vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Diefstal van e-bikes met 37% gestegen

Diefstal van e-bikes gestegen Het aantal aangiften van diefstallen van e-bike’s is in 2020 met 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal is er vorig jaar 18.032 keer in ons land aangifte gedaan van diefstal van een e-bike. Dat blijkt uit de cijfers 2020 die de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) heeft vergeleken met die van 2019.

Volgens S.A.F.E.-voorzitter Jeroen Snijders Blok is de diefstal stijging van e-bikes omdat dit afwijkt van de landelijke trend die al jaren een daling van diefstallen en inbraken laat zien.

Op dit moment worden er meer e-bikes gestolen dan scooters. Snijders Blok: “De verkoop van dure fietsen blijft stijgen, maar daarmee kennelijk ook de aantrekkingskracht voor georganiseerde bendes. Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa. Zeker als je de e-bikes afzet tegen de diefstallen van scooters en snorfietsen zie je hoe populair de e-bike nu is. Bij scooters en snorfietsen is het aantal aangiften juist gedaald met zes procent.”

Ook als wordt gekeken naar de bakfietsen en de gewone fietsen (inclusief vouw- en andere bijzondere fietsen), laat 2020 een wisselend beeld zien. Zo is het aantal aangiften van bakfietsen met een kwart gestegen (van 809 in 2019 naar 1.000 in 2020), terwijl het aantal aangiften van gewone fietsendiefstal fiks is gedaald. De bereidheid om aangifte te doen van fietsdiefstal neemt al jaren af. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde, blijkt dat nog slechts veertien procent aangifte doet. En dat percentage bestaat dan ook nog eens grotendeels uit aangiften van e-bikediefstal, omdat die vaker zijn verzekerd en de verzekeraar meestal een aangifte eist.

Consumenten kunnen zelf ook het nodige doen tegen fietsendiefstal. Tachtig procent van de fietsen die is uitgerust met een track & trace-systeem wordt teruggevonden. Daarnaast is een tweede (ART-goedgekeurd) slot noodzakelijk, zodat je de fiets ergens aan vast kunt zetten.

Bron: Verbond van Verzekeraars.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739