vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Landen waar het zikavirus heerst

mug zika virus Op dit moment zijn er 36 landen, voornamelijk in Midden- en Zuid Amerika waar het zikavirus heerst. Dit virus kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Hier lees je ook wat de gevolgen zijn voor je reis- en annuleringsverzekering.

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zika virus in Brazilië. Deze uitbraak heeft zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika. In november 2015 komen de eerste aanwijzingen dat een infectie met het zika virus tijdens de zwangerschap mogelijk schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Dit wordt momenteel onder coördinatie van de WHO onderzocht.

In Nederland is infectie met zika-virus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Het is tot nu toe bij ruim 30 reizigers vastgesteld, maar waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt. Maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Verspreiding van het zika virus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen in Nederland niet voorkomen.

Landen waar het zikavirus voorkomt

Aruba Ecuador Kaapverdië Saint Vincent en de Grenadines
Barbados El Salvador Marshall eilanden Samoa
Bolivia Frans-Guyana Martinique Sint-Maarten
Bonaire Guadeloupe Mexico Suriname
Brazilië Guatemala Nicaragua Thailand*
Colombia Guyana Panama Tonga
Costa Rica Haïti Paraguay Trinidad en Tobago
Curacao Honduras Puerto Rico Venezuela
Dominicaanse Republiek Jamaica Saint Martin Virgin Islands

(Bron: ECDC dd. 02-03-2016 en RIVM)
*In Thailand is het zika-virus regulier op kleine schaal aanwezig. De kans om hier zikavirus op te lopen is waarschijnlijk heel klein.

Verspreiding Zika

Het is waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd verder zal verspreiden over de (sub)tropische delen van het Amerikaanse continent. Dit komt door intensief reisverkeer en door de aanwezigheid van de mug die dit virus kan overdragen. Deze mug komt voor in het Caribisch gebied en dus ook op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Deze eilanden hebben de status van een Nederlandse gemeente. In Nederland op het Europese continent komt de gele koorts mug niet voor. Verspreiding is dan ook alleen te verwachten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Advies voor zwangeren en hun partner

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om een reis naar een land waar het zikavirus heerst te heroverwegen. Bespreek met een arts de noodzaak van de reis, de mogelijke preventieve maatregelen en overweeg uitstel van reizen die niet noodzakelijk zijn.
  • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact.
  • Mensen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in deze tijd een condoom bij seksueel contact.

Op reis naar een Zika-gebied en je reis- en annuleringsverzekering

Reis je binnenkort zelf naar een gebied waar het Zika-virus voorkomt? Dan is het goed om de consequenties voor je reis- en annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance te weten:

  • Annuleringsverzekering – Het annuleren van een vakantie naar een gebied waar het Zika virus heerst, is niet standaard gedekt op de annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance. Reis je binnenkort naar een gebied waar het Zika virus voorkomt en wil je liever niet gaan? Dan kun je contact opnemen met de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt. In overleg kan besloten worden om de reis om te boeken. Veel luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hebben aangeven coulant te zijn als je je reis vanwege het Zika virus wilt annuleren.
  • Reisverzekering – Als er op reis iets met je gebeurt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de alarmcentrale van Allianz Global Assistance. Deze kan je snel helpen en eventueel zorgen voor repatriëring. Als je de dekking ‘medische kosten’ hebt afgesloten, dan worden de noodzakelijk medische kosten vergoed.

Vragen?

Heb je een vraag over reis- en annuleringsverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739