vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Lawinegevaar en je wintersport reisverzekering

Lawinegevaar en je wintersport reisverzekering
Lawinegevaar en je wintersport reisverzekering

Ga je dit jaar skiën of snowboarden? Dan heb je grote kans op een dik pak sneeuw, blauwe luchten en prachtige skipistes. Maar er zijn ook volop waarschuwingen voor lawines. Hoe zit dat eigenlijk met lawines? Waarom zijn ze zo gevaarlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat je toch veilig bent op je ski’s of snowboard?

Lees hieronder alles over lawines en wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen dit gevaar.

Wat is een lawine?

Bij een lawine komt een grote hoeveelheid sneeuw naar beneden. Doordat de sneeuw ophoopt en steeds zwaarder wordt, neemt de lawine in snelheid toe en trekt alles wat hij onderweg tegenkomt mee. Lawines laten vaak een spoor van verwoesting achter en kunnen snelheden bereiken van wel 300 kilometer per uur. Reden genoeg dus om goede voorzorgsmaatregelen te nemen.

Europese lawineschaal

In Europa is een schaal ontwikkeld die het lawinegevaar aangeeft in wintersportgebieden. Dagelijks worden de skipistes gecontroleerd en wordt het lawinegevaar ingeschat. Uit een schaal van één tot en met vijf kun je het lawinegevaar aflezen. Niveau één betekent dat de omstandigheden goed zijn, dat de sneeuw stevig is en dat er weinig kans is op grote lawines. Bij niveau vijf kun je maar beter binnen blijven. Er is een groot lawinegevaar en skipistes zijn veelal gesloten.

Off piste skiën

Off piste skiën is een geweldige ervaring voor de wat meer ervaren skiër. Geen sporen van andere skiërs, geen drukte en een heerlijk pak verse sneeuw. Maar hoe goed je ook bent, off piste skiën brengt risico’s met zich mee. Ga daarom nooit alleen buiten de piste, maar zorg dat je altijd een buddy of een gids bij je hebt. Laat anderen weten wat jullie gaan doen en wanneer je verwacht terug te zijn.

Benodigdheden off piste

Besluit je buiten de piste te gaan skiën, zorg dan ook voor goed materiaal. Niet alleen warme kleding is belangrijk, maar denk daarnaast aan zonnebrand, lipbalsem en een multitool (uitklapbaar handgereedschap). Er zijn drie zaken die je zeker niet mag vergeten als je off piste gaat skiën:

  • Lawinepieper: een lawinepieper draag je op je lichaam en zendt een continu signaal uit. Op het moment dat een skiër vermist raakt, kunnen andere skiërs met een pieper het signaal opvangen. Ook wanneer diegene onder de sneeuw ligt.
  • Lawineschep: als een skiër onder de sneeuw terecht komt, kun je hem met een lawineschep bevrijden. Deze scheppen hebben al vele mensenlevens gered en zijn een stuk effectiever dan wanneer je schept met een ski of snowboard. Een goede sneeuwschep is makkelijk mee te nemen, is licht, heeft een groot en stevig blad en is gemaakt van aluminium.
  • Lawinesonde: het ziet eruit als een tentstok, maar je gebruikt hem om een slachtoffer te vinden onder de sneeuw. Door de sonde in de sneeuw te prikken weet je op welke locatie je precies moet graven en hoe diep je moet zijn.

Lawinegevaar

Wil je weten of er actueel lawinegevaar is? Houd dan de waarschuwingen in jouw skigebied goed in de gaten. De weersomstandigheden en de kwaliteit van de pistes worden voortdurend gemonitord en het advies wordt hierop aangepast. Volg altijd de aanwijzingen op en neem geen onnodige risico’s. Ook kun je de weersites van het land waar jij bent raadplegen.

Wintersport is een risicovolle sport

Sommige sporten zijn risicovoller dan de andere. Wintersport is daar een van. Om dit soort sporten te verzekeren biedt Allianz de dekking “Wintersport en bijzondere sporten” aan. Deze dekking heb je nodig als je verzekerd wilt zijn tijdens het skiën of snowboarden. Hiermee krijg je hulp bij een ongeval op of naast de piste. Maar deze dekking vergoedt ook de ongebruikte huurkosten van de skipas, skispullen en de skilessen als je daar door een ongeval geen gebruik meer van kan maken.

Medische kosten in het wintersportlanden

Sommige wintersporters gaan er ten onrechte vanuit dat hun zorgverzekering alle zorgkosten in het buitenland vergoedt als er iets gebeurt. Maar dit is niet altijd zo. Als je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld een reddingsactie van de piste of een gipsvlucht naar Nederland, dan wordt dit niet altijd vergoed door je zorgverzekering. Daarnaast is de zorg in het buitenland vaak duurder dan in Nederland. Vooral in Zwitserland of Oostenrijk, waar voornamelijk privéklinieken zijn. De meeste basisverzekeringen vergoeden alleen de kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Daarom is de dekking ‘Medische kosten’ belangrijk om aan je verzekering toe te voegen. Daarmee worden altijd alle noodzakelijke medische kosten vergoed.

Off piste? Zoek het gevaar niet op

Ook als je off piste gaat skiën of snowboarden, ben je verzekerd bij Allianz. Daarbij geldt wel dat je het gevaar niet bewust opzoekt. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waar gewaarschuwd wordt voor lawinegevaar. Je bent niet verzekerd als je besluit om toch buiten de pistes te gaan, ondanks een lawinewaarschuwing. Ook ben je niet verzekerd als je de piste afgaat, terwijl de lokale autoriteiten aangeven dat het niet veilig is om dit te doen. Daarnaast raden wij af om in onbekend gebied buiten de pistes te gaan. Ons advies is om dit altijd onder begeleiding van een gids te doen.

Kortlopende reisverzekering met wintersportdekking van Allianz Global Assistance

Hier kan je zelf eenvoudig een kortlopende wintersport reisverzekering van Allianz Global Assistance vergelijken en daarna afsluiten. De premies bedragen, per persoon per dag. De getoonde premies zijn inclusief bagagedekking. Of het nu gaat om kleding, sneeuwschoenen of andere spullen voor het skiën en snowboarden, bij de Kortlopende Reisverzekering is reisbagage standaard inbegrepen. Hiermee is je bagage tot een maximum bedrag van € 4.000 verzekerd voor verlies of diefstal van kostbaarheden, voorwerpen of reisdocumenten.

√  Allianz Global Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.
√  Uitgebreide vergoeding van medische kosten.
√  Kinderen t/m 4 jaar gratis meeverzekerd.
√  Bijzondere sporten en wintersport mee te verzekeren.
√  Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Ga je op wintersportvakantie en wil je een kortlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.

Doorlopende reisverzekering met wintersport van Allianz Global Assistance

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail. Bij de Doorlopende Reisverzekering kan je zelf kiezen welke bagagevariant je wilt afsluiten.

√  Keuzevrijheid: door jou op maat te maken.
√  Eigen alarmcentrales: wereldwijd professionele hulp bij ziekte en ongeval.
√  Gratis medisch advies en altijd in het Nederlands.
√  Schade online melden: vijf werkdagen afgehandeld.
√  Ideale aanvulling: Doorlopende Annuleringsverzekering.

Vragen?

Heb je een vraag over wintersport reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739