vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Allianz

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Ghana – Nederland: Schengenvisum en medische reisverzekering

Nederlandse Ambassade in Accra

Indien Ghanese inwoners een Schengenvisum wensen voor een kort verblijf in Nederland, moet dit woorden aangevraagd bij de Nederlandse Ambassade in Accra.

De consulaire afdeling neemt zowel Schengenvisum-aanvragen, MVV-aanvragen als visumaanvragen voor het Nederlands Caribisch gebied in behandeling.

Visumprocedure voor inwoners van Togo en Ivoorkust

Op basis van gemaakte vertegenwoordigingsafspraken dienen inwoners van Ivoorkust zich voor visumaanvragen kort verblijf te wenden tot de Belgische ambassade in Ivoorkust. Inwoners van Togo dienen visumaanvragen kort verblijf in te dienen bij de Franse ambassade in Togo. MVV-aanvragen voor Nederland dienen echter wel te worden ingediend bij de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Accra, Ghana.

Afspraak voor een visumaanvraag

Een visum- of MVV-aanvraag voor Nederland kan alleen worden ingediend volgens afspraak. Visumaanvragers uit Ghana kunnen een afspraak maken met de Nederlandse ambassade in Accra via het online afsprakensysteem.

Visumaanvraagformulier en vereiste documenten

Op de website van de Nederlandse ambassade kan je een visumaanvraagformulier downloaden maar ook de (Engelstalige) checklists met de vereiste documenten voor het indienen van een visumaanvraag.

Denk aan de verplichte medische reisverzekering

In maart 2004 is in EU-verband in Brussel besloten om vanaf 1 juni 2004 een verplichte reisverzekering in te stellen als voorwaarde voor het verstrekken van een Schengenvisum. Dit betekent dat iedereen die een visum krijgt dient te beschikken over een reisverzekering voor de gehele reisperiode in Schengen, de verzekering dient een minimale dekking te bieden van € 30.000,- inclusief medische – en repatriëringskosten. Een goede reisverzekering voor een Schengenvisum kan je hier afsluiten. Deze voldoen aan alle eisen voor een Schengenvisum

Reisverzekering voor Schengenvisum afsluiten

Komen er gasten (bijv. familie, vrienden of partner) uit Ghana  naar Nederland? En vraag je een Schengenvisum aan? Je kunt hier, op de website van Reisverzekeringblog.nl, eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering voor een Schengenvisum afsluiten. Wij bieden je de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance.

Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis tevens als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag.

Premies voor een medische reisverzekering voor buitenlanders

De premie voor deze reisverzekering is gunstig.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

De visumaanvrager dient bij het indienen van de visumaanvraag leges te voldoen. Deze kosten worden niet terugbetaald wanneer een visumaanvraag wordt geweigerd of ingetrokken. De leges dienen contant te worden voldaan in de lokale munteenheid, GHC, conform de door de ambassade gehanteerde dagkoers. De actuele tarieven worden tevens gepubliceerd op het publicatiebord van de consulaire afdeling. 

Visumplicht

Vanaf 5 april 2010 zijn personen met een geldig visum voor de Verenigde Staten, Canada, Japan of de EER-staten, vrijgesteld van de luchthaventransitvisumplicht. Dit geldt alleen voor personen die overstappen via een luchthaven in het Schengengebied en de internationale transitzone van deze luchthaven niet zullen verlaten op doorreis naar de genoemde landen. Zodra iemand de Schengentransitzone van de luchthaven betreedt, is een c-visum verplicht ongeacht of iemand in het bezit is van een visum of verblijfsvergunning voor één van de voornoemde landen. Dit is het geval wanneer iemand via twee Schengenlanden doorreist naar de eindbestemming. Bijvoorbeeld Accra-Amsterdam-Madrid-Lima. Van Amsterdam naar Madrid transiteert de passagier dan via de Schengentransitzone waarvoor men visumplichtig is (c-visum).

Persoonlijke verschijning

Zogeheten frequent travellers, personen die in de afgelopen drie jaar minimaal twee Schengenvisa hebben ontvangen van de Nederlandse ambassade en deze correct hebben gebruikt, mogen desgewenst de visumaanvraag laten indienen door een vertegenwoordiger. De ambassade behoudt zich echter altijd het recht voor een visumaanvrager uit te nodigen voor een (aanvullend) interview na een eerste beoordeling van de visumaanvraag.

