die gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. Het virus wordt overgebracht door direct contact met besmette personen via bloed of andere lichaamsvloeistoffen of door het eten van rauw vlees van besmette wilde dieren. Patiënten zijn alleen besmettelijk vanaf het moment dat zij ziek zijn. Contact met gezonde mensen houdt dus geen risico in. Het risico om besmet te worden voor reizigers is zeer klein.

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat het besmettingsgevaar zeer klein is, is het toch goed om de nodige (hygiëne)maatregelen in acht te nemen:

  • Vermijd contact met patiënten (en hun lichaamsvocht) die symptomen van Ebola vertonen;
  • Vermijd contact met stoffelijke resten en/of lichaamsvocht van overleden patiënten;
  • Vermijd contact met materialen van de patiënt die mogelijk besmet zijn (bijvoorbeeld injectienaalden, kleding, lakens en eetgerei);
  • Blijf uit de buurt van levende en/of dode wilde dieren (waaronder apen, antilopen, knaagdieren en vleermuizen);
  • Eet geen rauw vlees of ‘bushmeat’*;
  • Vrij veilig;
  • Was regelmatig de handen met zeep of andere ontsmettingsmiddelen;
  • Vermijd plekken waar vleermuizen verblijven, zoals grotten of geïsoleerde schuilplaatsen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen en veiligheidsinformatie over landen. Aan de hand van kleurcodes wordt bepaald hoe veilig een land is. Het meest actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om niet te reizen naar de landen waar Ebola heerst zoals Guinnee, Liberia en Sierra Leone. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd het meest recente advies terug te lezen. Ook is er een handige Reisadvies App beschikbaar. Op die manier is informatie altijd bij de hand. Ook zonder internetverbinding. Om de reisadviezen te verkrijgen én actualiseren is er wel internetverbinding nodig.

Er wordt afgeraden om te reizen en nu?

Heb je een reis geboekt naar een van de landen waarvoor wordt afgeraden naartoe te gaan? Dan raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken af om de reis voort te zetten. De reis kan in dat geval wellicht omgeboekt worden bij de touroperator. Eventueel kan er gebruik gemaakt worden van het Calamiteitenfonds.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739