vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Campers een gevaar op de weg door overbelading

Campers een gevaar op de weg door overbelading

Te zwaar beladen campers kunnen voor onveilige situaties op de weg zorgen. Zo brengen camperbestuurders zichzelf en andere weggebruikers in gevaar. Overgewicht door overbelading kan de rijstabiliteit beïnvloeden en het remvermogen verslechteren. Bovendien is het overbeladen van je camper strafbaar.

De NKC wil bestuurders bewust maken van de risico’s van te zwaar beladen campers en hield dit voorjaar en begin van de zomer speciale camper weeg dagen onder het motto: ‘Weet wat je weegt’.

Verbazing bij camper bestuurders over overgewicht

Veel camper bestuurder zijn zich zelf niet bewust van overbelading en de risico’s voor de verkeersveiligheid. Bij de weegtest bleek een derde van de campers te zwaar. Veel camperaars waren daarover verrast. Van de campers met overgewicht was 44 procent maximaal 100 kilogram te zwaar. De rest was meer dan 100 kilogram te zwaar, waarvan 28 procent zelfs meer dan 200 kilogram.

Vooral integraal campers te zwaar

Van de te zware campers was 73 procent klaar om op vakantie te gaan, dus zij hadden de volledige vakantieuitrusting bij zich. Ruim 26 procent gaf aan nog een paar bagagestukken te moeten inladen, zoals extra personen en fietsen. De overige 9 procent moest alles nog inpakken voor een vakantie. Het soort camper lijkt ook samen te hangen met overgewicht. Van de integraalcampers was 46 procent te zwaar beladen, terwijl dat van de buscampers 16 procent was.

Wanneer is een camper overbeladen?

Wanneer is een camper overbeladen? De camper heeft een toe­gestane maximummassa, die op het kentekenbewijs staat. Dit is het maxi­male dat de camper mag wegen, inclusief de belading en passagiers. Alles dat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa, is overgewicht. In Nederland mag je met een B-rijbewijs een voertuig besturen met een maximaal toegestane massa van hooguit 3.500 kilogram.

Tips voor een camper zonder overgewicht

De camper bestuurders met overgewicht gingen met afvaltips naar huis. Zo kregen ze onder het andere het advies om eens kritisch te kijken naar wat er allemaal mee gaat op reis. Haal de camper eens helemaal leeg en vraag je bij alles af: kan ik ook zonder deze spullen op vakantie?

Wanneer afvallen niet gaat, of te weinig oplevert, kun je ook bij de RDW het gewicht van de camper laten opwaarde­ren naar een hogere toegestane maxi­mummassa, gesteld dat de technische maximummassa dat toelaat. Uiteraard moet je dan ook je rijbewijs C of C1 halen. Anders mag je de opgewaar­deerde camper alsnog niet besturen. Van de gewogen campers had 7 procent een maximaal toegestane massa boven de 3.500 kilogram, waarvoor dus een groot rijbewijs is vereist. Echter, ook van deze groep was 23 procent te zwaar beladen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739