Adres: 89 Liberation Road
Ako Adjei Interchange
Postadres: P.O. Box CT 1647 Accra
Telefoon: (+233) 30 2214350
Noodgevallen buiten kantooruren:0244 323806
Vanuit het buitenland belt u
(+233) 244 323806
Fax: (+233) 30 2773655
E-mail: acc@minbuza.nl Website: ghana.nlambassade.org/
Ambassadeur: Z.E. Gerard Duijfjes
Twitter account: @accra_cdp
LinkedIn: Netherlands Embassy Accra, Ghana
Openingstijden Ambassade: maandag t/m donderdag 09:00 – 16:30
vrijdag 09:00 – 15:00
Openingstijden en contactgegevens
consulaire afdeling:
maandag t/m vrijdag
(m.u.v. laatste woensdag van de maand) mvv-/visumaanvragen volgens afspraak, naleveren extra documenten voor 08:00
terugmelden visumaanvragers 08:00 – 09:00 paspoortaanvragen 08:30 – 11:30
legalisatieverzoeken voor 09:00 uitgifte/ophalen documenten 14:00 – 15:00 telefonische inlichtingen 13:00 – 15:00
(+233) 30 2214 350
Fax (+233) 30 278 2557
e-mail: acc-ca@minbuza.nl
Tijdsverschil
(t.o.v. Nederland):
wintertijd -1, zomertijd -2
Tijdszone GMT

.

Behandelduur aanvraag

De gemiddelde behandelduur van een visumvraag voor Nederland bedraagt drie werkdagen. Deze termijn is echter niet gegarandeerd. Wanneer de aanvraag incompleet is, nader onderzoek nodig is of de aanvraag bijvoorbeeld moet worden voorgelegd aan de autoriteiten in Nederland, kan de behandeling van de aanvraag enkele weken of langer in beslag nemen.

Geadviseerd wordt om een visumaanvraag zeker vier weken voor vertrek in te dienen bij de ambassade. Voor sommige nationaliteiten is een consultatieplicht van toepassing waarbij andere Schengenlanden ook om advies gevraagd zal worden voordat er een beslissing zal worden genomen over de visumaanvraag. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op Nigerianen en Libanezen (woonachtig binnen het ambtsgebied van de ambassade). Je moet dan rekening houden met een behandelduur van ongeveer twee weken. De Ambassade heeft geenmogelijkheid dit proces te bespoedigen.

Indien er door de ambassade om aanvullende documenten wordt verzocht ter ondersteuning van een visumaanvraag, kunnen deze zonder voorafgaande afspraak op werkdagen worden nagebracht binnen de daarvoor gegeven periode. Visumaanvragers dienen zich dan op werkdagen voor 08:00 uur op de consulaire afdeling te melden en worden geholpen op volgorde van binnenkomst.

Wanneer de visumaanvrager niet in staat is om zijn/haar paspoort op te halen, kan de visumaanvrager een ander persoon machtigen door een schriftelijk, ondertekend verzoek en een kopie paspoort van de visumaanvrager.

Terugmeldplicht

Sommige Ghanese visumaanvragers wordt verzocht zich na afloop van het visum en bij terugkeer naar Ghana terug te melden op de consulaire afdeling. Dit kan op werkdagen (zonder voorafgaande afspraak) tussen 08:00 – 09:00 uur.

Waarschuwing voor (internet) fraude

Van het gebruik van valse, vervalste of gestolen documenten wordt aangifte gedaan bij de Ghanese politie (CID); deze documenten worden niet aan de visumaanvrager geretourneerd.

Steeds vaker wordt de ambassade geconfronteerd met vragen van Nederlanders die Ghanese contacten hebben opgedaan via internet (bijvoorbeeld dating). Soms loopt dit uit om een verzoek om geld al dan niet ter ondersteuning van een visumaanvraag. Kosten voor een vliegticket, etc. Meestal gaat het hierbij om oplichting. Wanneer het geld eenmaal is overgemaakt, verneemt men niets meer van de betreffende persoon. Zo ook in het geval van Nederlanders die via een datingsite in contact zijn gekomen met een (in de regel) Ghanese dame. Het is daarom raadzaam om niet zomaar veel geld over te maken naar Ghana.

Vragen?

Heb je andere vragen over een reisverzekering voor een Schengenvisum of wil je deskundig advies? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *