vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Diefstal op vakantie; hoe voorkom ik het?

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering?

Diefstal op reis

Niets is vervelender dan tijdens je vakantie beroofd worden van de waardevolle spullen. Met name verlies van reisbescheiden en/of een pinpas kan een ogenschijnlijk hopeloze situatie opleveren, waarbij er veel geregeld moet worden met politie, reisorganisatie en ambassade.

Je bent echter niet alleen onderweg kwetsbaar;  je woning is als je weg bent een makkelijk doelwit! Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid, om zo de kans op diefstal klein te houden.

Onderweg; hoe voorkom ik diefstal?

Vanaf het moment dat je met je koffer op een station of vliegveld staat, ben je een mogelijk doelwit. Hieronder een aantal adviezen om de kans op diefstal onderweg zo klein mogelijk te houden:

 • Blijf waakzaam
  Wellicht ten overvloede, maar zorg ervoor dat je altijd je bagage ofwel vasthoudt, ofwel in het zicht houdt. Zit je in de trein, houd dan de rits naar je toegekeerd. Zo voorkom je dat een ander ongezien de tas openritst. Loop in de trein niet zomaar weg van je bagage.
 • Ook in het hotel; blijf waakzaam
  Met name in armere landen, dien je waakzaam te zijn voor kwaadwillend hotelpersoneel. Laat je portemonnee niet zomaar slingeren in je hotelkamer en laat je bagage niet onbeheerd achter. Let ook op met dure kleding; ook die kan uit je hotelkamer ‘verdwijnen’!
 • Doe rugtassen op slot
  In grote steden als Parijs of New York komt het nogal eens voor dat spullen uit je rugtas worden gestolen. Een slotje door de twee ritsen en je tas is dicht.
 • Let extra op met elektronica
  Uit onderzoek is gebleken, dat de fotocamera en de mobiele telefoon verreweg de meest geroofde spullen zijn. Ook iPods en gameboys zijn populair. Let dus extra op met deze spullen!

Hoe goed je ook je best doet, je kunt diefstal niet altijd voorkomen. Zorg er dus voor, dat je altijd een goede reisverzekering afsluit. Ga je vaak op reis, kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Ga je slechts af en toe, dan kun je per vakantie een kortlopende reisverzekering afsluiten bijvoorbeeld bij de Europeesche.

Het thuisfront; hoe voorkom ik inbraak?

Waar weinig mensen rekening mee houden, is het thuisfront. Je gaat lekker op vakantie en denkt er misschien niet aan dat criminelen juist in deze periode extra alert zijn op tijdelijk leegstaande huizen. Hieronder een aantal tips om het risico op inbraak te minimaliseren:

 • Wees niet overenthousiast op het internet
  Het is fijn dat je op vakantie gaat, maar moet iedereen écht weten dat je begin juli drie weken weg bent? Je gegevens liggen via het internet vaak op straat, dus kijk uit met aankondigingen!
 • Laat een beker of glas op tafel staan
  Als je een beetje ‘rommel’ in huis achter laat, komt het bewoond over. Zet een beker neer, leg de afstandbediening op tafel en zet een paar slippers of pantoffels op de grond.
 • Regel de post
  Een uitpuilende brievenbus is een duidelijk signaal dat er niemand thuis is. Vraag aan een buur, vriend of familielid om de post netjes op te bergen.
 • Gebruik een tijdschakelaar
  Laat het licht automatisch aan- en uitgaan op gezette tijden. Met name in de winter is het opvallend dat het licht dagen achter elkaar uit is om 18:00, terwijl het al pikkedonker is.
 • Label bagage niet te opzichtig
  Geloof het of niet maar het gebeurt; op Schiphol of het station worden bagagelabels afgelezen om te checken wie er op vakantie is. Een label dat gesloten kan worden is erg handig. Spreek desnoods met een thuisblijvende kennis af dat je zijn of haar adres op het label zet.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739