vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reizen van Cuba naar Nederland: Informatie over Schengenvisum en medische reisverzekering

Reizen van Cuba naar Nederland

Reizen van Cuba naar Nederland

Komt er familie, vriend of een partner vanuit Cuba naar Nederland voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen)? Dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade in Havana. Met een Schengenvisum mogen Cubanen naar het Schengengebied verblijven. Een belangrijke voorwaarden voor het verkrijgen van een Schengenvisum, is het afsluiten van een medische reisverzekering die voldoet aan de visum-eisen.

Indien het hoofddoel van het verblijf Nederland is, kan je bij de Nederlandse ambassade in Havana een Schengenvisum aanvragen. Daarvoor maak je eerst een afspraak via het afsprakenregister.

Wat is een Schengenvisum?

Sinds 1995 is in een groot deel van Europa sprake van een zogenaamd Schengengebied, dit is een gebied van 26 Europese landen, waar Nederland ook toe behoort. Voor deze Schengenlanden wordt een gemeenschappelijk visum afgegeven aan vreemdelingen die een visum nodig hebben, het zogenaamde Visum Kort Verblijf type-C meestal een Schengenvisum of Schengenvisa genoemd. Met dit visum hebben Cubanen het recht om door het hele Schengengebied te reizen en te verblijven zonder telkens een nieuw visum te hoeven aanvragen. ​Een Schengenvisum kort verblijf voor Nederland is maximaal 90 dagen geldig. Je krijgt het visum voor het aantal dagen dat je hebt aangegeven bij de aanvraag.

Schengenvisum Nederland: belangrijkste eisen

De belangrijkste eisen voor de aanvraag van een visum zijn:

 • Een Cubaan moet in het bezit is van een geldig reisdocument (paspoort). Het reisdocument moet nog 3 maanden langer geldig zijn dan het einde van de visumperiode, en mag niet ouder zijn dan 10 jaar.
 • Zich de reis financieel kan veroorloven: heeft voldoende middelen van bestaan. Voor Nederland is de eis 34 euro per dag per reiziger. Indien de reiziger zelf geen voldoende middelen heeft moet een garantsteller (de uitnodigende partij) borg staan. Men kijkt dan naar het inkomen van deze persoon, de referent.
 • Documenten heeft met betrekking tot de verblijfplaats zoals een hotelreservering of bewijs van verblijf (logies) bij een particulier of de garantsteller. Voor Nederland dient men voor dit het een origineel formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in te vullen. Dit formulier moet bij de gemeente gelegaliseerd worden.
 • Een medische reisverzekering heeft voor het hele Schengengebied met een dekking van tenminste 30.000 euro. Deze verzekering kan je bij ons aanvragen.
 • Een optie of reservering op een vliegticket heeft. Boek (betaal) het ticket pas als het visum is toegewezen! Een retour (reservering) is meteen één officieel erkend bewijsstuk dat terugkeer van de reiziger aannemelijker maakt.
 • Aannemelijk maakt dat de hij/zij tijdig terug zal keren naar Cuba (of het land van herkomst). Het gaat om een combinatie van bewijzen. Bijvoorbeeld eerdere visums voor (westerse) landen, een baan, bezit van onroerende goederen en andere zaken die een sterke sociale of economische binding met het land van herkomst aantonen, zoals zorg voor minderjarige kinderen.
 • Niet bij de Europese autoriteiten gesignaleerd staat en geen gevaar is voor de openbare orde of staatsveiligheid.
 • Twee recente pasfoto’s die aan de vereiste voldoen.
 • Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier voor een Schengenvisum.
 • Een kopie van alle ingediende stukken. Tip: scan alles ook in zodat de aanvrager en referent een kopie hebben van alle ingediende stukken (bijvoorbeeld om aan de grens te tonen).

Waar een visum aanvragen?

Een aanvraag moet door de vreemdeling in persoon worden ingediend bij de Nederlandse ambassade of consulaat of eventueel bij een externe dienstverlener die door de ambassade is aangewezen.

Gegevens Nederlandse ambassade in Havana, Cuba

Contactgegevens

 • Ambassadeur: Alexandra Valkenburg
 • Adres: Ave. 7ma. #2007 esq. 22 Miramar, Havana
 • Telefoon: +5372042511 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
 • Fax: +5372042059
 • E-mail:
 • Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.00 – 16.30 uur. Vrijdag: 8.00 – 13.30 uur. Bekijk ook de sluitingsdagen van de ambassade.

Contactgegevens consulaire afdeling

 • Openingstijden:  Maandag, dinsdag en donderdag: 8.30 – 12.00 uur (alléén op afspraak).

Paspoorten, ID-kaarten, verklaringen van nationaliteit, consulaire verklaringen, kopie conform origineel, legalisaties (van handtekening) en visa

 • Maak een afspraak via ons online afsprakensysteem.
  Bekijk de status van uw ingediende paspoort-, ID-kaart- of visumaanvraag.

Ophalen documenten (zonder afspraak)

Maandag, dinsdag en donderdag: 8.30 – 9.00 uur.

Consulaire vragen per e-mail of per telefoon

Neem bij vragen contact op via het contactformulier.

Wanneer de visumaanvraag indienen?

Een visumaanvraag voor Nederland kan op zijn vroegst 3 maanden en uiterlijk 15 kalenderdagen (dit i.v.m. de normale maximale beslistermijn) voor aanvang van de beoogde reisdatum worden ingediend. Geadviseerd wordt dan ook om ruim van tevoren de aanvraag in te dienen, liefst minimaal een maand vóór de voorgenomen vertrekdatum.

