vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

ECTAA vraagt om Europese vliegtuigpassagiers te beschermen tegen faillissementen

Na het recordaantal faillissementen van Europese luchtvaartmaatschappijen in 2017, roept de ECTAA (Europese vereniging van reisondernemingen) de Europese Commissie op om maatregelen te nemen, die passagiers moeten beschermen tegen de gevolgen van insolvente airlines.

In korte tijd gingen drie Europese luchtvaartmaatschappijen bankroet: Air Berlin, Monarch Airlines en NIKI. Méér dan 1 miljoen passagiers strandde in het buitenland. Bij andere reizigers werd de vlucht geannuleerd of raakte zij hun geld voor de ticket kwijt. De voorbeelden spreken voor zich:

  • Meer dan 110.000 passagiers van Monarch strandden in het buitenland. Zeker 750.000 boekingen werden geannuleerd.
  • Bij Air Berling zijn minstens 180.000 reizigers de dupe, omdat hun vlucht is geannuleerd en zullen zij geen geld terugkrijgen.
  • Bij Nikki zijn totaal 410.000 boekingen geannuleerd.

De ECTAA wil een soort garantiefonds waardoor benadeelde passagiers schadeloos kunnen worden gesteld. Het garantiefonds moet bestaan uit een verplichte bijdrage van ieder verkochte vliegticket.

De Europese Commissie is van mening dat de huidige regels al voldoende wettelijke bescherming bieden aan consumenten. Dat geldt echter alleen voor passagiers die een pakketreis hadden geboekt, reisorganisaties zijn dan verplicht een alternatief aan te bieden. Consumenten die alléén een vlucht hadden geboekt zijn meestal hun geld kwijt.

De ECTAA pleit er bij de Europese Commissie voor om maatregelen te nemen die passagiers beschermen tegen failliete airlines.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739