vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reisverzekering medische kosten buitenland

Reisverzekering en medische kosten in het buitenland
Reisverzekering en medische kosten in het buitenland

Reisverzekering medische kosten buitenland is een belangrijk onderwerp. Wij ontvangen regelmatig vragen over de noodzaak van het afsluiten van een reisverzekering. Vooral over de dekking medische kosten in het buitenland blijkt onduidelijkheid te bestaan.

“Ik heb een zorgverzekering. Is het niet dubbelop, als ik een reisverzekering met aanvullende medische dekking afsluit?” is de meest gestelde vraag.

In dit artikel lees je een toelichting op de volgende vraag: “Moet ik een reisverzekering met of zonder aanvullende dekking voor medisch kosten afsluiten, wanneer ik op vakantie ga?”

Vrijwel iedere Nederlander is verzekerd tegen ziektekosten middels de basiszorgverzekering.

  • De basiszorgverzekering dekt acute medische hulp in buitenland, maximaal tot het reguliere tarief in Nederland.
  • De aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar zorgt meestal voor een extra dekking in het buitenland voor de medische kosten, indien die hoger uitvallen dan het Nederlandse tarief.
  • Heb je geen aanvullende verzekering of slechts een beperkte dekking? Sluit dan een reisverzekering af met dekking voor medische kosten in het buitenland.
  • Controleer altijd je zorgverzekering, voordat je een reisverzekering afsluit. Zo voorkom je dubbele dekking en onnodige kosten.

Zorgverzekering in het buitenland

Vanuit de basis zorgverzekering zijn kosten voor medisch noodzakelijke hulp in het buitenland gedekt. Hiervoor geldt echter wel een maximum en daarin schuilt een risico. In Nederland zijn er afspraken gemaakt, over de hoogte van een vergoeding voor een medische ingreep. Wanneer je in het buitenland een dergelijke ingreep ondergaat en de kosten vallen hoger uit, kun je met een financiële schadepost blijven zitten.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar biedt meestal extra vergoedingen, die met je verblijf in het buitenland te maken hebben. Hierdoor zijn de meerkosten van acute medische hulp in het buitenland in veel gevallen gedekt door de aanvullende verzekering. Heb je echter geen aanvullende verzekering of een beperkte? Dan is het raadzaam om medische kosten op je reisverzekering mee te verzekeren. Een goede reisverzekering bevat namelijk een dekking voor de totale gemaakte medische kosten. Raadpleeg daarom je polis en verzekeringsvoorwaarden van je zorgverzekering, voordat je een reisverzekering afsluit.

Spoedeisende medische zorg

De zorgverzekeringswet heeft bepaald dat spoedeisende zorg, overal ter wereld onder de dekking van de basiszorgverzekering valt. Als restrictie geldt dat de vergoeding het maximale Nederlandse tarief betreft en dat het om acute spoedeisende hulp gaat. Een arts in het buitenland bepaalt dan of medische hulp niet kan wachten tot terugkeer in Nederland. Denk daarbij aan een acute blindedarmontsteking of hartinfarct. Wanneer het geen spoedeisende hulp betreft, heb je formeel geen recht op vergoeding. Raadzaam is het om voordat je medische kosten gaat maken, vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Eigen risico zorgverzekering

Een andere reden om tóch een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af te sluiten, is een hoog eigen risico op je basisverzekering. Via de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering van € 385 (2022). Dat betekent dat je de eerste € 385 die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Heb je ook een vrijwillig eigen risico afgesloten, dan tellen de medische kosten die je maakt eerst mee voor het verplicht eigen risico en pas daarna voor het vrijwillig eigen risico.

Dit betekent dat als je op vakantie een been breekt en de rekening € 1.000,- bedraagt, je zelf € 385,- moet betalen (tenzij je eigen risico al voldaan is). Dat is namelijk het eigen risico op je zorgverzekering. Wil je dat niet, dan is het raadzaam om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Hiermee voorkom je onverwacht hoge kosten tijdens je vakantie. Je reisverzekeraar vergoed namelijk alle medische kosten, zonder eigen risico (tenzij je ook op je reisverzekering voor een eigen risico kiest).

Conclusie reisverzekering medische kosten buitenland

In veel gevallen kan het raadzaam zijn om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je geen aanvullende verzekering bij je zorgverzekering hebt of een om te voorkomen dat je zelf € 385,- moet betalen.

Wat kost een reisverzekering medische kosten buitenland

De extra premie voor de dekking medische kosten op je reisverzekering is relatief laag. Bij Reisverzekeringblog, heb je de mogelijkheid om een kortlopende reisverzekeringen met dekking voor medische kosten af te sluiten.

Ga je op vakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen over een reisverzekering met dekking voor medische kosten buitenland?

Heb je een vraag over een reisverzekering medische kosten buitenland of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739