vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Gele koorts vaccinatie aanbevolen voor reizigers naar Rio de Janeiro en São Paulo in Brazilië

Gele koorts vaccinatie aanbevolen voor reizigers naar Rio de Janeiro en São Paulo in Brazilië

Gele koorts vaccinatie aanbevolen voor reizigers naar Rio de Janeiro en São Paulo in Brazilië

Er komt steeds meer gele koorts voor in grote delen van Brazilië. Wie naar de steden of staten Rio de Janeiro en São Paulo reist doet er verstandig aan zich te laten vaccineren.

De World Health Organization (WHO) registreert in welke gebieden er een risico bestaat op gele koorts. Sinds december 2016 worden er gevallen van gele koorts gemeld buiten de bekende risicogebieden in Brazilië. De gebieden waar gevallen gemeld worden breiden zich nog steeds uit.

Gele koorts

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gele koorts virus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gele koorts mug (Aedes aegypti). Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika.

De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. Gele koorts (yellow fever) is een ernstige infectieziekte. Het veroorzaakt bloedingen, geelzucht en koorts. Vandaar de naam “gele koorts”. Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale vorm. Hierbij worden lever en nieren aangetast met bloedingen uit alle lichaamsopeningen. In het laatste geval is het overlijdenspercentage hoog. Een doorgemaakte infectie leidt tot levenslange immuniteit. Er bestaat geen behandeling.

Het gele koorts virus wordt overgedragen door tropische muggen. Als de mug een persoon of dier prikt die het virus bij zich draagt, kan de mug besmet raken. Vervolgens kan de mug bij daaropvolgende steken ook andere mensen of dieren besmetten.

Alleen in landen waar de gele koorts mug veel voorkomt, komt de ziekte gele koorts voor. Deze mug komt voor in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en in sommige delen van Australië en Europa. In Europa heeft deze mug zich alleen gevestigd op Madeira en in een regio van Noordoost-Turkije.

Hoe bescherm ik mezelf tegen gele koorts?

Je kan je laten vaccineren tegen gele koorts, bijvoorbeeld bij de GGD. Het gele koorts vaccin heeft wat meer bijwerkingen dan andere vaccins. Zwangeren en ouderen (> 60 jaar) hebben hier meer kans op en bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin kunnen krijgen. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, soms kan een proefdosis gegeven worden. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag, muggenwering is belangrijk.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739