vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

CBS: Duitsland loopt in op Frankrijk als vakantiebestemming

Zwarte-woud-Duitsland

Duitsland is populairder geworden bij de vakantievierende Nederlander. Bijna 1,5 miljoen van de 9,6 miljoen zomervakanties gingen vorig jaar naar Duitsland. Frankrijk is echter nog altijd het favoriete vakantieland in de zomerperiode, met ruim 1,7 miljoen vakanties. Maar het aantal vakanties naar Frankrijk is al jaren vrij stabiel en dus komt Duitsland gestaag dichterbij. Dat meldt CBS.

Met het begin van de schoolvakanties start dit weekend de jaarlijkse uittocht van Nederlandse vakantiegangers naar het buitenland. Vorig jaar gingen bijna 8,4 miljoen Nederlanders tijdens de zomerperiode voor 4 nachten of meer de landsgrenzen over voor hun zomervakantie.
Het aandeel met Duitsland als vakantiebestemming groeide van 13,1 procent in 2013 tot 15,6 procent vorig jaar. Zo’n 18 procent van lange buitenlandse zomervakanties ging in 2014 naar Frankrijk. Duitsland is sinds 2006 dichterbij gekropen. Toen was het aandeel van Frankrijk nog 19,6 procent en dat van Duitsland 11,8 procent.

In de top 5 populairste bestemmingen is Spanje (10,4 procent) terug te vinden op plek 3, gevolgd door Italië (7,9 procent) en Griekenland (6,7 procent). Ook het Griekse aandeel nam vorig jaar toe, van 5,2 naar 6,7 procent.

Auto veruit het meest in trek

De auto is met afstand het meest gebruikte vervoermiddel richting het vakantieadres. Bij meer dan de helft (55 procent) van alle zomervakanties van afgelopen jaar was de auto het transportmiddel van dienst.
Bij bijna 40 procent van de buitenlandse bestemmingen reisden de vakantiegangers per vliegtuig, iets meer dan in 2013. Ongeveer 80 procent van de lange vakanties naar Frankrijk ging per auto. Met het vliegtuig naar Frankrijk reizen deed men slechts bij 4 procent van de vakanties. Ook naar Duitsland (75 procent) en Italië (63 procent) was de auto het belangrijkste vervoermiddel. Over het algemeen geldt: hoe verder weg de vakantie, hoe vaker vakantiegangers het vliegtuig pakken.

Hotel is favoriete accommodatie

Aangekomen op de plaats van bestemming verblijven Nederlanders het liefst in een hotel. Bijna 3 miljoen zomervakanties (30 procent van het totaal) waren hotelvakanties. Het zomerhuisje of de bungalow werd bij 15,6 procent van de vakanties als accommodatie gekozen. De caravan (of vouwwagen) blijft met krap 15 procent eveneens populair, al kozen iets minder Nederlanders dan in 2013 hiervoor. Van alle vakanties naar Frankrijk is bijna een kwart een caravan- of vouwwagenvakantie. Hotels zijn hier juist minder in trek.

Kamperen in tent steeds minder populair

Steeds meer zomervakanties worden gevierd in huizen van particulieren. Werd er in 2002 nog 306 duizend keer gekozen voor een particuliere woning, in 2014 is dat verdubbeld. Daarmee wint deze logiesvorm terrein op de tent. Het aantal kampeervakanties in een tent slonk van 14,1 procent in 2002 naar 7,8 procent in 2014.

Foto boven: Zwarte woud – Duitsland

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739