vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Europees Hof: “Europese compensatierechten gelden ook bij tussenlandingen buiten EU”

Vlucht vertraagd

Vlucht vertraagd

De Europese Unie heeft gesteld dat ook aansluitende vluchten buiten de EU op één boeking in aanmerking komen voor compensatie bij lange vertragingen of annuleringen. Dit bevestigen rechters van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

“Airlines kunnen dus zich dus niet langer beroepen op het feit dat dergelijke vluchten (vluchten met een overstap buiten de EU) niet vallen onder de Europese verordening 261/2004 voor passagiersrechten. Een doorbraak voor passagiersrechten op Europees niveau!”, aldus consumenten-website Vlucht-vertraagd.nl.

Wat betekent dit voor de huidige situatie?

In de huidige situatie geeft de Europese verordening 261/2004 passagiers recht op compensatie bij een vertraagde vlucht wanneer de vlucht minimaal drie uur later op de eindbestemming aankomt. Daarbij mag er geen sprake zijn van overmacht (zoals activiteiten die buiten de macht van de airline vallen). Deze situatie blijft gelijk. Het verschil zit hem nu in de boeking. Bij directe boekingen vanuit de EU naar buiten de Europese Unie kunnen passagiers nu dus ook compensatie claimen wanneer zij vertraging oplopen door een gemiste aansluiting buiten de EU.

“Het feit dat bij de tussenlanding van vliegtuig wordt veranderd, neemt niet weg dat twee of meerdere vluchten die in het kader van één enkele boeking zijn aangekocht, als één enkele vlucht met rechtstreekse aansluitingen moeten worden beschouwd”, stelt EU Court of Justice in een persbericht.

Duitse rechters in Berlijn hebben de zaak voorgelegd aan aan het Europese Hof waarna deze in behandeling is genomen. Het ging in deze zaak om Duitse passagiers die met de airline Royal Air Maroc vlogen (tevens een niet-Europese airline) en daar een claim indienden toen zij vertraging opliepen tijdens een geplande tussenstop in Marokko. De claim werd door Royal Air Maroc geweigerd omdat het voorval buiten de EU plaats vond.

De Duitse rechters reageren positief op de uitspraak van het Europees Hof.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739