vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Diamantroof Brussels Airport roept vragen over veiligheid van luchthavens op

prijzen-vliegtikckets

Vragen over veiligheid van luchthavens

De internationale zakenreissector stelt zich na de diamantroof van eerder deze week op Brussels Airport serieuze vragen over de beveiliging op de internationale luchthavens.

Volgens Greeley Koch, executive director van de Association of Corporate Travel Executives en Geert Behets, voorzitter van de Belgian Association of Travel Management, heeft de ‘veilige’ reputatie van de luchthavens wereldwijd door de gebeurtenissen een flinke knauw gekregen.

Beveiligingsmaatregelen?

“Dieven knippen in de hekken rond het vliegveld een gat dat groot genoeg is om twee Mercedes bestelwagens door te laten, en rijden daarna simpelweg de tarmac op. Ze komen daarna wel een privé bewakingsteam tegen, maar slagen er toch in om 50 miljoen dollar aan diamanten buit te maken en zonder controle weg te rijden. En dat terwijl de meeste reizigers er toch vanuit gaan dat het door de beveiligingsmaatregelen op de luchthaven anno 2013 net iets moeilijker is om een passagiersvliegtuig te bestelen, dan dat in 1890 was om een trein te overvallen”, zegt Greeley Koch.

Geert Behets: “De hele operatie van de overvallers heeft nog geen vijf minuten geduurd. En dat terwijl er aanzienlijk geïnvesteerd is in bewaking en beveiliging van de luchthaven, inclusief technologie, mankracht en een voortdurende evaluatie van het systeem. Nu was het motief een diamantroof, maar het had gemakkelijk iets anders kunnen zijn. Een spijtige illustratie van wat tegenwoordig nog altijd mogelijk is op onze luchthavens, ondanks alle bestaande maatregelen”.

Gepland

Volgens beide heren zal het onderzoek waarschijnlijk uitwijzen dat de diamantroof zeer precies gepland was, met eventuele toegang tot informatie van insiders, net zoals in e betere spionageroman. “Maar in essentie is dit ook hoe terroristen een actie plannen. Met geduld, toegang tot de nodige middelen en planning. We kunnen de diefstal van 50 miljoen dollar aan diamanten niet als een ongelukkig toeval bestempelen.”

Hoewel de veiligheid op Brussels Airport aan de internationale standaarden beantwoordt, rijst de vraag of die standaarden niet verstrengd, of op zijn minst herbekeken moeten worden. Geert Behets: “Een van de autoriteiten liet zich ontvallen dat ze niet voorzien waren op zwaarbewapende, professionele criminelen. Wat hadden ze dan wel verwacht? Een bende amateurs?”

Greeley Koch vraagt zich nog af hoe het nu verder moet met soortgelijke hekken op de internationale luchthavens die grenzen aan straten en snelwegen. Het is tijd om de situatie te gaan herbeoordelen.

Beide voorzitters ontmoeten vandaag, op 22 februari, hun leden tijdens een gezamenlijk Executive Forum in Brussel. De diamantroof zal daar uitgebreid besproken worden. Het is niet ondenkbaar dat BATM en ACTE beslissen om de situatie officieel aan te kaarten bij de Europese Commissie.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739