vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

De Europese verzekeringspas (EHIC-pas)

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? De Europese verzekeringspas (EHIC-pas) biedt je toegang tot medische noodzakelijke hulp in Europa. Je kunt de pas aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Op de Europese verzekeringspas staat alle informatie die een zorgverlener in het buitenland nodig heeft, zoals je persoonlijke gegevens, gegevens van je zorgverzekeraar en een telefoonnummer voor noodgevallen in het buitenland. Er zijn kosten verbonden aan de aanschaf van de pas.

De pas heeft als doel de procedure m.b.t. het verkrijgen van medische hulp voor Nederlandse verzekerden in het buitenland en de afwikkeling rondom de verleende hulp voor buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken.

Wanneer gebruik je de pas?

De Europese verzekeringspas is zinvol wanneer je in het buitenland medische hulp nodig hebt. De zorgverleners in het ziekenhuis controleren altijd of je wel verzekerd bent. Met de Europese verzekeringspas of een reisverzekering kan je dat aantonen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je in veel gevallen voorkomt dat je ter plaatse de medische kosten moet voorschieten, of dat er kosten gemaakt worden die niet onder je zorgverzekering vallen.

Voor welke landen geldt de pas

Je kunt de Europese verzekeringspas (EHIC-pas) gebruiken in één van de lidstaten van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Er zijn ook afspraken gemaakt met de volgende landen: Australië, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Wat voor rechten heb je met een Europese verzekeringspas

Een EHIC geeft je tijdens je verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. Je kunt niet met de pas naar het buitenland gaan en daar om zorgverlening vragen. Hij is uitsluitend bedoeld voor noodzakelijke medische hulp tijdens je vakantie of tijdelijke verblijf in het buitenland.

Heb je naast de Europese verzekeringspas ook een reisverzekering nodig?

Het is raadzaam om naast je pas ook een reisverzekering af te sluiten. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij je zorgverzekeraar. Mogelijke kosten die niet door je zorgverzekeraar worden vergoed, worden gedekt door je reisverzekering. Een reisverzekering dekt ook de kosten van repatriëring.

Procedure om de Europese verzekeringspas aan te vragen

Wanneer je een Europese verzekeringspas aanvraagt ontvang je deze normaal gesproken binnen 4 à 5 werkdagen per post. De geldigheidsdatum van de pas verschilt per zorgverzekeraar. Dit kan een jaar zijn of de periode dat je in het buitenland verblijft. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar. De Europese verzekeringspas is persoons gebonden. Ieder lid van de familie moet er een aanvragen, ook de kinderen onder de 18 jaar. Mocht je de pas op een ander adres willen ontvangen dan waar je staat ingeschreven, neem contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739