vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering: Hoe claim je een bagageschade?

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz kortlopende reisverzekering!

Allianz Global Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Inclusief bagagedekking voor verlies, diefstal en beschadiging.

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Nu vanaf: €0,90 per dag

Tijdens je vakantie zou het kunnen gebeuren dat je fotocamera wordt gestolen of je bagage beschadigd is tijdens het transport.

Hiervoor dien je een claim in bij je reisverzekering. Of je een vergoeding krijgt is soms nog de vraag, want er zijn wel enkele aandachtspunten.

Dien de claim zo snel mogelijk in

Reisverzekering: Hoe claim je een bagageschade?
Reisverzekering: Hoe claim je een bagageschade?

Veel mensen pakken thuis eerst uitgebreid de koffers uit en gaan enkele dagen na hun vakantie pas aan de slag met de schadeclaim voor de reisverzekeraar. Verstandiger is om zo snel mogelijk een schade te claimen, bij voorkeur nog tijdens de vakantie. Het claimen is heel eenvoudig. Je vult een schadeformulier zo volledig mogelijk in en stuurt dit samen met alle relevante bewijsstukken naar de verzekeraar. Het schadeformulier kun je telefonisch aanvragen, maar is vaak ook te vinden op de website van de verzekeraar. Bij steeds meer reisverzekeraars kan je ook online via internet de schade indienen.

Uitkering niet vanzelfsprekend

Wanneer het formulier bij de verzekeraar binnenkomt beoordeelt deze op basis van alle bewijsstukken of jouw claim terecht is. Een claim indienen wil per definitie niet zeggen dat je recht hebt op een uitkering. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van het soort reisverzekering dat je hebt afgesloten (de dekking), de polisvoorwaarden en de omstandigheden waarin de schade of diefstal is ontstaan.

Vooral door fraude zijn reisverzekeraars genoodzaakt de claim kritisch te bekijken. Vooral camera’s, telefoons, zonnebrillen en merkkleding worden vaak ten onrechte geclaimd of zijn dubieus te noemen.

Wees voorzichtig: voorkom schade

Een reisverzekeraar verwacht dat jij voorzichtig met je eigendommen omgaat. Zij stellen bijvoorbeeld dat je geld, kostbaarheden en reisdocumenten bij je moet houden of moet opbergen in een kluis. Dus wordt je portemonnee gestolen uit je hotelkamer, dan kan de reisverzekeraar een vergoeding weigeren.

Laat je de bagage onbeheerd achter in de auto? Dan kun je, zelfs als de auto op slot zit, een vergoeding meestal ook wel vergeten. Lees daarom vooraf altijd goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering en let goed op je spullen.

Bewijs: belangrijk voor verzekeraar

Hoe meer bewijs je hebt, des te gemakkelijker de claim afgehandeld kan worden. Enkele tips om bewijsmateriaal te verzamelen:

  • Doe altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal.
  • Vraag ook de reisleiding of de vervoersmaatschappij een schriftelijke verklaring te laten opstellen.
  • Wanneer er een getuige aanwezig was, is het verstandig zijn of haar telefoonnummer te noteren.
  • Maak foto’s van de situatie of de schade om het geheel duidelijker te maken.
  • En bewaar uiteraard alle nota’s van de gemaakte kosten.

Vergoeding valt soms tegen

Als blijkt dat jouw claim binnen alle voorwaarden en de dekking valt, dan is het natuurlijk de grote vraag hoeveel je terugkrijgt. Het bedrag kan in sommige gevallen nogal tegenvallen. Je spullen en je geld zijn binnen de reisverzekering namelijk tot een maximaal bedrag verzekerd en vaak geldt er een eigen risico. Hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar. Je bagage wordt bovendien vaak al na één jaar uitgekeerd op basis van de dagwaarde. Vooral voor audio-, video en computerapparatuur gelden flinke afschrijvingspercentages. Zo kan het gebeuren dat je voor je dure digitale camera van drie jaar oud, nog nauwelijks iets krijgt vergoed.

Eerst de andere verzekering, dan de reisverzekering

Schade tijdens je vakantie hoeft niet per definitie bij je reisverzekering geclaimd te worden. Als het risico al gedekt is door een andere verzekering, bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering, dan gaat die verzekering voor. Dit noemt men de na-u clausule. Als deze verzekering de schade of diefstal niet volledig vergoedt, dan kun je daarna nog een beroep doen op je reisverzekering.

De voorwaarden verschillen per reisverzekering. Het kan dus zijn dat een schade bij de ene reisverzekeraar wel vergoed wordt en bij de andere niet. Lees daarom vooraf altijd goed de polisvoorwaarden door.

Reisbagage verzekeren? Sluit een reisverzekering af!

Wil je jouw bagage goed verzekeren, sluit dan nu een kortlopende reisverzekering af. Dat kan hier. Je bepaalt zelf hoe je verzekerd wilt zijn. Na het afsluiten ontvang je de polis direct per e-mail en je kan goed verzekerd op vakantie. De getoonde premie is inclusief bagagedekking:

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739