vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Aswolk en je reisverzekering

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag De IJslandse aswolk liet weer eens van zich spreken. Gelukkig viel dit keer de gevolgen voor reizigers erg mee. Het vliegverkeer van en naar Schiphol heeft uiteindelijk weinig hinder ondervonden van de tweede IJslandse aswolk.

Het is niet mogelijk om specifieke informatie te geven voor álle reis- en annuleringsverzekeringen. Daarvoor zijn de voorwaarden van verzekeraars te divers. Het is verstandig eerst contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij en/of touroperator om jouw situatie voor te leggen. Daarnaast is het noodzakelijk de polisvoorwaarden van je reisverzekering na te kijken. Mocht je na het lezen van de polisvoorwaarden afvragen of bijvoorbeeld iets wel of niet gedekt is, neem dan contact op met je reisverzekeraar of tussenpersoon.

Gestrand in het buitenland: reisverzekering

Wanneer je in het buitenland bent gestrand door de aswolk, en dus niet naar Nederland kunt of kon terugkeren, kun je contact opnemen met je reisverzekeraar. De reisverzekering biedt dan doorgaans een kostenvergoeding. Hiermee kun je de verblijfkosten betalen. Deze vergoeding is meestal gemaximeerd tot een bepaald bedrag en/of een bepaalde termijn. Wanneer je in het buitenland bent gestrand en met alternatief vervoer alsnog naar Nederland kunt terugkeren, dan kan je dat voorleggen aan je reisverzekeraar. Het is mogelijk dat de reisverzekeraar deze kosten vergoedt.

Vergoeding van luchtvaartmaatschappij

De Europese wetgeving bepaalt dat gestrande passagiers recht hebben op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij voor overnachtingen en maaltijden. Hiervoor kun je rechtstreeks jouw luchtvaartmaatschappij benaderen. Wanneer je problemen ondervindt bij het verhalen van jouw kosten, dan kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Luchtvaart en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Ook zijn er rechtsbijstandverzekeringen waarmee u onvoorziene reiskosten kunt verhalen op de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Voor wie geen reisverzekering heeft, is het goed te weten dat tickets betaald met een creditcard ook bij de creditcardmaatschappijen verhaald kunnen worden. Ga hiervoor de voorwaarden van je creditcardmaatschappij na.

Vlucht geannuleerd?

Wanneer je vlucht geannuleerd is, dan zijn er een aantal mogelijkheden om de schade te verhalen. Allereerst bieden sommige annuleringsverzekeringen financiële compensatie voor het feit dat je reis korter wordt dan je oorspronkelijk gepland had.

Als je reis in zijn geheel is vervallen, zal een beroep op je annuleringsverzekering vaak niet mogelijk zijn. Deze situatie is doorgaans geen verzekerd voorval. Annulering is meestal gebonden aan persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een naaste. Je kunt voor het verhalen van de kosten van je ongebruikte ticket contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

NB: aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het schetst slechts een algemeen beeld. Voor definitief uitsluitsel en mogelijke vergoedingen, neem contact op met je reisverzekeraar.

Bron: Verbond van Verzekeraars

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739