vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Medicijnen mee op reis in Europa

Reizigers die medicijnen mee willen nemen op vakantie in Europa, hebben hier in de meeste gevallen een verklaring voor nodig. Medicijnen kunnen in Europa worden meegebracht met een Europees Medisch Paspoort, maar voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen is een Schengenverklaring nodig.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen
Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen zijn sterke pijnstillers, ADHD-medicatie (zoals Ritalin of Concerta) en medicinale cannabis. In veel landen zijn het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden en staan er strenge straffen op het overtreden daarvan. Daarom heb je voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen een Schengenverklaring nodig, waarmee je de medicatie kan meenemen op reis.

Landen in het Schengengebied
De Schengenverklaring is alleen geldig voor het Schengengebied. De volgende Europese landen vallen onder het Schengengebied: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Vraag de Schengenverklaring bijtijds aan
De Schengenverklaring is aan te vragen door het formulier in te vullen op de website van het Ministerie van VWS. Dit formulier moet 4 tot 6 weken voor vertrek worden opgestuurd om er zeker van te zijn dat je de Schengenverklaring op tijd in je bezit hebt. Let er wel op dat je het formulier volledig invult, anders wordt deze niet in behandeling genomen.

Last-minute vakanties
Mocht het niet lukken om de Schengenverklaring 4 tot 6 weken voor vertrek aan te vragen, dan is het mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Neem hierover contact op met het Ministerie van VWS. De snelste manier om alsnog een Schengenverklaring aan te vragen is door langs te komen op het kantoor in Den Haag. Een andere mogelijkheid om een spoedaanvraag te doen is per e-mail of fax.

Geldigheidsduur van 30 dagen
Een Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig. Ga je langer dan 30 dagen op reis, dan heb je meerdere verklaringen nodig. Ga je bijvoorbeeld 45 dagen op reis, dan dien je twee Schengenverklaringen te bezitten.

Medicijnpaspoort
Voor medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen is een Europees Medisch Paspoort (EMC) voldoende. Dit medicijnenpaspoort kun je aanvragen bij de apotheek. Hiermee geef je zorgverleners in geval van nood direct inzicht in jouw medische geschiedenis en medicijngebruik. Ook wanneer je een Schengenverklaring nodig hebt voor je medicijnen, is het raadzaam om als aanvulling een Europees Medisch Paspoort aan te vragen.

Verpakking van de medicijnen
Het is raadzaam om de geneesmiddelen mee te nemen in de originele verpakking. Hierdoor wordt duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en het medicijn niet als genotmiddel wordt gebruikt.

Reisverzekering en medicijnen
De reisverzekeraar gaat er vanuit dat je voldoende medicatie meeneemt voor de gehele reis. Indien je in het buitenland medicijnen nodig hebt voor een aandoening welke al bekend was voor het boeken van de reis, dan worden deze kosten niet vergoed. Enkel als er een onvoorziene omstandigheid plaatsvindt, zal een reisverzekeraar doorgaans de medicijnen vergoeden. Bijvoorbeeld wanneer de bagage is kwijtgeraakt waar de geneesmiddelen in zaten of als de medicijnen zijn gesmolten in de zon.

Meer informatie
Meer informatie over de Schengenverklaring vind je op de website ven het Ministerie van VWS. Heb je vragen, dan kun je op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur contact opnemen op telefoonnummer 070-340 55 88 of mailen naar schengenverklaring@minvws.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739