vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

CBS: Toerisme in Nederland sterk gegroeid

De Nederlandse accommodaties ontvingen in 2014 aanzienlijk meer gasten dan het jaar ervoor. Er kwamen vooral meer buitenlanders. Iets meer de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België.

De groei van het aantal gasten was het grootst in de provincie Zeeland. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Toerisme in Nederland relatief sterk gegroeid

In 2014 verbleven 36 miljoen gasten in Nederlandse accommodaties, zoals hotels, bungalows, campings en groepsaccommodaties. Dat waren er 6 procent meer dan in 2013, waarmee de sterkste groei van de afgelopen zes jaar werd bereikt. Het aantal Nederlandse gasten nam met 4 procent toe, uit het buitenland kwamen er zelfs 9 procent meer dan vorig jaar. Dat is beduidend hoger dan de door het UNWTO gepubliceerde groei van het aantal internationale reizigers van 5 procent wereldwijd, en 2 procent in West-Europa.

Groei vooral bepaald door Duitse, Britse en Belgische toeristen

De toename van Duitse, Britse en Belgische gasten (met respectievelijk 12, 11 en 10 procent) heeft de meeste invloed op de groei in 2014. Samen waren zij goed voor 54 procent van alle buitenlandse gasten. Er kwamen vooral in de perioden voor en na de zomervakantie meer Belgen en Duitsers, wellicht ook door het relatief mooie weer. Voor de Britse gasten kan ook de gunstige wisselkoers een rol spelen. Er kwamen ook meer toeristen uit Oceanië (15 procent), Azië en Afrika (beide 12 procent), maar hun invloed op de totale groei is beperkt vanwege het relatief lage aantal van 1,3 miljoen. Ter vergelijking: alleen uit Duitsland kwamen er 3,9 miljoen.

Het merendeel (79 procent) van de buitenlandse gasten verblijft in hotels. Als we specifiek naar hotels kijken valt vooral op dat er uit de Scandinavische landen niet meer, maar 1 procent minder toeristen kwamen. Voor het eerst sinds 2010 kwamen er ook minder gasten uit Rusland (2 procent), wat verband kan houden met de koers van de roebel en de gespannen politieke verhoudingen.

Sterkste groei in Zeeland

De toename van de gasten was met 17 procent veruit het grootst in de accommodaties in Zeeland, op afstand gevolgd door Noord-Holland (9 procent) en Zuid-Holland (8 procent). In deze drie provincies nam niet alleen het aantal buitenlandse toeristen toe, maar groeide ook het aantal Nederlandse gasten relatief sterk. In Limburg en Noord-Brabant is het aantal gasten gelijk gebleven, in Flevoland bleef de groei beperkt tot 1 procent.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739