Consulaire tarieven in Cuba

Op de tarieflijst vindt je de prijzen van consulaire diensten. Bij de Nederlandse ambassade in Havana kan je alleen contant betalen in Cubaanse pesos (CUC). Consulaire tarieven vanaf 1 februari 2019:

 • Schengenvisum kinderen tot 6 jaar / Visado Schengen niños menores de 6 años: Gratis / Sin costo
 • Schengenvisum kinderen 6-11 jaar / Visado Schengen menores de edad (de 6 a 11 años) € 35,00 CUC 39,00
 • Schengenvisum normaal tarief / Visado Schengen € 60,00 CUC 68,00

Hoe vraagt een Cubaan een visum voor Nederland aan?

Voor een Schengenvisum kort verblijf moet je een afspraak maken via het afsprakensysteem van de Nederlandse ambassade in Havanna. Vervolgens ga je op de afgesproken datum en tijd langs en lever je de aanvraag en de verplichte documenten, waaronder de polis van de medische reisverzekering in.

Medische reisverzekering Schengenvisum

Heb je een medische reisverzekering nodig voor een Schengenvisum, dan is de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance een uitstekende keuze. Deze reisverzekering is speciaal bedoeld voor buitenlandse gasten uit Cuba (vrienden, familie of partner) die naar Nederland komen.

Let op: Deze verzekering kan alleen worden afgesloten voor personen jonger dan 70 jaar!

De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance is een uitstekende medische reisverzekering voor iedereen uit Cuba. De verzekering vergoedt de kosten van onder meer: huisarts, medicijnen, ambulance en ziekenhuiskosten in Nederland en andere Schengenlanden tot € 30.000,- Maar ook de kosten voor repatriëring. Dat is het terugbrengen van je buitenlandse gast naar Cuba bij ziekte of overlijden. Deze verzekering is alleen geschikt voor onverwachte (medische) situaties bij een verblijf in Nederland. Bestaande kwalen en gebreken vallen niet onder de dekking.

Voldoet aan alle voorwaarden voor Schengenvisum

De Travel Risk Insurance voldoet aan alle verzekeringseisen voor een Visum Kort Verblijf Nederland (ook wel toeristenvisum of Schengenvisum genoemd). Dit zijn de eisen:

 • Dekking voor spoedeisende medische hulp en repatriëring naar Cuba.
 • De dekking voor geneeskundige kosten moet minimaal € 30.000,– bedragen.
 • Geldig voor alle Schengen lidstaten.
 • Moet dekking bieden voor de gehele duur van het verblijf.

Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten voor jouw gast uit Cuba. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag.

Visumgarantie: Wordt het visum afgewezen dan laten wij de verzekering vervallen en hoef je niet te betalen!

Premie medische reisverzekering

Je hebt al een uitgebreide medische reisverzekering voor personen uit Cuba voor slechts € 3,00 per dag.

reisverzekering Allianz
Premies Travel Risk Insurance
Europadekking € 2,- per persoon per dag
Werelddekking € 3,- per persoon per dag
Wintersport/bijzondere sporten€ 1,15 per persoon per dag
Annuleringsverzekering 5% van de reissom (reis moet in Nederland geboekt zijn)
Minimum premie € 11,50
Kosten per verzekeringsbewijs € 4,50

Travel Risk Insurance voor Cubanen

De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance is een uitstekende medische reisverzekering voor buitenlandse gasten. De verzekering voldoet ook aan de eisen voor de aanvraag van een Schengenvisum. De Travel Risk Insurance heeft een uitgebreide dekking voor:

 • SOS-kosten en repatriëring.
 • Medische kosten: tot € 30.000,-
 • Wintersport (tegen premietoeslag).
 • Bijzondere sporten (tegen premietoeslag en allen Europa).
 • Europadekking (voor personen binnen Europa, die naar Nederland toe komen en eventueel doorreizen binnen Europa).
 • Werelddekking (voor personen binnen en buiten Europa, die naar Nederland toe komen en eventueel doorreizen buiten Europa).
 • Annuleringsverzekering (alleen indien de reis is geboekt bij een Nederlandse touroperator).

Let op: De maximale reisduur van de Travel Risk Insurance is 90 dagen.

Over Cuba

Cuba heet officieel Republiek Cuba (of in het Spaans: República de Cuba). Het is een communistische land in het Caribisch Gebied, bestaande uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Cuba wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee en in het westen door de Straat Yucatan. Het land Cuba bestaat uit 4.195 eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 110.992 km². Het grootste hiervan is het hoofdeiland Cuba, met een lengte van 1250 kilometer en een breedte van 191 km. De grootste stad en eveneens de hoofdstad is Havana (La Habana), gelegen aan de noordkust van Cuba. Andere grote steden zijn Santiago de Cuba aan de zuidkust en Holguín in het oosten van het eiland. De officiële taal in Cuba is Spaans. Het Spaans dat in Cuba wordt gesproken valt onder het Caraïbisch-Spaans en vertoont daarmee sterke overeenkomsten met het Spaans dat wordt gesproken op Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek.

Vragen?

Heb je vragen over de medische reisverzekering voor Cubanen? Stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl of bel ons: Telefoon 055-5400408 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739